Fiat FIAT și FIAT 500X CROSS se făcu!

22 October 2015

Sunt adultă. Uneori (îmi place să cred) matură. Însă simt că am pierdut ceva esenţial. Că am uitat, la un moment dat, poate atunci când viaţa nu mi-a mai zâmbit, ceva ce m-a definit mult timp şi a cărui lipsă o simt acut, deşi, teoretic, nu ar trebui pentru că… pentru că am crescut. Sunt o femeie serioasă şi dinamică, ocupată, în viteză, care tânjeşte totuşi, între asfalturi, după hârtoapele unui drum de ţară. La semafoare, în maşina mea serioasă de femeie adultă, îmi imaginez că stâlpii de pe marginea drumului sunt copaci, iar întinderile de blocuri din oraş, un peisaj cu relief eterogen. Nu văd griul sau galbenul sau portocaliul trist al clădirilor, văd verdele nesfârşit al câmpului de care mi-e dor.

Hei, mă scutur… nu cumva eu am pierdut şi mi-e dor de copilul care am fost? Şi nu cumva am uitat rostul verbului „a se juca”? Am căzut şi eu în aceeaşi capcană a „oamenilor mari” care îşi refuză, odată cu vârsta, grijile şi problemele, bucuriile mici şi zburdalnice.

De azi însă nu mai vreau să îmi fie ruşine să sar într-un picior pe şotronul desenat pe trotuar. De azi nu mai vreau să-mi refuz bucuria evadării în joc. În afara zonei de confort a adultei urbane. Pe drumuri de ţară, spre un picnic rudimentar, acompaniată de glasuri vesele şi limpezi şi, în orice caz, nu cu maşina mea.

*

Primii kilometri i-am făcut pe asfalt.  Însă ştiam că trebuie să accesăm altă dimensiune. Deja lăsasem oraşul în spate, prin oglinda retrovizoare şi luneta rotunjită îl vedeam înghesuit şi departe, iar în faţă se întindea câmpul aranjat iscusit. Cu drumurile sale aspre, încruşiate, numai bune pentru a pune la încercare caracteristicile off-road ale maşinii, culoarea pasiunii, în care ne aflam. Robustă, dar stilizată prin linii armonioase adaptând trăsăturile moştenite de la modelul istoric la prezent. Un prezent plin de zvâc. Farurile – rotunde duble, iar de-o parte şi de alta a siglei FIAT mustăţile cromate. O, da… ne aflăm (nu sunt singură, mă însoţesc în aventură câteva prietene) în noul crossover compact din familia 500, Fiat 500X Cross.

fiat 500 corss over5

Un model splendid, strălucitor şi plin de caracter, ale cărui dimensiuni modeste la exterior: 4.25 metri lungime, 1.8 metri lățime și 1.60 metri înălțime, nu te lasă să ghiceşti cât de spaţios este habitaclul; dar, cu siguranţă, te invită să-l atingi, să te faci comod, să-l iei în stăpânire şi să te bucuri de finisajele perfecte, dar şi de maturitatea tehnologică a brandului FIAT a cărei finală expresie este această maşină legendară… şi totuşi, atât de suprinzătoare, atât de tânără şi jucăuşă, în varianta sa de colindat prin natură, dar şi prin jungla urbană. Cu diferenţa că ai zâmbetul pe buze şi păstrezi vie bucuria jocului. Ca noi, acum.

Am trecut printr-o baltă… exact cum aş fi sărit cândva, în trecut, cu cizmuliţele noi, aşa am trecut acum, fără teama că voi fi certată, fără teama că jantele diamantate vor păţi ceva (modelul acesta 500X putând fi dotat de la jante din aliaj de 17” gri opac diamantat până la jantele din aliaj de 18” bicolor gri opac diamantat sai jante de 18” brunate opace diamantate).

fiat 500 corss over6

Am făcut cu ochiul, semnalizând prima oprire, iar stopurile bine definite, încadrate de un inel lucios au împrăştiat vesele lumina ca o portocală. Apoi ne-am râzgândit. În fond, nu ne era aşa de foame, doar aveam poftă de o plimbare xcepţională şi xpresivă, la bordul unei maşini care se dezvăluie treptat, seducându-te fără leac.

Şi nu numai prin designul său icon, ci şi datorită dotărilor de confort și tehnologie unice, menite să garanteze siguranţa la bord. La bordul său chic, de croială modernă, uşor adaptabil oricărei exigenţe datorită multiplelor opţiuni de personalizare. Stil, eficienţă şi funcţionalitate… conducându-l, au încetat să mai fie simple concepte, ci au prins contur şi consistenţă, fiind expresii ale experienţei pe care o trăieşti la volanului unei astfel de maşini.

fiat 500 corss over2

Veselia partenerelor de drum – căci, fireşte, trăirile şi sentimentele, ca şi bucuriile sunt făcute spre a fi împărtăşite – şi sporovăiala lor despre eleganţa inserţiilor din piele ale tapiseriei sau prezenţa comenzilor audio pe volan, elemente care, după părerea lor, nu ar trebui să lipsească niciunei maşini „causal”, acestea fiind, de altfel, opţiuni disponibile pentru modelul 500 X Cross, m-a bucurat. Cumva, plăcerea de a conduce o astfel de maşină fiabilă şi inteligentă se transmite şi pasagerilor. Le-a molipsit şi pe ele, gureşele mele dragi, deşi niciuna nu are carnet…  Şi ele nu ştiu nici pe departe tot ceea ce ascunde sub capota sa, această maşină mică, dar puternică: senzori care anunţă o posibilă coliziune şi care frânează dacă şoferul nu o face la timp, sistem de scanare a unghiurilor moarte, asistență la drum prin semnalizarea schimbării involuntare de direcţie (fără să fi fost folosit semnalizatorul), 6 airbag-uri, faruri Bi-Xenon, sistem ESC și alte sisteme de siguranță. Iar lista continuă şi este atât de lungă, încât nu trebuie să mire că suma tuturor acestor tehnologii şi sisteme se traduce prin siguranţă şi confort în dialogul cu maşina. Şi nici măcar nu este nevoie să ştii italiana! Pentru că Fiat 500X Cross, prin funcţiile sale Vivavoce Bluetooth și Bluetooth Audio streaming, eco:Drive, conectate la Uconnect, prin intermediul touchscreen-ului de 5″ sau 6,5″, centralizează toate dispozitivele din dotarea sa, permiţând inclusiv conectarea la un telefon mobil inteligent, eficientizând astfel la maxim comunicarea cu diferite comenzi ale maşinii, dar şi cu lumea din exterior.

fiat 500 corss over3

Însă cine are nevoie de lumea de afară acum? Îmi dau seama că îmi place decorul superb, mai ales pentru că îl admir de la volan, reînvăţând sensul ludic al existenţei.

Fetelor le este foame şi-mi aduc aminte de picnic. Aproape uitasem că în portbagajul primitor (capacitate 350 de litri) ne aşteptau ingredientele pentru o după-amieză pe cinste. Pentru mine însă, ingredientele unei întregi zile, nu doar a după-amiezei sale, se aflau sub comanda mea. Le-am provocat pe fete la un joc, cine îl câştigă hotăreşte ce facem în continuare. Mai ştiţi, din copilărie?

„an tan te
dize mane pe
dize mane compane
an tan te…” sau “Stop, verde natural!”?

Eu l-am adaptat folosind, desigur, culoarea roşie. Şi-am câştigat pe loc, cum era firesc, aveam cel mai mare şi mai frumos lucru dintre toate: maşina! Aşa că am decis: continuăm plimbarea motorizată. Şi că veni vorba, 500X este disponibil cu 3 propulsoare pe benzină și 2 pe motorină, cu consum și emisii de noxe scăzute, de la 1.4 Turbo MultiAir2 de 140 CP cu tracțiune față, până varianta 2.0 Multijet 2 de 140 CP, transmisie automată în 9 trepte, cu tracțiune integrală. Pentru că bijuteriile acestea pe roţi sunt primele din clasa lor fabricate şi în vanriantă cu transmisie automată în 9 trepte, care permite, datorită celor 20 de mapări diferite, să optimizeze confortul și consumul, față de o transmisie automată tradițională.

fiat 500 corss over7

Cum a fost? Xtra! Xtrem! O experienţă jucăuşă şi senzuală în acelaşi timp, chic, confortabilă şi sigură… Picnicul l-am făcut târziu, în noapte, la lumina farurilor. Ne-am despărţit nostalgice, dar cu un zâmbet în colţul gurii şi cu emoţie nouă.

Am descoperit iar mirarea bucuroasă a copiilor în întâmplările lor minunate. Şi acest test-drive cu noul crossover Fiat, demn descendent al originalului FIAT 500 din 1957, care extinde familia 500 și se alătură lui 500, 500C, 500L, 500L Trekking și 500L Living, va fi marcat în istoria mea momentul regăsirii bucuriei limpezi, precum a copilului din mine pe care, în sfârşit, l-am regăsit.

fiat 500 corss over4

Prețurile lui Fiat 500X pornesc de la 13.573 Euro + TVA în versiunea Pop, de la 14.653 Euro + TVA în versiunea Pop Star și 19.423 Euro + TVA pentru Cross. Mai multe detalii, aici.

Pe Cristina o găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

SUV Fest. Testezi și te distrezi!

Fricilor mele, cu drag

Nu te juca cu mine, știu mai multe decât arăt

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro