Iulia

25 April 2016

Delia Oltea RusuÎn 26 aprilie 1986, aveam 18 ani. Nu-mi amintesc nimic special din ziua respectivă, eram în clasa a XII-a şi învăţam pe rupte pentru admiterea la facultate. Îmi amintesc, în schimb, de fratele tatălui meu, apărut la noi în vizită, repezindu-se să închidă fereastra larg deschisă a camerei mele. Vorbea despre o explozie, un nor radioactiv, de pericole invizibile pentru mine atunci şi absolut neverosimile pentru mintea unei adolescente sănătoase, total indiferente în faţa bolilor, de orice fel.

Viaţa mea a continuat exact ca şi până atunci, cu manualele pe birou, câte-o plimbare prin cartier, iar apoi cu examenele de la finalul liceului. Până la urmă a venit şi vara, au trecut examenele, am luat admiterea şi a început vacanţa. Eram, în sfârşit, majoră, studentă, înnebunită să recuperez un an de învăţat pe brânci şi să profit de fiecare zi din vacanţă. Călătoream cu cortul în rucsac, fie că era la munte, fie că era la mare, stăteam la soare ca o şopârlă, pierdeam nopţile prin parcuri şi în jurul focurilor de tabără. Chestii pe care le făceau pe atunci tinerii.

În primul an de facultate, în fatidica lună februarie, mi-am pierdut tatăl de azi pe mâine. A făcut o meningită virală, l-au internat în spital, iar noaptea a murit. Eram în prima sesiune din viaţa mea, sesiune de care am reuşit să trec doar parţial cu bine. Am rămas cu boabe pe sesiunea din vară, după care am rămas cu altele pe sesiunea din toamnă. Vara aceea n-a semănat cu cea anterioară, aveam impresia că îmbătrânisem dintr-o dată, iar distracţiile erau pentru tineri, nu pentru mine. Prin septembrie, după restanţe, am plecat la mare cu cortul, împreună prietenul meu. Era şi el student, ne iubeam de vreo trei ani şi era una dintre puţinele persoane pe care mi le doream în preajmă. Am prins un început de toamnă cald, apa era perfectă, campingul aproape gol şi a fost o săptămână fierbinte, cu amoruri leneşe şi disperate, ca şi cum m-aş fi agăţat de singurele momente în care mă simţeam încă vie.

femeie

Am rămas gravidă. Aveam 19 ani, tatăl meu era mort de câteva luni, iar mama era prinsă între lumea reală şi o alta, pe care nu aveam curaj să o cercetez. Avorturile erau interzise, era 1987, perioadă în care femeile erau lăsate să moară prin spitale, dacă îşi provocau avort, sau, în cel mai bun caz, ajungeau la închisoare. Eram atât de disperată să scap de sarcină, încât nu mă speria nici moartea, ca posibilă alternativă. Aş fi făcut orice să scap şi chiar am încercat în multe de feluri, absolut rudimentare, s-o fac. M-am trântit de pe scaune, de pe scări, am luat tot felul de medicamente, am stat cu orele pe cimentul balconului în plină iarnă, după ce făceam băi lungi şi atât de fierbinţi, încât aproape că mi se ducea un rând de piele. Mai multe n-am avut curajul să fac şi nici nu ştiam ce s-ar fi putut face. De măritat, nici nu se punea problema, nu acceptam nici să deschidă vorba despre subiectul respectiv. N-am spus nimănui, nici mamei, nici prietenelor, nicicui. Doar noi doi ştiam, iar mie mi-era clar că mai degrabă mă omor, decât să nasc acel copil. Uram atât de mult starea în care eram, încât nu mă gândeam că în mine era un copil, nu un monstru, nu o tumoare, nu ceva trimis de destin ca să-mi distrugă viaţa. N-am trăit nicio emoţie a primei sarcini din viaţa mea, detestam mişcările pe care le simţeam în mine şi mă detestam pe mine, pentru starea în care ajunsesem.

Până la urmă, m-am măritat în martie la starea civilă, iar familia ne-a făcut nuntă în aprilie. Nu aş vrea să vorbesc despre cum s-a ajuns la asta, acum nu mai are importanţă şi probabil că amintirile mele nu vor coincide cu cele ale familiei mele, implicate în eveniment. Gândeam la fel despre starea mea, în capul meu nu se schimbase nimic şi nu mă interesa deloc ce urma să se întâmple cu mine. Mi-era indiferent dacă va fi fată sau băiat, dacă va fi sănătos sau nu, dacă va purta un nume şi care va fi acela.

Am născut în 22 mai 1988, într-o duminică. A fost o naştere chinuitoare, durerile au început sâmbătă, copilul a venit pe lume doar duminică seara, într-o maternitate sordidă, cenuşie, sub privirile unui medic învins de anii şi condiţiile pe care le trăiam.

A fost o fetiţă, pe care am văzut-o doar câteva secunde înainte de a fi trimisă la Cluj, pentru operaţie. Nu mi-au permis s-o ţin în braţe. Se născuse cu o atrezie esofagiană şi avea nevoie urgentă de operaţie, pentru a supravieţui. A trăit doar două zile după naştere şi a plecat, aşa cum îmi dorisem eu pe durata întregii sarcini. Nu mi s-a explicat nimic despre cauzele producerii malformaţiei, n-am făcut terapii de recuperare şi, practic, povestea s-a îngropat în tăcere, aşa cum merita o sarcină întâmplată înainte de căsătorie, nici măcar finalizată cu un copil. După ce a murit, am cerut cu insistenţă familiei s-o scoată din spital şi s-o îngroape lângă tata. Nu au scris-o pe cruce, pentru că n-au avut permisiunea preotului, iar eu n-am comentat asta, cel puţin, nu atunci. Mă simţeam ca o criminală şi consideram că viaţa m-a răsplătit după merit.

Mi-au trebuit ani să mă pot gândi la tot ce mi s-a întâmplat şi nu am reuşit să mă iert pe deplin pentru tot nici în ziua de astăzi. Cu inconştienţa tinereţii probabil, am putut să merg mai departe, să las să treacă orice spaimă pe lângă mine şi să devin mama a două fete sănătoase. Dar vina a mers toată viaţa, ca o umbră, alături de mine, împreună cu gândul că ura mea a omorât-o, înainte de-a o face malformaţia cu care s-a născut.

După câţiva ani, am auzit primele teorii despre consecinţele exploziei de la Cernobîl. Nimeni şi nimic nu mi-a confirmat că totul ar fi putut fi pus pe seama exploziei, n-am nicio confirmare că malformaţia ar fi putut surveni din această cauză sau nu. Familia mea vorbea doar în şoaptă despre subiectul acesta, societatea de atunci, după cum ştiţi, îngropa toate subiectele incomode, iar acesta era unul dintre cele mai incomode. M-am întrebat mereu cum ar fi fost dacă n-aş fi cerut ca fiica mea să fie scoasă din spital şi îngropată, cum aş fi trăit neştiind unde a ajuns şi ce s-a ales de ea? Nu cred c-aş putea să judec acum limpede, gândidu-mă că a fost folosită ca un caz pentru studiu, într-un spital oarecare. Deşi mintea noastră poate să treacă peste atât de multe, încât nici asta n-o s-o ştiu vreodată! Dar nu pot să nu mă întreb cum ar fi fost să fi aflat adevărul despre cauzele care au dus la apariţia malformaţiei, dacă a avut sau nu o legătură cu explozia de la Cernobîl, sau măcar dacă cineva ar fi încercat să afle şi să îmi explice aceste cauze? Poate că adevărul ar fi fost mai mult decât aş fi putut suporta sau poate că adevărul m-ar fi eliberat de umbrele mele.

După 17 ani am scris, fără acordul nimănui, numele fiicei mele pe cruce, alături de numele tatălui meu. Nu sunt o practicantă religioasă, dar lucrul acesta mi-a dat linişte şi a fost momentul în care am început a privi şi către acel trecut, fără ură pentru nimeni şi, mai ales, pentru mine. Cred totuşi că adevărul despre ceea ce s-a întâmplat, oricare ar fi fost el, m-ar fi ajutat să pot face asta mai devreme, iertarea ar fi venit mai uşor şi gândurile astea nu m-ar bântui chiar şi acum, după 28 de ani de la pierderea fiicei mele, Iulia Ştefana.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Care este explicația pentru care un bărbat apare-dispare

Pentru cele care judecă amantele

Patru ani de relație

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Lorena / 27 February 2021 8:13

  @melinda, mie imi este rau de la fata ta. Mi-ar fi penibil sa ies cu moaca aia, as sta mai mult sub pat… pe langa uratenie, inspiri ceva ff ciudat. Cat despre avortul facut in vremurile comunismului, nu-i atat de condamnabil, ca nu se stia nici ca unui fetus i se formeaza organele vitale f repede de la conceptie iar religia era interzisa! Acum, in vremurile noastre, cand exista atata info si se stie exact ce crima oribila inseamna un avort, ar fi abominabil sa mai recurgi la asta.

  0
  1
  Reply
 2. Mihaela / 26 February 2021 14:32

  Este extraordinar cum lasi totul pe seama acelui accident si te ocupi foarte putin de tine. Suntem din aceeasi generatie, dar eu nu am ars etape.

  0
  0
  Reply
 3. Anca / 26 February 2021 12:38

  Timpurile acelea au fost groaznice, cine nu le-a trait n-ar trebui sa comenteze in niciun fel. Au murit multe femei tinere din cauza avorturilor. De judecat e usor, acum cand lucrurile stau cu totul altfel…Cred ca totul trebuie sa ramana in urma, Dumnezeu ne-a iertat pe toate. Pentruca erau vremuri pline de prejudecati, de nestiinta, de neputinta. Femeile, fetele erau cele mai chinuite, judecate de toti.

  4
  0
  Reply
 4. o femeie / 9 November 2020 11:05

  explozia de la Cernobal a afectat mai mult decat credem, cu modificari la nivel genetic si endocrin. Inca tragem dupa – speram ca dupa 20 ani la half-time sa scada si radiatii si efecte secundare, dar a crapat sarcofagul si scaparile au continuat.
  Ma uit la celelalte comentarii si ma intreb daca nu nu cumva radiatiile alea radioactive detectate pana in Franta a ars si ceva prin sufletul romanilor, ca unii nu pot spune ceva frumos si nici macar nu pot sa isi tina gura si transmit ura si venin mai departe.

  8
  0
  Reply
 5. Delia Asik / 8 November 2020 23:16

  Te rog să accepți faptul că Dumnezeu te-a iertat. Cu toții greşim şi tu e-ai pedepsit prea mult. E vremea să te ierți şi să trăieşti!

  10
  0
  Reply
 6. cib / 8 November 2020 22:12

  imi pare rau si ma doare inima ptr tine.. inital am crezut ca e doar o poveste .. dar nu. e suferinta ta , au fost vremuri grele le-am trait si eu , aveam 14 ani atunci. imi amintesc..

  3
  0
  Reply
 7. Dragu Steluta / 8 November 2020 20:12

  Inainte de a te gandi la consecintele acelui incident, gandeste-te la actiunile tale si nu incerca sa gasesti cauza acelei malformatii in alte evenimente, decat actiunile tale. Medicamentele luate, statul pe loc rece, plus ce ai mai detaliat, oare nu au avut nicio consecinta asupra acelui suflet? Nu judec pe nimeni,insa sa incerci sa arunci vina pe alte actiuni, decat cele ale tale, mi se pare un act de iresponsabilitate.

  12
  13
  Reply
 8. Delia Oltea Rusu / 26 April 2019 18:42

  Niciodată nu mi-am permis să mă iert pentru greșelile făcute! Desigur, puteau fi medicamentele, puteau fi alți factori, independenți de cele amintite anterior! Vă mulțumesc celor care au înțeles asta, citit textul meu, o mărturie pe care am vrut s-o aduc celor care au trăit dramele anilor întunecați din comunism. Umbrele lui ne urmăresc, pe cei care le-am trăit, după cum vedeți de aici. Vorbim de ani în care orice mijloc de protecție era interzis și avorturile la fel. Ori aici aveți mărturia spusă cu inima deschisă a cuiva care a suferit consecințele acelor ani! Vă îmbrățișez pe toți cei care ați pierdut oameni dragi! Și pe toți cei care mi-aâi trimis un gând bun!

  15
  1
  Reply
 9. Melinda De Ross / 17 April 2018 22:50

  Ce monstru de femeie! Cum sa supraviețuiască bietul suflet când zici ca te trânteai de pe scaune sau te fierbeai în cada ca să ucizi pruncul din tine? Nici un animal nu face asa ceva. Mi-e rău efectiv de la articolul asta mizerabil…

  12
  28
  Reply
 10. Britta / 16 April 2017 9:59

  poate au fost radiatiile de la cernobal dar poate au fost medicamentele pe care zici ca le-ai luat….mult mai probabil…

  6
  1
  Reply
 11. Oana / 16 April 2017 6:57

  Sunt născută cu 3 zile după fiica dvs. cu ceva complicații la inima. La 7 ani se discuta de operație. La 27 de ani am devenit mama , născând pe cale naturala un junior sănătos tun. Mama mea si-a pus fix aceasi intrebare iar răspunsul nici noi nu îl știm. Va doresc sanatate!

  5
  0
  Reply
 12. Mummi / 25 April 2016 21:17

  Dupa explozia de la Cernobil, am tras de niste tulburari endocrine vreo 10 ani, iar ulterior, am suferit o operatie care m-a mutilat din toate punctele de vedere. Eu una sunt convinsa ca problemele de sanatate pe care le-am avut au fost consecinta exploziei!

  3
  0
  Reply
 13. Livia Blaga / 25 April 2016 16:09

  N-am crezut niciodata in efectele devastatoare ale radiatiilor (altfel, de ce sa obligi anumite categorii profesionale sa faca radiografii annual, zeci de ani) pana-n 1986. In primavara aceea, aveam vreo 200 de porumbei voiajori. Aveau pui si oua. Puii nu au patit nimic dupa iradierea cu iod, cei care au eclozat dupa o saptamana-doua aveau piciorutele crescute in locul aripilor sau pleoapele nedespicate (se vedeau ochii sub pielea subtirica). Parintii nu I-au hranit si au murit. Zvonurile epocii spuneau ca spitalele au cazuri numeroase de copii nascuti cu malformatii, majoritatea decedand. Minoritatea se pare ca a fost ascunsa de minunatul stat socialist. Mie Cernobalul mi l-a luat pe tata care in noiembrie 1986 nu avea nimic, operandu-se de cataracta, si in martie 1987 avea ambii plamani prinsi de cancer!

  7
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro