După copilărie, prin târguri de Crăciun (I)

22 November 2013

Se apropie acel timp din an când roşul şi verdele sunt mai la modă ca niciodată, oraşele, mici, mari, aşteaptă gătite să strălucească sub mii de lumini colorate, încep să primească vechi cântece şi colindători noi, se lasă învelite ca într-un glob cu arome de vin fiert, scorţişoară, ghimbir ori migdale în caramel. Mai este puţin şi se deschid târgurile de Crăciun, menite să ne ademenească în lumea asta a magiei în care, fără nicio treabă cu vârsta, intrăm cu toţii copii. Aproape fiecare orăşel din Europa are acum o piaţă de Crăciun. Câteva sunt cu tradiţie şi stil. Cea mai medievală dintre toate, atestată documentar, este Striezelmarkt din  Dresda, care anul acesta ajunge la a 579-a aniversare. Cu un ochi pe fiecare oraş, am făcut un tur printre târguri şi am ales zece. Subiectiv. Pur şi simplu sunt cele pe gustul nostru de sărbătoare căruia i-am dat frâu liber să aleagă.

Primele cinci:

München, Germania

 

Piaţa de Crăciun din München este mai tinerică, dacă ar fi să o comparăm cu cea din Dresda, fiind amintită prima dată în secolul al XVII-lea. S-a deschis în 1642, în apropiere de Frauenkirche (catedrala Doamnei Noastre). Astăzi, are loc tot în zonă, unde sunt amenajate mii de tarabe cu turte dulci, vinuri ce fierb şi ale căror mirosuri te ameţesc de cap, nuci şi castane prăjite, prune, migdale. Un adevărat târg cu tradiţie.

Unde: Marienplatz, Theresienwiese, Neuhauser Strasse

Deschisă: 25 noiembrie – 24 decembrie 2013

În München:  După două ore de cutreierat prin piaţă, oricine ar dori să îşi refacă forţele cu o băutură, iar în Marienplatz sunt o mulţime de locuri unde se poate bea o bere. La Theresienwiese vor avea loc seară de seară, concerte, spectacole de teatru, muzică live. Dacă nu este prea frig, o plimbare prin English Garden este întotdeauna o bună alegere. O călătorie în  München nu se consideră încheiată dacă nu se merge, cel puţin o seară, în celebra Hofbräuhaus, pentru o petrecere în stil bavarez. München este unul din cele mai frumoase şi elegante oraşe ale Germaniei, cu restaurante selecte, galerii de artă şi muzee, biserici impunătoare, magazine luxoase unde se găsesc toate brandurile celebre ale lumii.

Pachet cu stil: Hotelul Vier Jahreszeiten Kempinski are 5*+, un centru Spa şi se află la cinci minute de mers pe jos de centrul oraşului, Marienplatz.

Copenhaga, Danemarca

Tivoli Gardens din Copenhaga este un cunoscut parc de distracţii, în timpul verii, şi devine o piaţă de Crăciun plină de viaţă, în apropierea iernii. În fiecare an, în luna noiembrie, parcul este transformat într-un sătuc de Crăciun unde orice oaspete poate merge şi să-i facă o vizită lui Moş Crăciun. Pentru cei în căutare de tradiţii culinare, nu lipsesc aebleskive (un fel de gogoşi) şi glögg (un vin fiert condimentat cu stafide şi migdale). Spre deosebire de alte pieţe de Crăciun, aici atmosfera este mai puţin comercială şi mult mai autentică. Credem însă că temperaturile scăzute, sub zero grade, au ceva de-a face cu autenticitatea de care aminteam.

În Copenhaga: În special în sezonul rece, galeriile de artă şi muzeele devin atracţii principale. Galeria Naţionala de Artă, Gliptoteca Ny Carlsberg, are, pe lângă opere de artă, o grădină de iarnă unde orice vizitator se poate relaxa. La Muzeul Arken de Artă Modernă şi Colecţia Hirsprung sunt expuse peste 700 de lucrări. O plimbare prin istoria şi geografia ţării, de la vikingi la inuiţi, se poate face în Muzeul Naţional Danez.

ExpressTip: Multe restaurante din parcul Tivoli oferă julefrokost, tradiţionala masă de Crăciun ce se petrece în famiilie. În meniu, hering murat, chifteluţe, friptură de porc, friptură de rață, brânză, budincă de orez. Probabil nimeni nu va putea pleca de acolo flămând.

Unde: Tivoli

Când: Între 15 noiembrie şi 31 decembrie 2013

Viena, Austria

Unele din cele mai populare pieţe ale Vienei se transformă în pitoreşti sate cu moşi crăciuni care aşteaptă oaspeţi veseli ca ei şi dornici să cumpere, mănânce, să se simtă bine. În Rathausplatz sunt peste 150 de standuri cu decoraţiuni de sărbători, dulciuri şi băuturi specifice. În vechea piaţă de Crăciun vieneză din piaţa Freyung, ce este pomenită în documente din 1772, se găsesc îndeosebit obiecte făcute manual şi vase de ceramică. O plimbare cu Christkindl, trenuleţul ce trece prin ţara minunilor de iarnă, devine obligatorie.

ExpressTip: Viena este locul de origine al globului de zăpadă. A fost realizat în 1900 de o firmă vieneză şi, după 113 ani de la invenţia lui Erwin Perzy, urmaşii acestuia continuă să producă în atelierul lor micuţ de la marginea oraşului aceste obiecte decorative.

Când: Perioada când se deschide fiecare pieţă diferă, însă majoritatea sunt inaugurate de la jumătatea lunii noiembrie şi se închid în jurul datei de 26 decembrie.

Pachet cu stil:  Aşezat în centrul oraşului, lângă faimosul Stadtpark, Hotel InterContinental 5* se află la câteva minute de Stephansplatz, unde se găsesc multe din atracţiile oraşului şi zona unde sunt şi magazinele elegante ale Vienei.

Londra, Anglia

Spre sfârşit de an, Köln vine într-o o vizită în Londra şi îi aduce în Southbank Centre ceva foarte nemţesc. Acesta este unul din numeroasele locuri londoneze unde se vor găsi zeci de căsuţe cu tot felul de cadouri de Crăciun. În Londra, în general, nu se pune problema de unde să cumperi ceea ce doreşti. Înainte de Crăciun, este vorba doar de a cumpăra pentru a dărui.

ExpressTip: Ceva special? Probabil nimic nu se compară ca în seara de Crăciun să deschizi o cutie micuţă în care găseşti o bijuterie. Mai ales una lucrată manual. La Dazzle, cel mai mare târg din Europa de acest fel, cine o caută o poate găsi pe cea potrivită.

Când: Unele târguri sunt deschise doar pentru două, trei zile, altele până în ianuarie.

Pachet cu stil:  Hotel Lancaster. La câteva minute de Oxford Street, Marble Arch sau Hyde Park.

Praga, Cehia

Praga este o poveste, dar în spiritul Crăciunului ai vrea să fie una fără de sfârşit. Specialităţi culinare şi băuturi , unele mai ciudate, e drept, sunt de găsit aici, mai degrabă decât obişnuitele cadouri ori decoraţiuni de sărbători.

ExpressTip: În săptămâna de dinainte de Vánoce (Crăciun), vase imense sunt umplute cu apă în care înoată crapi, mâncarea tradiţională la Crăciunul cehilor. Cât despre băuturi, grogul şi lichiorul din miere ar trebui încercate, aşa cum cere, tot tradiţia.

Când: Între 1 decembrie şi 1 ianuarie 2014

Unde: Piaţa Wenceslas, Centrul Vechi

Pachet cu stil: Hotel Century Old Town este într-o clădire neobarocă, la zece minute de Centrul Vechi, într-o plimbare lejeră.

Începem să credem că nu este atât de uşor să alegi nici măcar o piaţă de Crăciun. Dacă am vrea uneori un miracol de Crăciun, poate ne-ar plăcea ca, măcar în acest timp, să putem să fim în acelaşi timp în mai multe locuri (ca să nu spunem că ne mângâie gândul de a fi ubicue). Vă lăsăm să alegeţi doamnelor şi domnilor şi, ca să ne/vă fie şi mai greu, revenim curând cu alte cinci idei de pornit după copilărie…Citiţi şi

Virginia Woolf – când mintea nu te mai lasă să trăiești

Singurul lucru cu care omul se poate obișnui și de care nu se plictisește este LUXUL. Paris și Londra de Crăciun

Se gândea la ea și când nu se gândea la ea însemna că dormea, caz în care o visa

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro