Fascinanta zonă a preacurviei

14 March 2015

Constantin CucuUn mic paradox mă frapează azi. Pare că în unele regiuni de pe Pământ, inclusiv la noi, există o religie care s-a aplecat cu mare atenție asupra femeii.

Astfel încă din momentul botezului (act ritualic menit a întări legătura spiritual-financiară între credincios și părinte) bebelușii de sex feminin sunt valorizați aparte, nefiind admiși în altarul în care purtătorii de coițe sunt prezentați dumnezeirii.

În suspomenita religie, clericii, care sunt în esența lor iluminați de har ca wolframul de curentul electric alternativ, trebuie ca, pe lângă alte calificări, să aibă coa*e și sulă, în lipsa cărora harului divin îi vine greu să se hotărască să intre, probabil din frică de uter. Cât despre ranguri mai înalte în ierarhia bisericească, desigur că nu poate fi vorba să implicăm persoane distrase de menstruații sau bufeuri.

Femeia este învățată de această religie să exercite una din cele mai puțin evidente virtuți ale firii ei – supușenia și tăcerea (Corinteni 14, 34-35 : “Femeile să tacă în adunări, căci lor nu le este îngaduit ca să ia cuvântul în ele, ci să fie supuse, cum zice Legea. Dacă voiesc să capete învățătura asupra unui lucru, să întrebe pe bărbații lor acasă, căci este rușine pentru o femeie să vorbească în biserică.”)

Sigur, aparențele zilelor noastre sugerează că bărbații de acasă sunt aceeași bețivi uituci și superficiali, cu ideație redusă și comportament de tolomaci care sunt și în public, dar, câtă vreme nu se publică vreo erată la scripturi, eu militez, cu riscul unor nopți petrecute pe canapea, ca acestea să fie urmate ad literam.

Supușenia feminină trebuie exercitată în mod particular în relația cu soțul.

Aici obligațiile sunt clare, femeia trebuie să fie supusă, iar bărbatul trebuie să o iubească, ceea ce el de obicei și face, cât de des poate, cel puțin la tinerețe.

Nu știu dacă sfinții învățați se refereau atât la cei de o perversitate masculină obișnuită cât și la cei cu idei, jucării, cătușe și abord poliorificial atunci când recomandau doamnelor supușenie și receptivitate, dar eu așa aș interpreta texte ca: Timotei 2, 11-12: “Femeia să învete în tăcere, cu toată supunerea. Femeii nu-i dau voie să învețe pe alții, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere”, chiar dacă am rezerve că tăcerea absolută este stimulantă pentru credincios sau că nu pot fi situații în care femeia trebuie încurajată să se ridice deasupra.

femeie bărbat

Biserica nu condamnă explicit bărbații un pic mai aspri (“Femeia să se teamă de barbat” – Efeseni 5, 33).

O palmă, un șut în cur sau un cap în gură, mai ales în congregațiile cu adevărat evlavioase ca cele din Vaslui, pot, în context biblic, să fie relativ ușor de explicat, mai ales în zilele noastre când, sub pretextul emancipării, multe femei nu mai par a înțelege că “Barbatul este cap femeii” (Efeseni 5, 23).

O altă zonă de ușoară, dar plăcută disparitate, este și fascinanta zonă a preacurviei. Este adevărat că nici bărbatului preacurvar (și au fost se pare câteva cazuri în istoria umanității) nu îi mergea bine. (“Preacurvarul va fi oprit de la împărtășire cincisprezece ani: Patru ani va plânge la ușa bisericii, cinci ani va asculta, patru ani va îngenunchea şi doi ani va sta cu credincioșii, apoi va primi sfânta împărtășanie după 15 ani” Sf.Vasile 58). O pedeapsă cruntă, nu zic nu, de natură a opri erecția oricărui bărbat pe care îl cunosc.

Totuși există și o limită în judecarea prea aspră a bărbatului sănătos: „Nu avem un canon care să-l osândească ca preacurvar, dacă el a păcătuit cu o femeie nemăritată” care trasează mai lax limitele păcatului , permițând babardirea cu impunitate a prospăturii.

Preacurva însă nu prea are recurs “Femeia care își părăsește bărbatul și se duce după altul este preacurvă, și spurcându-se, spurcată să rămână”.

Societatea modernă, este drept, înfierează destul de puțin spurcăcitul, mulți dintre tăntălăii cu aere de bărbat de azi căutând în mod activ să spurce cât mai des acest tip de femei pierdute.

Ca să fim drepți există și o nuanțare a preacurviei feminine; dacă vreuna se îndrăgostea de altul, pleca la acesta și scăpa controlul asupra mangustei nu era chiar preacurvie get beget, și cu o oarecare perseverență se putea elimina în timp spurcăciunea: “Muierea de-şi va lăsa bărbatul ei și va lua altul…, să aibă pocanie nouă ani, să facă în toate zilele 36 mătănii; numai pâine să mănânce luni, miercuri şi vineri. Bărbatul care a luat-o, acelaşi canon are”. O soartă tristă pentru divorțatele zilelor noastre, care trebuie să aibă condiție fizică, chiar dacă, probabil în majoritatea zilelor lunii sunt ajutate măcar la o parte din cele 36 de mătănii de noul soț.

Dacă aș fi fost femeie, toate cele de mai sus m-ar fi enervat.

În ciuda lor totuși o analiză a numărului de basmale și marame din biserică sugerează că religia noastră merge totuși la sufletul femeilor, ceea ce pe mine cel puțin mă lasă cu o întrebare nerostită – de ce?Citiţi şi

Știi prostiile alea de pe net cu 10 semne că un bărbat nu te vrea? 1) O lasă pe alta gravidă!

Couple.ro ar putea fi sfârșitul lui “No Sex and the City”

E a doua sau a treia primăvară în care îți scriu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Calin / 11 May 2015 8:45

  Raspunsul la intrebarea de la fnal este: pentru ca sunt femei mai desptepte ca dvs si isi dau seama ca femeiea are aceeasi valoare in ochii lui Dumnezeu pe care o are si barbatul dar ca, la fel ca in familie, si in biserica exista responsabilitati diferite.
  Ati scos o gramada de texte din context si le-ati aranjat incit sa va convina cu ceea ce doriti dvs sa spuneti. Cititi toata cartea Efeseni sa vedeti cum trebuie sa se poarte barbatul cu femeia. Cititi si 1Corintenti, in special capitolul 13 in care nu exista dedicatie pt barbati sau femei.

  0
  0
  Reply
 2. Dana / 9 April 2015 14:54

  Să fim oameni onești , nu contează cine domină sau cine se supune, să gândim pozitiv, să mulțumim Domnului Dumnezeu pentru fiecare zi pe care o trăim și să ne bucurăm de lucrurile frumoase și de oamenii din jurul nostru.

  0
  0
  Reply
 3. Oana / 17 March 2015 9:44

  Mi-am pus acceasi intrebare ca dvs. , oare de ce femeile sunt atrase de o religie care le considera inferioare ? Probabil nu vor sa se simta singure , neajutorate , si atunci accepta sfaturi despre cum sa-si traiasca viata de la un “Tata “abuziv si misogin in schimbul protectiei masculine ? Probabil imaginea promovata a femeii perfecte le sperie (supersefa , supermama, superfotomodel , independenta si sigura de sine )?Probabil mi se va spune ca nu am inteles nimic din ce propovaduieste religia crestina ? Poate , nici nu m-a interesat prea tare sa inteleg , este suficient sa stiu ca regulile morale promovate de reprezentatii bisericii crestine critica dur ceea ce numesc eu libertate ( dreptul la avort , de a face sex cu cine vrei tu daca el este de acord , de a avea rol egal cu barbatul in luarea deciziilor in cuplu , etc .)
  Ce pot sa constat este ca unele femei credincioase sunt impacate cu ele si multumite de viata lor ,insa destul de multe sunt pline de conflicte interioare gen – fac un lucru care imi place chiar daca mi s-a spus ca este pacat , dupa care ma caiesc .
  Interesante opiniile tuturor , ne-am plictisi ingrozitor daca am gandi toti la fel

  0
  0
  Reply
  • Calin / 11 May 2015 8:54

   Religia crestina nu considera femeia inferioara barbatului iar faptul ca un om este liber, si da, Dumnezeu ne-a inzestrat cu aceasta dorinta de a fi liberi nu inseamna ca oricind avem chef putem ucide, asta referitor la avort. Libertarea inseamna si responsabilitate.

   Ca sa va convingeti singura, luati si citit Noul Testament, se gaseste si gratuit online si urmariti textul cu urmatoarea intrebare, in ce conditii sau context barbatul este mai valoros in ochii lui Dumnezeu decit femeia?

   De exemplu, citind textul de mai jos as pune urmatoarea intrebare: care femeie nu si-ar dori un sot dispus sa se sacrifice pt ea (si familie) murind?

   “22. Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului;
   23. căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului.
   24. Şi după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile.
   25. Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea,
   26. ca s-o sfinţească, după ce a curăţit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt,
   27. ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă şi fără prihană.
   28. Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta, se iubeşte pe sine însuşi.
   29. Căci nimeni nu şi-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag, ca şi Hristos Biserica;
   30. pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui şi os din oasele Lui.
   31. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup”.
   32. Taina aceasta este mare – (vorbesc despre Hristos şi despre Biserică). –
   33. Încolo fiecare din voi să-şi iubească nevasta ca pe sine; şi nevasta să se teamă de bărbat.”

   0
   0
   Reply
 4. Queen / 16 March 2015 22:44

  Recomadare: lasati-le-ncolo de pastile, nu mai luati!

  0
  0
  Reply
 5. cecilia / 16 March 2015 9:21

  Hahahaha! Niciunul din astia care au comentat mai sus nu a priceput esenta articolului. Numai frustrati si ofensati.

  0
  0
  Reply
 6. Andreea / 15 March 2015 22:28

  de ce? e o intrebare buna, prin care recunosti, smerit, ca nu stii, dar pt ca exista intrebarea, exista si raspunsul, pentru ca daca nu ar fi existat raspunsul, nu ar fi existat nici intrebarea, intelegi? Raspunsul e lung, ca sa-l digeri pe tot ar trebui sa `mananci` o biblioteca cam cat vreo cateva raioane bune de hypermarket. nu o vei putea manca toata odata, pt ca faci indigestie, dar de undeva trebuie sa incepi, asa ca sugestia mea este sa incepi cu aceasta ciorbita, ca aperitivul vad ca l-ai servit de bunavoie si nesilit de nimeni, `cautand citate` din Biblie: http://www.familiaortodoxa.ro/2011/06/11/sfantul-luca-al-crimeei-doctor-fara-de-arginti-si-marturisitor-al-ortodoxiei-in-prigoana-comunista/ cu alte cuvinte, daca vrei sa intelegi de ce, un prim raspuns e simplu: prea putine purtatoare de basmale se apuca ca proastele sa interpreteze singure Scripturile. Daca ai fi un cunoscator, ai sti ca acest lucru NU se face, indiferent de sex, deoarece, in 99% din cazuri se interpreteaza Prost, dupa cum singur ti-ai demonstrat-o, fara nicio intentie de a iti aduce o jignire. Ai citat din Faptele Apostolilor, adica scrierile primilor sfinti din istoria crestinismului, pe care ai libertatea sa ii contesti, pt ca nimeni nu te poate asigura de sfintenia lor, insa iti propun sa studiezi putin mai mult vietile si scrierile ultimilor sfinti, precum Sf. Luca al Crimeei, din link-ul pe care ti l-am oferit. De asemenea, daca vei avea ravna, nu ar strica sa cercetezi cu ajutorul instrumentului numit Google, despre Sfintii Romani din Inchisorile comuniste, cum este Valeriu Gafencu si multi altii. Exemplele sunt multe. Spor la citit si la scris!

  0
  0
  Reply
  • mircea cancel / 18 March 2015 0:05

   si povestea este vorba eu incep sa cred tot mai mult in harap alb ,smei si zane ,astia chiar se poate sa fi existat

   0
   0
   Reply
 7. sorana / 15 March 2015 1:13

  pai articolul nu are nici o relevanta cu studiul religiei…nu asta inseamna de fapt religia, sunt lucruri scoase din context, ca minciuna care porneste de la adevar dar e modificata in asa fel incat isi schimba total caracterul…. vorbim aici de religie ortodoxa, sau crestina din Noul Testament cu noile reguli….o reforma a ceea ce a fost in vechiul….treaba sta ca femeia a inceput sa fie apreciata si ridicata la rang de sfanta inca de cand Fecioara Maria l-a nascut pe Iisus….a inceput sa fie un model in constiinta colectiva de mama, femeie, pe care o apreciezi si pe care o iubesti…de atunci nu s-au mai facut diferente intre barbat si femeie….la nivel de religie, in practica oamenii si cu si fara religie pot sa fie niste barbari si sa apeleze la violente de toate felurile, ba chiar si intelectualii pot fi misogini si chiar agresivi…ideea ca trebuie sa fie supusa, dar barbatul sa o iubeasca, sigur nu s-a referit la iubirea vulgarizata si anume sexul…. nu gasesti nicaieri in cele 10 porunci vreo referire ca femeia este inferioara barbatului, ba chiar una dintre porunci citez: “Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.” nu se refera doar la tata/mascul. apoi, regulile ca de ce doar barbatii au voie in altar si sa fie preoti nu imi trezeste nici o frustrare caci exista manastiri de maici deci daca doresti sa iti dedici viata lui Dumnezeu, o poti face cu aceeasi egalitate ca un barbat… si toata treaba poate pt ca femeia poate naste copii si are rol de mama, ceea ce tatal nu poate tine locul…oricat s-ar stradui, poate ca nu poti avea o biserica mixta in care sa fie si femei si barbati preoti, cum ar fi o femeie gravida preot…apoi cum si-ar mai creste copii….e cam complex subiectul, mentionez ca nu am studii in domeniu, stiu si eu doar ce am invatat pe la scoala…si asa am mai auzit de la cativa prieteni care intr-adevar studiaza teologia…

  0
  0
  Reply
 8. Ina / 15 March 2015 0:32

  http://www.doxologia.ro/puncte-de-vedere/de-ce-nu-au-voie-femeile-sfantul-altar

  ” De altfel, misoginismul mai bântuie şi minţile unor bărbaţi creştini. Ei pretind că Scriptura îndeamnă: „Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, Pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întru totul”.

  Doar că, tot aceştia ar trebui să citească şi mai departe: „Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea (…) Aşadar, bărbaţii sunt datori să-şi iubească femeile ca pe înseşi trupurile lor. Cel ce-şi iubeşte femeia pe sine se iubeşte.” Astfel, sensul cuvântului „cap” nu este cel de „stăpân de sclav” ci acela de „îndrumător al familiei, întru iubire”. Căci Adam a primit poruncile de la Dumnezeu, şi el le-a dat mai departe Evei, iubirea sa.”

  0
  0
  Reply
 9. Kostea / 14 March 2015 23:50

  Dragă Andrei, sper că realizezi că eu nu cred că Iuda nu a inteles nimic din minuni, revelații, etc pentru motivul destul de întemeiat că de fapt el nu a existat, după cum nu au existat nici Isus. Ce iti pare a fi meditație teologică este doar o zeflemea antiteologică ce încearcă să evidențieze o caracteristică indubitabilă a religiei creştine, misoginia.
  Ştiu ca este apanajul credincioşilor să susțină 2 lucruri
  – că inexistența dovezilor, logicii şi consistenței mitului biblic este de fapt o taină transcedentală, greu de înteles fără har (ceea ce este desigur o infatuare intelectuală deranjantă, dacă n-ar fi ridicolă)
  – că moralitatea, dorinta de bine şi progresul omului nu pot exista decât la oameni religioşi, ba in fapt nu la toți 4 miliarde ci doar la cei care împărtăşesc explicit genul de religie agreat de credincios, ceea ce este la fel de prezumțios şi nesubstanțiat
  Dincolo de toate rămân faptele – Big Bang, planeta rotundă, evoluția, popi doar de sex masculin, etc

  0
  0
  Reply
  • sorana / 15 March 2015 1:37

   Imi cer scuze daca aduc vreo atingere insa vreau sa dau un raspuns, draga Kostea, din punctul meu de vedere, sper ca ai documentatii serioase in privinta a ceea ce sustii, nu ma indoiesc ca ele nu ar exista in fond si o poza scoasa din photoshop este o “realitate” pe care o prezentam in reviste milioanelor de oameni, chiar daca nu are nici o relevanta cu realitatea, asta ar fi un raspuns mai in metafora dar sigur il pricepi. Apoi paradoxul este ca esti destul de curajos in a da verdicte si sunt convinsa ca esti omul care nu tolerezi dar ceri toleranta. era o vorba “oamenii inteligenti sunt plini de indoieli iar prostii plini de certitudini”…nu insinuez nimic la adresa inteligentei dar macar ar trebui sa iti pui intrebarea s-ar putea sa gresesti. noi toti astia de ne dam ca tinem cu religia, in sinea noastra suntem tentati sa gandim rational si sa ne indoim, o buna parte din noi….intr-adevar cei lipsiti de acea lumina divina care pe unii ii viziteaza (stiu ca nu intelegi nimic din ce spun, nu cognitiv, dar nu intelegi la nivel de senzatie) insa ce sa vezi, exista asa numitele lucruri pe care nu ti le poti explica….ele exista in toate domeniile, nu exista un raspuns pentru toate si prin urmare divinitatea este putin rupta de partea ta/noastra de creier….adica rational nu o poti intelege si ti se pare absurda, ti se pare o jignire adusa la nivelul inteligentei tale dar tocmai aici vreau sa subliniez…divinitatea nu se gaseste in inteligenta…degeaba incerci sa ti-o explici astfel…desi argumente sunt cu nemiluita nu sunt eu persoana potrivita sa le sustin. tie ti se pare foarte veridice teoriile stiintifice desi nu stiu cu ce aparat de masura masuram ca big bang a avut loc acum nustiu cate miliarde de ani, galaxiile le aproximam ca sunt nush cat de mari, anii lumina si gaurile negre…si toate la care, nu ma feresc sa spun nu ma pricep. dar, poate ai spune din lipsa infomatiei, gandesc asa insa pe mine toate multe teorii m-ar duce mai in eroare decat ceea ce s-a petrecut acum 2000 de ani. Concluzia ar fi ca ar trebui sa nu te mai bazezi atat pe creierul tau ca s-ar putea uneori sa iti joace suste…si sa te fenteze… exista intr-adevar ceva superior noua, exista divinitate si exista Dumnezeu… fiecare religie are Dumnezeul ei, dar daca tot esti in romania si ai fost botezat in spiritul acesta nu strica putina cultura si in spirit religios…zic si eu, nu stiu…

   0
   0
   Reply
  • Ramona / 15 March 2015 8:35

   Ai trait tu pe vremea Big Bang-ului, de esti asa sigur ca “fapta” s-a intamplat, cum se presupune, din calculele astronomilor, acum 13.8 miliarde ani ? Asta spre deosebire de mai curanda “inexistenta existenta a lui Isus” pe Pamant acum vreo 2000 si ceva de ani ? Din putinele mele cunostinte, inainte de momentul Big Bang nu era NIMIC, totusi Isus a trait si a patimit printre oameni.
   Cat priveste prelegerea domnului Cucu, cred ca adevarata credinta nu are legatura cu religia “propovaduita”, aplicata chiar abuziv de unii “descendenti iluminati” ai Bisericii, care se credeau urmasii lui Isus. Din cate stim din Vechiul Testament, Isus le-a spus celor care o huleau pe Maria Magdalena ca “Cine se simte fara de pacat sa arunce primul piatra” si nu sunt dovezi ca El sau credinta pe care o impartasea si altora ar fi pus mai presus barbatul, in detrimentul femeii.
   Asa ca invocarea lui Isus nu are obiect aici.

   0
   0
   Reply
  • Andrei / 16 March 2015 23:04

   In ochii celui nebun intelepciunea nebunie este…

   0
   0
   Reply
 10. Andrei / 14 March 2015 19:07

  Amice, fara suparare, dar te aventurezi intr-o zona in care esti in off-side rau de tot. Daca nu ne pricepem la chimie stam frumos pe sezut si luam tacerea in brate… La fel si cu fizica cuantica, trigonometria sau astronomia. Nu la fel facem insa cu religia si credinta… Aici toata lumea e experta si multi se trezesc sa gaseasca vina in Adevar pentru ca nu il inteleg… Pentru intelegerea Scripturii sunt necesare exegeza si practica, ca de altfel in orice alt domeniu. Iti trebuie “organ” lucrat si pentru asta, in cazul de fata inima curata… Asa cum un handicapat fizic nu poate pricepe ce inseamna sportul de performanta, in acelasi fel, un netraitor al celor sfinte nu poate intelege anumite taine, care nu se dezvaluie tuturor, tocmai de aceea fiind numite taine… Celor care incearca meditatii teologice nepregatiti fiind,e recomand perseverenta si ca meditatie incurajatoare, de debut, studierea apostulului vanzator Iuda. Desi a stat trei ani si ceva langa Iisus, a vazut minuni, vindecari, invieri din morti, etc, totusi… n-a inteles nimic… Asadar e greu de inteles ce si de ce spune Dumnezeu, dar, daca exista dorinta sincera de iluminare si induhovnicire, sunt sanse sa se ajunga la Lumina… Pana atunci, ar fi recomandat sa ne abtinem de la a imbuca bucati prea mari, greu de digerat…

  0
  0
  Reply
  • d3v / 14 March 2015 23:44

   ce funny e nenea de mai sus cand spune ca iti trebuie vreo 3 facultati ca sa poti critica o chestie care evident nu se pupa cu realitatea… Da’ un raspuns cu argumente concrete n-ar da si el, acolo, din jiltul superior pe care se aseaza…

   0
   0
   Reply
  • io / 11 May 2015 15:47

   Domne, Catchy are și cititori înduhovniciți. Care probabil citesc și alt gen de articole dar nu se cade să comenteze decât chestii demne de…demnitatea lor exegetă. Și să tragă de urechi și să dea o nuielușă-două la dosulețul necunoscător al tainelor celor sfinte. Rușine, domnule Cucu!! Și fuguța la biblioteca din supermarket, ok?!

   0
   0
   Reply
 11. Belle dImagination / 14 March 2015 14:51

  Să dea dracu dacă am priceput vreodată de ce!

  0
  0
  Reply
 12. carla / 14 March 2015 9:45

  super articol!!!:))))))))

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro