Gloria ce dezonorează

9 September 2017

ANIISOARA MELNICUnui acar, Tsanko Petrov, într-o zi obișnuită de muncă i se întâmplă ceva neobișnuit – găsește milioane de leva (bancnota națională a Bulgariei) pe șine, pe care îi predă fără ezitare poliției. Motiv pentru care muncitorul, în cadrul unei recepții cu mass-media și oameni „mari”, îmbrăcați la patru ace, este recompensat cu o diplomă și cu un ceas ieftin de către ministrul transporturilor. Acesta, deși timid și cu dislalie, îndrăznește să-i vorbească sus-pusului despre întârzierile și promisiunile neonorate de creșteri salariale, despre furturile de motorină de la locul de muncă, dar drept răspuns i se reproșează inadecvarea acestor subiecte într-un moment atât de festiv. Pavlov pleacă de la ceremonie mai sărăcit decât venise, fără ceasul moștenit de la taică-său. Când constată acest fapt, toată grija este concentrată pe recuperarea ceasului, lucru care se dovedește deloc simplu.

gloria filmul

Acesta sună repetat și insistent la minister, dar fără rezultat. Dar un jurnalist antiguvern, în căutarea unei fărâme de glorie, îl convinge pe Tsanko să participe la emisiunea sa, iar cel de-al doilea acceptă în speranța redobândirii obiectului pierdut. Acesta însă nu bănuiește pericolul la care se expune comunicând niște adevăruri. Și, uite-așa, Pavlov, un cetățean cu o existență tihnită și nepretențioasă, devine ținta persecuțiilor și răfuielilor din partea statului și a colegilor corupți. Atacurile sunt dure și dezumanizante, iar viața lui se transformă într-un coșmar.

Filmul ține să ne prezinte dimensiunile corupției care nu se opresc niciodată la subiecții implicați nemijlocit în actul de corupție. Dacă la nivel socio-economic aceasta generează mizerie, sărăcie, declin, la nivel personal, corupția anulează demnitatea și integritatea umană. Iar în lipsa acestora, te mai poți simți om?

Guest post by Anișoara Melnic

Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert care ți-a plăcut.

Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.Citiţi şi

Femeile din umbră – Véra Nabokov

Cu drag, Van Gogh

Orbitoarea lumină a pasiunii – Call Me By Your Name

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,027 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro