Javier Bardem, un actor cu „sangre caliente”

26 August 2010

Despre Javier Bardem aş putea spune cu usurinţă că “he had me at hello”. Pentru că vocea lui guturală mi-a dat fiori de la prima replică rostită în „Vicky Cristina Barcelona”. Şi-am vrut, fireşte, să aflu tot despre el.

S-a născut într-o familie de artişti. Bunicii, fratele şi sora mai mare – actori, iar un unchi, scenarist şi regizor. Aşa că, la numai şase ani, Javier juca deja în filmul „El Picaro”. Dar mai bine de jumătate din cei 41 de ani pe care îi are acum, n-au fost spectaculoşi. Bardem s-a jucat cu serialele TV şi a cochetat cu pictura şi adevăratul succes internaţional a venit în 1992, la 23 de ani, o dată cu „Jamón, jamón”, film în care a debutat şi Penélope Cruz, cu care se va şi căsători, ani mai târziu. După această reuşită, ofertele se vor ţine lanţ, dar Javier devine selectiv, alegând doar roluri care să îi pună în valoare firea temperamentală. S-a dovedit  inspirat, pentru că acestea îi vor aduce nominalizări şi premii grele.

De la nominalizarea din anul 2000 la Oscar-ul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar – pentru prestaţia din „Before Night Falls”, în care îl interpretează pe poetul cubanez Reinaldo Arenas, până la prima statuetă decernată de Academia Americană de Film unui actor spaniol tot la aceeaşi categorie pentru rolul din  filmul „No Country for Old Men” al fraţilor Coen. Acelaşi film îi adaugă în palmares un BAFTA, un Glob de Aur şi un Screen Actors Guild Awards. Şi între cele două repere majorea ale carierei, acotorul a mai câştigat un premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, pentru rolul din „Mar Adentro”.

Javier Bardem este cotat astăzi, printre cei mai buni actori ai generaţiei sale. A jucat alături de Tom Cruise, Jada Pinkett Smith, Mark Ruffalo şi Jamie Fox în „Collateral” (2004), Scarlett Johansson, Patricia Clarkson şi Rebbeca Hall în „Vicky Cristina Barcelona” (2008) al lui Woody Allen, Natalie Portman şi Stellan Skarsgård în „Goya’s Ghosts” (2006) de Milos Forman, Tommy Lee Jones Josh Brolin Woody Harrelson, în aclamatul „No Country for Old Men” (2007), Liev Schreiber, Giovanna Mezzogiorno şi Benjamin Bratt în „Love in the Time of Cholera” (2007). Impresionant, nu?

O relaţie specială a avut pe parcursul carierei cu Penélope Cruz, cea cu care formează un cuplu din 2007, şi a împărţit generos afişele a cinci filme: „Jamón, jamón”, „Carne trémula”, „Más que amor, frenesí”, „El amor perjudica seriamente la salud” şi „Vicky Cristina Barcelona”. Deşi nu sunt un cuplu de vedete ahtiate după publicitate, ci mai degrabă se feresc de ea, paparazzi şi tabloidele nu dorm. Sunt inventate ceremonii nupţiale, sarcini şi despărţiri cu Penélope şi Javier protagonişti, aşa încât informaţia reală, de data aceasta, că în această vară s-au căsătorit pe ascuns în Bahamas, aproape că n-a mai fost crezută.

O altă certitudine este că Penélope vrea să devină mamă cât de curând, actriţa declarându-şi cu orice ocazie dragostea pentru copii. Până să îl vedem pe Javier în adevăratul rol al vieţii sale, cel de tată, ne putem delecta în 2010 cu imaginea atleticului actor (a fost membru al Echipei Naţionale de Rugby a Spaniei în adolescenţă) în filmul „Biutiful”, de Alejandro González Iñárritu, care a avut premiera la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, şi în mult-aşteptatul „Eat Pray Love”, în care joacă alături de Julia Roberts. Sau, dacă vă va surâde norocul, puteţi să luaţi cina la restaurantul „La Bardemcilla” din Madrid, patronat de familia sa, sperând că veţi avea ocazia să beţi un pahar de vin roşu de Rioja chiar cu Javier.Citiţi şi

“Viața e frumoasă” zic ambasadoarele Lancôme. Ce mai face Isabella Rossellini

CLOSE, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film internațional, acum în cinematografele din România

Bărbaților nu le spunem “Uite o cremă pentru a pretinde că nu ai îmbătrânit.”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro