Je t’aime… moi non plus (povestea)

30 August 2019

Serge Gainsbourg and Jane Birkin © Jacques Dejean/Sygma via Getty Images

Serge Gainsbourg and Jane Birkin © Jacques Dejean/Sygma via Getty Images

Jane Birkin & Serge Gainsbourg – Je t’aime… moi non plus

Pe când Brigitte Bardot l-a cunoscut pe Serge Gainsbourg, era deja cam cinică în legătură cu amorul convențional – căsătoria. Cel de-al treilea soț al ei, craiul milionar Gunter Sachs, care înainte de căsătorie, în 1966, îi arunca sute de trandafiri din elicopter pentru a o cuceri, iar un an mai târziu deja o înșela.

Serge, compozitorul de 39 de ani care glumea despre sine că are un cap ca o varză, făcuse o obsesie pentru BB.

Cei doi încep o colaborare la casa de discuri la care el scotea hituri îndrăznețe și după p emisiune TV la care fuseseră împreună, o invită în oraș. De emoție, a băut generos și Brigitte n-a mai avut ocazia să cunoască spiritul și farmecul pentru care era faimos. Serge a fost convins a doua zi că a ratat totul, dar Brigitte îl sună și îi oferă a doua șansă cu condiția să-i scrie “cel mai frumos cântec de dragoste”. Excesiv ca întotdeauna, i-a scris două: “Bonnie and Clyde” și “Je t’aime… moi non plus”.

Deși melodia splendidă folosită drept fundal în “Je t’aime” (marele hit al acelei veri “A Whiter Shade of Pale” – Procol Harum) i-a plăcut  actriței, versurile au pus-o pe gânduri.

Serge, care tocmai se îmbătase și făcuse praf prima întâlnire, îi cerea să-i șoptească “te iubesc” în timp ce el îi răspundea “eu nu te mai iubesc”. Ca să nu mai spunem că trebuia să-l cheme în focul pasiunii fix “între rinichii ei”: “Tu vas, tu vas et tu viens/Entre mes reins.”

Până la urmă, au devenit amanți și au înregistrat “Je t’aime”. Presa a înnebunit când a auzit înregistrarea și scandalul a fost imens. Ideea lansată era că de fapt cei doi s-au întregistrat când făceau dragoste. Bardot s-a temut că publicitatea proastă i-ar putea afecta cariera și l-a convins pe Serge să nu scoată discul.

Frustrat, Serge declară: “Muzica e atât de pură. Pentru prima dată în viața mea compun un cântec de dragoste și ce se întâmplă? Lumea îl înțelege greșit.”

La sfârșitul relației cu Serge, în timp ce el îi umplea valiza cu scrisori de dragoste, Brigitte și-a înțepat indexul și a scris “te iubesc”. El a făcut la fel și a scris “Nici eu”.

În 1968, Serge o convinge pe noua lui prietenă, actrița britanică Jane Birkin, să joace partea lui Bardot. A ieșit ce știți deja, cântecul pe care în anii ’70 tinerii se sărutau în discoteci…

Deși interzis de BBC și condamnat de Vatican, “Je t’aime…” a cucerit lumea și a ajuns numărul 1 în UK. Fără traducerea versurilor. 🙂 Dar nu cred că a fost o problemă.

Brigitte Bardot a lansat originalul 19 ani mai târziu pentru a strânge fonduri destinate animalelor. “Le-am dat bărbaților frumusețea și tinerețea, acum le dau înțelepciunea și experiența – cea mai bună parte din mine – animalelor. ”

Care variantă ți se pare mai sexi? 🙂Citiţi şi

Îmi pierd capul cu tine

My Week with Marilyn

Julia de Nunez – BB din serialul “Bardot”


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro