Despre răsfăţ la oameni

28 June 2017

Răsfăţul este un concept complex, bivalent. În funcţia de vârsta subiectului despre care discutăm, el poate avea valori pozitive sau, dimpotrivă, conotaţii negative.

Când e vorba de copii, dacă facem referire la „răsfăţ”, atunci ştim cu siguranţă că ceva nu e bine. Deşi linia de demarcaţie între manifestarea iubirii şi răsfăţarea copilului este una sensibilă şi greu de dibuit, totuşi, un copil care se va bucura doar de răsfăţ tinde să devină un copil problematic – pretenţios uneori până la absurd, neînţelegător, necooperant. La vârste mici,  în general, răsfăţul dăunează grav… vieţii tuturor. „Copilul să-nvaţă când nu se răsfaţă” zicea Anton Pann şi inclusiv din experienţă proprie tind să-i dau dreptate.

femeie bicicleta

Însă pe măsură ce trec anii, raportarea la răsfăţ se face cu totul şi cu totul altfel. Pe de o parte, aşteptăm să fim răfăţaţi de soartă sau de partener, iar pe de alta, uităm cu desăvârşire că pentru echilibrul nostru interior, răsfăţul pe care noi înşine/însene ni-l oferim este cel mai important. Da, exact aşa! Acum, „răsfăţul” se traduce prin îngăduinţă faţă de propria persoană, prin „furtul” de momente de linişte, prin oferirea de mici bucurii, prin permisiunea de a ne urma pasiunile. Dar şi printr-o vacanţă bine meritată sau prin produse de calitate, în achiziţionarea cărora bunăstarea noastră fizică şi psihică trebuie să primeze (deşi nu aş merge până acolo să spun că, dacă ştii ce să alegi când, de exemplu, un disconfort abdominal nu-ţi dă pace este un răsfăţ sau când corpul tău strigă după ajutor – și știi că are nevoie de vitamine sau chiar de ginseng -, căci aici este vorba de grija obligatorie pe care trebuie să o ai faţă de propria persoană). Răsfăţ este atunci când, mai mult decât respectarea unor reguli elementare şi necesare de viaţă, înţelegi că tu meriţi mai multă atenţie, mai multă dragoste şi mai multă dedicaţie în primul rând din partea ta.

Un copil răsfăţat de adulţi poate fi o problemă, însă un adult răsfăţat de el înşuşi/însăşi poate fi clar o soluţie de viaţă.Citiţi şi

5 motive să folosești produse naturale de îngrijire

Acum, când te întreb ce s-a schimbat, tu taci

Cum îți protejezi părul în sezonul rece

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro