Lista cu lucrurile care indică apartenența la clasa de mijloc

24 September 2016

Ce mai înseamnă azi să aparţii clasei de mijoc, pentru că aşa cum moda se schimbă, se schimbă şi valorile care definesc clasele sociale. Dacă, altădată, să aparţii clasei de mijloc implica obligatoriu să conduci un Ford Cortina, să asculţi Demis Roussos, să participi la petreceri cu rochii lungi şi cocktailuri cu creveţi, azi frigiderele Smeg, sobele cu lemne şi spiralatorul cu ajutorul căruia poţi obţine spaghete sănătoase din dovlecel sunt semnele apartenenţei la clasa de mijloc. Cel puţin asta aşa e la britanici, unde această clasă (cea tehnică, pentru că există mai multe stratificări) reprezintă 6% din societate (aici găsiți mai multe informații despre clasele sociale din UK). Iar treaba este cât se poate de serioasă, întrucât există şi un ghid în care sunt menţionate mărcile la care un britanic trebuie să aspire (şi să le achiziţioneze, desigur) pentru a putea fi considerat membru al clasei de mijloc. Aspiratoarele Dyson, bicicletele pliabile Brompton şi căzile cu hidromasaj sunt alţi indicatori care apar pe lista must have a acestuia.

Un studiu realizat pe un eşantion de 2000 de adulţi sugerează că această clasă de mijloc se află în creştere, 40% dintre cei intervievaţi considerându-se ca făcând parte din ea, și doar 1% se consideră ca aparţinând unei clase superioare (aristocratice).

Ghidul clasei de mijloc a fost alcătuit de către expertul în etichetă William Hanson. Acesta spune: „Clasa de mijloc este cunoscută ca fiind ataşată de posesiunile materiale  şi preocupată să ţină ritmul cu vecinii, exersându-şi aparenţele de superioritate în fiecare zi. Este în permanentă căutare a următorului lucru pe care să-l cumpere şi instaleze în casă, astfel încât să-și devanseze vecinii.

Cei care se consideră, confrm studiului, aparţinând clasei de mijloc sunt foarte diferiţi ca situaţie materială şi educaţie, şi au un venit mediu de 39.000 de lire sterline.

Iată care sunt obiectele de care aceştia, conform lui Hanson, nu se pot lipsi:

 1. Televizoarele de tip Smart

Un televizor care ştie să facă atât de multe… Probabil că în prima şi a doua săptămână îi vor fi explorate toate funcţiile pentru ca, în continuare, să fie folosit precum orice televizor normal. Dar ce contează e că prietenii şi cunoştinţele ştiu că ai un Smart TV, corect?

 1. Aspiratorul DYSON

Sir James Dyson este divinizat de către englezii aparţinând clasei de mijloc. Este un exemplu de succes şi, în plus, aspiratoarele Dyson sunt de fiţă. Aşa că nu e de mirare că sunt lăsate la uşă pentru ca oricine vine să le poată vedea şi admira.

 1. Grătarul 

Cu cât eşti mai de clasă mijlocie, cu atât ai un grătar mai impresionant. Conform ghidului, acesta este un indicator major.

 1. Plăcile de vinil

Deşi calitatea sunetului de pe aceste plăci nu se compară cu cel digitalizat, reprezentanţii clasei de mijloc le colecţionează (au vreo zece bucăţi) pentru a arăta lumii că sunt adepţii muzicii de calitate, nepervertită de inovaţiile tehnologice de azi. E de bonton, cu alte cuvinte.

 1. Computer MAC

Un simbol tăcut de bogăţie – Apple are produse atât de frumoase, cu un design rafinat şi cu un preţ pe măsură. Practic, un computer MAC nu face decât să vorbească despre gustul, dar şi despre buzunarul proprietarului. Un must-have prin excelenţă.

 1. NUTRIBULLET

Este aşezat cu mândrie pe blat (pentru că în dulap nu l-ar putea vedea nimeni) şi induce ideea că acolo locuieşte o familie preocupată să mănânce sănătos, pentru care silueta, pielea întinsă şi fesele tari sunt o prioritate. Acum, că este folosit o dată său de două ori, după care devine aparat de făcut pesmet, este altă poveste.

 1. Valize ANTLER sau SAMSONITE

Clasei de mijloc îi plac lucrurile care se asortează. Aşa că ce poate fi mai şic decât să ajungi pe aeroport după o excusrie în sudul Franţei, însoţit fiind de valize de diferite mărimi, dar toate cu acelaşi design, aparţinând uneia dintre mărcile de succes Antler sau Samsonite?

 1. Soba cu lemne

Oferă acelaşi confort şi cădură precum un şemineu, dar e mult simplu şi curat. În fond, un şemineu presupune totuşi prea multă muncă…

 1. Spiralatorul

Ultimul gadget în bucătăria sănătoasă – după primele utilizări va ateriza, cu siguranţă, lângă aparatul de făcut paste şi maşina de îngheţată. De aceea, supermarketurile au început deja să comercializeze spaghette de legume.

 1. Geanta MULBERRY

Odată simbol al aristocraţiei, geanta Mulberry nu poate lipsi din dotarea femeilor de clasă mijlocie de o anumită vârstă. Este mai mult decât o geantă, este un simbol al statutului social.

 1. Suporturi de pahare

Neapărat asortate şi aliniate, astfel încât fiecare invitat să ştie unde să-şi pună paharul şi unde să se aşeze. O mică obsesie cauzată de frica de a nu le fi pătată mobila. Se pare că numai englezii din clasa de mijloc trăiesc acest coşmar.

 1. Fierbătoare instantanee de apă

De ce să aştepţi până se fierbe apa, când o poţi avea instantaneu fierbinte folosind acest mic aparat care se montează chiuvetei din bucătărie? În fond, nu e aşa de grav că astfel bucătăria ta va semăna cu cea de la birou, nu?

 1. Cadă cu hidromasaj

Clasa de mijloc este obsedată şi de hidromasaj. Asta le aminteşte de excursia aceea exotică la ski, în Alpi.

 1. Gama de aragaze AGA

Poate o idee demodată, însă gama AGA este încă un semn de statut social. Dacă aristrocraţia le preferă pe ulei sau gaz, clasa de mijloc optează pentru variantele electrice – noi şi electrice, că sunt mai simplu de curăţat.

 1. Frigiderul SMEG

Şi în cazul frigiderelor, mărimea contează. Prietenii vor fi aboslut impresionaţi de mărimea congelatorului frigiderului tău. Dacă are şi dispozitiv de făcut cuburi de gheaţă, cu atât mai bine.

 1. Bicicleta BROMPTON

Clasa de mijloc este cunoscută pentru viziunea sa practică asupra lumii, aşa că o bicicletă pliabilă se încadrează perfect în peisaj. În plus, pedalatul înseamnă sănătate şi grijă faţă de mediu, combinaţia ideală pentru o imagine impecabilă.

Poate de unele mărci nici nu ați auzit, dar ceva ne spune că noi, românii, suntem mai cu moț. 🙂 Întrebare: avem sau nu clasă de mijloc și dacă da, din cine e formată? Cât despre ce ar cumpăra ea… ceva păreri? 🙂

Nota bene: la englezi, clasă tehnică de mijloc este formată din experți: medici radiologi, piloți de aeronave, farmaciști, profesioniști din domeniul științelor naturale și sociale, oameni de știință, conducători de instituții de învățământ, oameni de afaceri, cercetători cu titluri în știință și tehnologie la universități de prestigiu sau experți în administrație. 59% dintre aceștia sunt femei. Majoritatea locuiesc în sud-estul Angliei și, dacă muncesc într-o zonă urbană, locuiesc în suburbii. Mulți dintre ei își au originile în clasa de mijloc, dar sunt mai puțin angajați social și cultural în domeniul artele ori al științele umaniste.Citiţi şi

Dyson V15 Detect Absolute – aspiratorul care detectează praful ascuns cu tehnologia Laser Detect

Bonnie & Clyde à la française – Adieu les cons!

Istorii pe pâine – Eating out 5. Let them eat cake, she said

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro