Iubim și câinii vagabonzi

9 October 2013

Interviu cu dr. Andrew Rowan, CEO Humane Society International, despre uciderea câinilor în România

Claudia Moscovici: Domnule Dr. Rowan, cum ați aflat despre  noua lege a “eutanasierii” ce permite uciderea în masă a câinilor maidanezi în România?

Andrew Rowan: Când s-a aflat despre această nouă lege, organizaţia Humane Society International a fost contactată de numeroși susținători și multe alte organisme de protecție a drepturilor animalelor.

CM:  În momentul de faţă, se răspândesc diverse estimări în ce priveşte numărul total de câini comunitari din țară sau de cel al eutanasierilor. Conform surselor HSI, ne puteți face o estimare corectă?

AR: De la promulgarea legii, HSI a auzit, de asemenea, tot felul de statistici legate de numărul câinilor ucişi. Totuși, acestea sunt doar estimări , din moment ce nu au fost făcute sondaje. Altfel spus, numărul câinilor fără stăpân nu este deloc clar. Principala noastră grijă o constituie forma foarte crudă și ineficientă a programului, ce nu va reuși să rezolve problema câinilor comunitari în țară.

CM: La ştirile ProTV  s-a anunțat recent că mulți cetățeni ai țării preferă să ignore legea și să omoare câinii, cu mâna lor. Unii îi omoară în bătaie, alții îi înjunghie, alții îi otrăvesc. Cum oprim astfel de acte de cruzime?

AR: Un paragraf al legii chiar oferă acum libertatea de a omorî câini, astfel cruzimea este inerentă. Câinele prietenos este cel mai lesne de ucis, deși cel mai puțin probabil să vătămeze un om. Câini nevinovați vor cădea pradă ideilor nesăbuite ale guvernului, care, până acum, a ignorat orice soluție alternativă.

CM: Deși președintele Băsescu a aprobat “legea eutanasierii”, premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu recent pentru Cotidianul că ar fi împotriva eutanasierii și, mai degrabă, în favoarea sterilizării. Dacă Humane Society International ar încerca o comunicare directă cu Victor Ponta și staff-ul acestuia, ce sugestii le-ați propune pentru a rezolva această problemă într-un mod cât mai uman?

AR: Programele de eradicare a câinilor maidanezi sunt puse în practică de secole, în toată lumea. În ciuda acestor programe, regăsim peste 300 de milioane de câini comunitari, la nivel grobal. World Health Organization susține că “nu există dovezi că înlăturarea câinilor de pe străzi a avut un impact semnificativ asupra densității populației canine sau a împrăștierii rabiei.”

Sterilizarea în masă, vaccinarea și educația comunitară sunt componente esențiale ale unei soluționări eficiente a numărului mult prea mare de câini de pe străzi. Cât despre punerea în practică, există numeroase modele de observat și analizat, pe întreg mapamondul.

CM: Fără îndoială că Humane Society a întâlnit dificultăți și în alte țări. Ce alte țări s-au confruntat cu probleme similare – număr mare de câini maidanezi –  și, printre acestea, care au abordat o soluționare eficientă şi mai umană?

AR: În ultima decadă, am sesizat un interes mai crescut din partea municipalităților și autorităților locale de a căuta programe mai eficiente și mult mai umane de a rezolva problema câinilor fără stăpân.

HIS colaborează în momentul de față cu formele de guvernămând local sau național ale unor state precum Bhutan, Filipine, India și Mauritius pentru a  implementa sterilizarea în masă și vaccinările ca stopare a aglomerării câinilor.  În Bhutan, programul se desfășoară la nivel național, astfel mai mult de  50.000 câini au fost sterilizați și vaccinați împotriva rabiei.

CM: De când băiatul de patru ani, Ionuţ Anghel, a murit în urma mușcătorilor unui câine vagabond, oamenii sunt foarte îngrijorați că numărul mare de câini afectează siguranța copiilor lor și chiar și pe a lor. Evident că plasarea câinilor în adăposturi ar reduce acest risc, dacă majoritatea câinilor ar fi luați de pe stradă. Dar cum ar putea sterilizarea reduce riscul agresiunii câinilor?

AR: Țările cu un număr mare de câini vagabonzi trebuie să înceapă cu anumite campanii de sterilizare, înainte de a lua în considerare plasarea în adăposturi. Dacă iei unii câini de pe stradă, nu faci altceva decât să faci loc pentru alții, cu mai multe posibilități de hrană. Dacă cel mai prietenos câine este prada cea mai ușoară, aceștia vor fi primii îndepărtați de pe străzi, lăsând în urmă pe cei mai puțini sociabili și eventual mult mai agresivi.

Atunci apare cu adevărat îngrijorarea legată de siguranța publică. Sterilizarea câinilor și readucerea lor pe străzi permite o reducere naturală a numărului lor, menținând cei mai sociabili câini în contact cu oamenii. Am descoperit că opinia publică legată de câinii sterilizați și vaccinați (recunoscuți după dispozitivul de la ureche) este una mai mult mai favorabilă.

CM: Eutanasierea câinilor maidanezi este mai degrabă o măsură economică, decât morală: se crede că este cea mai rapidă și economică măsură de a scăpa de câini. Sunt metodele mai umane și mai eficiente ca preț? Ce organizații internaționale sunt dispuse să suporte din costuri?

AR: Defel, hingherii municipali nu folosesc termenul de “eutanasiere” – așa se denumește, cumva, o moarte bună. În schimb, moartea câinilor deseori implică violență și foarte multă suferință. Eutanasierea nu este o metodă ieftină și nici prea eficientă.

Deși un număr mare de câini vor fi exterminați într-un timp scurt, câinii rămași vor repopula și mai rapid comunitatea. Dacă autoritățile ar calcula și ar regândi costurile de eutanasiere, ar vedea că e mult mai eficient să investească într-un program strategic, pe termen lung, pentru a soluționa problema.

Un astfel de program eficient, pe termen lung ar necesita o mai mare finanțare inițial, dar ar fi o investiție pentru a îmbunătăți siguranța publică și de a reduce numărul de câini, în vederea ameliorării condițiilor din comunități.

CM: Ce fel de colaborări pe termen scurt, lung puteți prevedea între adăposturile sau organizațiile de protecție a animalelor din România și Humane Society International, în vederea salvării câinilor maidanezi și a îmbunătățirii siguranței publice?

AR: HSI s-a oferit să asiste guvernul român în dezvoltarea unui program de management, care să se dovedească atât uman, cât și eficient. Programele a căror implementare o asistăm la nivel global pot avea rezultate pe termen scurt (mai puțini pui pe străzi, în timpul primului an), dar obiectivul nostru este să creăm un program sustenabil, de lungă durată, pentru a rezolva problema supraaglomerării câinilor pe străzile din România.Citiţi şi

Deparazitarea câinilor: Ghid complet pentru sănătatea patrupedului tău

Câinele meu are trei ani și se numește Max

Cruella, diavolița care se-mbracă în Prada

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Sorin T / 13 May 2014 12:51

  Superb.
  Luarea cainilor de pe strazi, nu e o solutie, trebuie sa avem rabdare si multi bani, ca sa rezolvam aceasta problema in cateva mii de ani, timp in care ong-urile sa poata trai bine, iar femeile cu deficiente afective sa aiba si ele o satisfactie psihica, daca fizica nu se mai poate. Ca mor copii, femei si barbati sfasiati de caini nu conteaza.
  Si mai ai tupeul sa scrii panseuri despre psihopati…

  Reply
 2. Belle d”Imagination / 10 October 2013 0:13

  Se sterilizează din 90 şi ceva şi s-au înmulţit fără precedent. Acum vin unii şi-mi demonstează prin a plus b cine a furat coada câinelui, numai să nu rupă pisica în două.

  Costurile pe termen lung ale acestor câini sunt uriaşe şi nu cred că 10% ajung la ei în mod efectiv, restul sunt învârtiţi de nişte oameni deştepţi şi fără scrupule la adăpostul unor isterici.

  Aceiaşi isterici n-au nimic împotrivă ca nişte copii să stea în condiţii absolut inumane în orfelinate sau în plasamente.
  Aceiaşi isterici nu văd nimic rău că raţia unui bolnav în spital e de cca 6 lei, mai mică decât a unui câine.
  Aceiaşi isterici nu văd nimic rău că alocaţia unui copil nici a 10-a parte cât alocaţia unui câine

  Şi mai ştiţi ceva? Eu prefer să mă ucidă, fie şi în bătaie, (n-are cum să dureze mai mult de câteva zile) decât să mă ţină ani într-o cuşcă de 1mp.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro