Nimeni nu e de vină

12 March 2019

România, explicată pe înțelesul celor din state paralele cu al nostru.

Mor copiii infectați cu E.coli după ce iau nosocomiale din spitalele-abator ale patriei noastre. Nimeni nu e de vină. S-a mușamalizat.

Mușamalizarea este, poate, cel mai reprezentativ cuvânt românesc în tranziție. S-a mușamalizat în justiție, s-a mușamalizat în administrație, s-a mușamalizat în parlament, o mână a spălat-o pe cealaltă și amândouă au spălat fața care a rămas mutilată și plină de jeg. Avem un elefant din gunoiul de sub preșul din sufrageria publică.

Se dezinfectează cu apă chioară sălile de operații din țara noastră de un deceniu întreg. Nimeni nu vede nimic, nimeni nu știe nimic, nimeni nu vorbește. Nimeni nu e de vină. Dar, neîndoielnic!, se va face o comisie, se va ancheta, se va trage un semnal de alarmă, se va simula.

Se fură din banii copiilor săraci, se fură casele proprietarilor de drept, se fură păduri, se fură din programele menite să ne scoată din noroi. Ghinion – cum ar spune și președintele legitim ales al românilor (ce mai face președintele, e bine? – ce obiective turistice are pentru acest an electoral?).

Se fură educația, se fură sănătatea, se fură din banii de pensii, se fură până și aerul pe care îl respirăm accelerând către morți premature. Nimeni nu e de vină.

Fură securiștii vechi (ce vreți, domnilor, așa au fost timpurile – au fost și ei jigodii, n-au dat în cap la lume pe stradă) și securiștii noi fură (urlă patriotismul în pipota ăstora de n-ai treabă), fură politicienii vechi și politicienii noi, fură și poporul care de pe unde poate, fură și bugetarii vechime în câmpul muncii, timpul trece, leafa merge, dosarul cu șină cotinuă neabătut marșul său triumfal spre nicăieri.

Se fură la întreținere în blocuri, se fură cu cântarul în piețe. Se fură doctorate, se fură funcțiile care li s-ar fi cuvenit celor bine pregătiți și sunt plantate, în loc, amantele și cumetrii, finuții și afinii. Nimeni nu e de vină.

Băncile n-au profit, multinaționalele, săracele, se jertfesc în România, și – rețineți aspectul – nimeni nu e de vină.

Avem miniștri analfabeți și e plină țara de proști grămadă de bani-gata bucurându-se, românește, de funcție. Justiția se face la mișto. Nimeni nu e de vină.

Ne mișcăm în reluare, oamenii cinstiți trăiesc de pe o zi pe alta, hoții joacă table, la relâche, la Monte Carlo, ne fug tații de familie în lume cu secretarele (mititelele de ele) și se bucură, și ei, la vârsta a treia, de binecuvântarea preacurviei. E frumos.

Biserica face filantropie pe banii statului, popimea umblă înfășată în lux porcesc și snobează, zi de zi, buna cuviință. Nimeni nu e de vină.

Au fost omorâți oameni la revoluție, la mineriadă, în clubul Colectiv – și ce ați vrea acum? Mortul de la groapă nu se mai întoarce. Nu înțelegeți că românii sunt inocenți și nimeni nu e de vină?

Și tot nimeni nu va fi de vină nici când, la prima revoltă a plăcilor tectonice, ni se va prăbuși șandramaua în cap.

Ce, pe lumea ailaltă nu merge și așa?

Marele cutremur care va veni 

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Cine o duce bine în România

Jurnal de front

Românul când plătește

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. ionut popescu / 12 March 2019 20:06

  dacă am avea și noi o academie ca națiile civilizate, primul lucru de făcut ar fi să se interzică sub pedeapsa cu închisoarea (cu executare!) forma reflexivă la niște verbe care n-au.
  nu ”se face” (cu teribilul conjunctiv ”să se facă”, și cu dramaticul negativ ”nu se face”), nu ”se fură”, în pana mea, că nu se fură singur, e greu tare să furi în țara asta, trebuie să câștigi alegeri mai întâi…
  că dacă ”se fură” este evident că nimeni anume nu fură, în consecință nu e nimeni vinovat. se fură, tovarăși! aia ie…
  dacă ”nu se face”… tot aia ie! noi stăm cuminți, facem galerie, dar – al dracului – nu se face și gata. csf? ncsf…
  și o parafrază de final în stil local: dacă nimic nu se face pentru că nimic nu se face, atunci nimic nu se face…

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro