Leonard Cohen și Marianne Ihlen

14 August 2016

Moare, la optzeci și unu de ani, Marianne Ihlen. Leucemie. Marianne a trăit, cu multe, prea multe, decenii în urmă cu Leonard Cohen și – precum prea bine se știe – când trăiești cu un poet, păstrezi totuși șanse să nu mori cu adevărat niciodată.

Din dragostea lor a rămas muzica aceasta. E mult? E puțin? E ceea ce poate să rămână, e ceea ce contează.

În ultimele zile ale sale pe pământ, Marianne Ihlen a primit o scrisoare de la Leonard Cohen. Conținutul ei este – de acum – cunoscut: Well Marianne, it’s come to this time when we are really so old and our bodies are falling apart and I think I will follow you very soon. Know that I am so close behind you that if you stretch out your hand, I think you can reach mine. And you know that I’ve always loved you for your beauty and for your wisdom, but I don’t need to say anything more about that because you know all about that. But now, I just want to wish you a very good journey. Goodbye old friend. Endless love, see you down the road.

(Ei, bine, Marianne, am ajuns cu adevărat bătrâni, corpurile noastre cedează, și cred că te voi urma foarte curând. Să știi că sunt în urma ta, atât de aproape, încât, dacă întinzi mâna, cred că m-ai putea atinge. Știi că te-am iubit întotdeauna pentru frumusețea și înțelepciunea ta, dar nu trebuie să mai spun nimic despre asta, pentru că știi deja. Însă, acum, vreau doar să îți urez o călătorie foarte frumoasă. La revedere, vechea mea prietenă. Cu dragoste infinită, pe curând.)

Later edit: textul de mai sus a fost greșit atrebuit lui Leonard, adevărata epistolă conținea următoarele:

“Dearest Marianne,

I’m just a little behind you, close enough to take your hand. This old body has given up, just as yours has too.

I’ve never forgotten your love and your beauty. But you know that. I don’t have to say any more. Safe travels old friend. See you down the road. Endless love and gratitude.

— your Leonard”

“Cea mai dragă Marianne, 

Sunt la un pas în urma ta, destul de aproape ca să te pot apuca de mână. Trupul ăsta bătrân a renunțat, la fel cum a făcut și al tău. Niciodată n-am uitat dragostea ta și frumusețea ta. Dar știi asta. Nu trebuie să o mai spun. Călătorie bună, dragă prietenă. Ne vedem mai târziu, pe drum. Dragoste și recunoștință fără sfârșit, 

al tău, Leonard”

Cuvintele acestea au fost răspândite prin lume, ultimii romantici au văzut aici o dovadă că – uite –  iubirea poate să însoțească oamenii prin viață până la sfârșit. Alții au citit, mai degrabă, o dureroasă, deși sublimă, luciditate a artistului în fața morții. La fel ca întotdeauna: și unii și ceilalți au dreptate, la fel cum și unii și ceilalți greșesc.

Leonard Cohen și Marianne Ihlen

(În stânga, scrisoarea vândută în iunie 2019 de Casa de licitații Christie’s cu 35.000 de dolari. Aceasta a făcut parte dintr-un lot de peste 50 de scrisori ale lui Leonard și șapte ale Mariannei “Write me an tell me your heart” care s-au vândut cu 876,000$! Povestea, aici.)

Se povestește că atunci când a murit Marianne Ihlen, cineva i-a fredonat din acest cântec,

pe care de asemenea l-a inspirat. Apoi a sărutat-o pe frunte, i-a spus “So long Marianne”, și așa s-a sfârșit. Poate că așa a fost, poate că nu a fost așa, dar ce importanță mai are?

Povestea documentarului făcut de Nick Broomfield, aici

Despre Leonard Cohen, legenda spune – fără să fie neapărat adevărat – că a cucerit (ce verb stupid, nu-i așa?) multe femei. Poetul a negat, apărându-se cu cele zece mii de nopți de singurătate.

 

Vă aduc acum aminte de toate acestea pentru că Leonard Cohen tocmai va da lumii un nou album. Este – în nebunia în care supraviețuim – una dintre puținele vești bune care mai ajunge până la noi.

Later edit: cântecul “Moving On” din albumul postum din 2019, Thanks for the Dance, este tot un omagiu adus muzei lui, Marianne.

Andrei 2Da, Leonard Cohen mai are – înainte de ultima sa călătorie – ceva să ne spună. Acest ultim rabin al gravei melancolii bărbătești, această voce care a văzut viitorul și tulburarea care va urma în sufletele noastre mai are ceva să ne spună.

Muzica lui va traversa încă o dată noaptea care a coborât peste lume de când nu mai știm să iubim. E mult? E puțin?  E ceea ce poate să rămână, e ceea ce contează.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.Citiţi şi

Un om fără viitor e de plâns la 20 de ani. După ce a trecut de jumătatea vieții e de plâns dacă nu are trecut

Ai iubit-o, nu-i așa?

Am visat-o pe mama

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro