Jacques Brel – “Îți jur că este urgent să fii fericit”

29 August 2022

În 1974, artistul belgian Jacques Brel s-a urcat pe barca sa, Askoy II, împreună cu fiica, France și iubita lui, Maddly Bamy. În Insulele Canare, „Le Grand Jacques”, 44 de ani, este cuprins de o durere violentă în piept. Repatriat urgent, diagnosticul vine brutal: cancer pulmonar. Trebuie să i se scoată un plămân și mai presus de toate… să se odihnească. Dar odihna nu este tocmai ce-și dorea el. Îi lasă un bilețel chirurgului său: „Îți jur că este urgent să fii fericit” și fuge. „Un om este făcut să continue, să moară în mișcare, în cele din urmă. Orice nenorocire vine din imobilitate, întotdeauna. Un om este făcut să se miște. Nu este făcut să se oprească”. Așa că Jacques Brel a părăsit scena în culmea gloriei.

Micuța trupă pornește din nou într-o aventură pe mare… „Un bărbat slăbit, cu un plămân mai puțin, două femei care nu au navigat niciodată, o barcă mult prea grea… Și trec Atlanticul în trei săptămâni pentru a ajunge la Fort-de-France. Este o ispravă absolut incredibilă”, explică biograful Fred Hidalgo.

Apoi s-au îndreptat spre Oceanul Pacific, evitând insulele Galapagos aflate sub o dictatură militară. Brel se hotărăște să continue drept: „Are 7.000 de kilometri de traversat și se va găsi în ceea ce marinarii numesc o situație periculoasă: o mare de petrol, fără vânt, barca aproape nemișcată…”, povestește autorul cărții “Jacques Brel, călătoria către capătul vieții” (editura l’Archipel). Jacques, France și Maddly petrec două luni în larg, fără cea mai mică bucată de pământ la orizont… pentru a vedea în sfârșit insulele Marquises.

„A sosit epuizat și a renunțat curând la ideea de a termina bucla, de a face înconjurul lumii” mărturisește Jean Liardon, prietenul și instructorul său de zbor, autor împreună cu Arnaud Bédat a cărții “Voir un ami voler” (Să vezi un prieten zburând. Ultimii ani ai lui Jacques Brel , ed. Plan). Și în Marquises se va sfârși voiajul:

„Și noaptea este liniștită / Și alizeul se rupe / În Marquises… Vrei să-ți spun / Gemetul nu se cuvine / În Marquises ”.

Jacques Brel a murit pe 9 octombrie 1978, la vârsta de 49 de ani.”

Ascultați-l aici făcând urări de anul nou 1968 la radio. Minunate urări, bune oricând. Citiţi şi

Asociația Culturală Control N & Zbang Film prezintă Interior/Exterior – un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi

„Iubita, să dai un semn când rămâi singură…”

De fapt, tot ce îți dorești e să te pierzi în iubire și lumină…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro