Minaudière – fandoseli şarmante

24 December 2015

Minodiera e un obiect aproape ridicol. Afectat şi fandosit, exact aşa cum îi este numele.

Drăgălaş? Da, mai întodeauna, în principal datorită dimensiunilor sale mici spre minione. Poşetuţa minaudière impune o selecţie riguroasă. Trebuie să te gândeşti ce e musai să porţi cu tine şi ce nu: ruj (1 bucată); fard (compact), card de bancă. Mai ai nevoie şi de telefon; de chei (casă, maşină). Parfum? O fiolă, poate. Ochelari? Nu cred.

Cam kitsch? Oh, da! Flori din satin; paiete; mărgeluţe; gablonzuri; în formă de cupcake; felie de pepene; buburuză. Chiar în variante care acordă atenţie geometriei liniilor şi în materiale preţioase, minodiera rămâne periculos de aproape de kitsch.

box-bags-history-of-the-minaudiere-from-van-cleef-to-dolcegabbana

Mă tem că mă veţi înţelege greşit. Mie îmi plac minodierele! Un obiect extrem de util, în ciuda mărimii. Nu atârnă, ci „stă în picioare”. Arată bine aşezată lângă paharul de vin; stă confortabil şi sigur pe tăblia îngustă a unei mese înalte de cocktail sau pe tejgheaua unui bar. Dă libertate de mişcare. Pune în valoare mâna care o poartă: tendoanele fine ale degetelor; încheietura mâinii; cuticulele îngrijite; inelul şi/sau brăţara. Decorează-completează-colorează: cu linii moi sau în varianta cu structura tare, oferă combinaţii nenumărate cu textura, croiala şi culorile hainelor. Mai mult decât un accesoriu şi mai ceva decât o bijuterie. De o tactilitate senzuală: din mătase, metal, sidef, lemn în esenţe exotice. Sunt de acord cu estetul care a declarat minodiera element esenţial al ţinutelor de seară şi a subliniat „caracterul său fabulos”. Subscriu fără ezitare!

minaudieră

Americanca Florence Jay Gould, regina excentrică a Coastei de Azur în anii prohibiției. Juca pétanque cu Charlie Chaplin, dansa rumba cu Maurice Chevalier, frecventa lumea scriitorilor și a artiștilor, colecționa bijuterii și tablouri ale pictorilor impresioniști, bea șampanie și era mereu veselă.  În fotografie, Florence și fabulosul diamant Victory de 31,34 carate primit ca inel de logodnă. Scos la licitație de casa Christie’s pe 10 decembrie 2015 și adjudecat pentru 4.309.000 dolari.

Îmi place, mai ales, naşterea ideii de poşetă minionă. O femeie fabulos de bogată, care şi-a comandat o pijama de mătase model masculin, cu buzunare încăpătoare în care să-şi ţină jetoanele la masa de ruletă şi care, într-o zi, exasperată de mulţimea nimicurilor esenţiale pe care le avea de purtat, ba la plajă şi ski nautic, ba la cazino, şi-a pus rujul, pudriera şi ţigările în cutia de metal în care fusese împachetat un cartuş de Lucky Strike. Iar Charles Arpels (Van Cleef & Arpels) n-a făcut decât să preia ideea și să creeze în 1934 prima minodieră. Alte surse spun însă că mica poșetă are venerabila vârstă de… 101 ani.

lucky strike

O poşetă plic poate exprima un „statement” (dacă e cu ştaif şi e purtată cu stil). O minodieră, chiar din cele mai puţin reuşite, şopteşte. Ceva frivol, ceva sexy. Minodiera flirtează.

a-century-of-magnificent-creation_1

 Ultra Vanities: Bejewelled Boxes from the Age of Glamour (Van Cleef & Arpels, 1935)

curl minaudiere van cleef 1935

Modele vintage…

… și o altă călătorie în timp…

 

Iar acum, o grea încercare: pe care ați alege-o? 🙂

louis-vuitton-minaudière-coffre-special-handbags--N91707_PM2_Front view

Louis Vuitton – 9 100 dolari

louis-vuitton-minaudière-coffre-special-handbags--N91706_PM2_Front view

Louis Vuitton – 6 350 dolari

Minaudière-Emilio-Pucci-LInsolent-1024x846

Emilio Pucci – 949 euro

bulgari_01_clutch-90105

Bulgari

you-have-means-we-recommend-pulling-your-something-blue

Lanvin – 1 985 dolari

McQueen-clutch

Alexander McQueen – 2 210 dolari

Tiffany-Sofia-Minaudiere

Tiffany & Co

Overture-Judith-Leiber-embossed-gold-clutch-395-surely

Judith Leiber – 1 995 dolari

dior

Dior – 2 200 euro

mathew

Matthew Williamson – 658 euro

elie

Elie Saab – 480 euro

versace

Versace – 1 400 euro

SAINT LAURENT

Saint Laurent – 1 390 euroCitiţi şi

Anul Nou Chinezesc 2021 – Anul Bivolului de Metal

Dior J’adore Infinissime – un înveliș al încrederii

Târgul Made in RO online – 30 de afaceri creative românești

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro