Nu sunteți eroi

Oricât m-am străduit să mă abțin, n-am reușit. E clar din faptul că scriu aceste rânduri. Voiam să mă abțin de la orice părere, vorbă, dorință legată de situația actuală din România, din lume, de oriunde n-are importanță. Dar mai întâi poate ar trebui să spun că eu cu statul acasă nu stau prea bine, pentru că mie de fel îmi place să umblu brambura și pentru că mai am vreo 3000 km până la centrul Pământului, călătorie pe care am început-o acum aproape doi ani, mna, se pare că voi ajunge cu ceva întârziere.

Așa, spuneam, nu-mi convine deloc că stau acasă și încerc să fac față la treaba asta negândindu-mă la ea, exact, ignorând cât pot de mult orice gând și ocupându-mi rapid mintea cu ceva, altfel n-am reușit și nici nu cred că voi reuși dacă încep să meditez pe tema asta. Și aici ajung la ce mă frământă, la eroii care au apărut peste noapte odată cu REGULA statutului acasă. Nu sunteți eroi, doar stați acasă pentru a preveni răspândirea virusului, de la asta până la a fi erou e caleeee lungă.

E o chestie care mă deranjează tare la atitudinea asta occidentală, orice căcat făcut trebuie aplaudat. Gata, nu mai există diferențe, toată lumea e bună pentru că… vai, doar există, toată lumea e bună în felul ei, toată lumea e frumoasă în felul, toată lumea e deșteaptă sau talentată în felul ei și etc. Nu, nu toată lumea e așa și pe dincolo. Și în cazul ăsta nu toată lumea care stă acasă e asemenea unui erou. Nu cred că majoritatea oamenilor care stau acasă au comportamente prosociale și nici vorba de comportamente de tip altruist specifice unui erou.

©stylescrapbook

Nu sunteți eroi pentru că eroilor, cum spuneam puțin mai înainte, le sunt specifice comportamentele de tip altruist. Iar un comportament altruist nu presupune doar un simplu stat acasă și țipat la autoritățile care nu-și fac treaba, un comportament altruist înseamnă să-ți vinzi mașina, -ile, botinele, fosilele și cu banii pe care-i obții să cumperi mâncare celor care acum au rămas fără serviciu. Ăsta e doar un exemplu care mi-a trecut acum prin cap, dar oricum, să fie limpede, a fi erou înseamnă să faci ceva, să te preocupe bine celorlalți fără așteptarea oricărei recompense.

Mai fac un pas în spate și spun că nici măcar un comportament de tip prosocial nu prea văd la cei care stau acasă. Am văzut atâta ură, atâta prostie, atâta… în fine, fiecare a scos ce-i mai rău cred cât a putut de bine.

Nu, nu sunteți eroi, voi doar stați acasă pentru că trebuie să stați acasă. Pentru că trebuie să vă păziți pielea în primul rând și pentru că primiți amendă dacă ieși aiurea și pentru că… pentru că pe unii i-ar mustra conștiința și pentru că pe alții i-ar putea face să se simtă minunat, magnific și pe alții… eroi, uraaa! Or asta nu înseamnă sub nicio formă că sunteți altruiști, că vă pasă de altul și numai altul. Nu, deloc. Tot la voi vă gândiți, tot vouă vă produce ceva statul ăsta acasă. Ok, cel mult ajutați, adică aveți un comportament de ajutorare, bun și ăla nimic de zis, dar nu vine dintr-o inimă bravă, ci dintr-o necesitate actuală.

În concluzie, orice om, oricare om, incluzând aici și cadrele medicale, orice persoană care-și face treaba, că respectă o lege sau că-și face datoria cum e în cazul medicilor, nu înseamnă că-i erou, ci doar că-și face treaba: de locuitor al unei planete, de medic care a depus un jurământ, de ofițer de poliție care și-a asumat cândva un astfel de rol etc. Așa că indiferent de gradul de expunere și de treaba concretă pe care o faci zilele astea nu face din tine un erou, ci un om normal, un om care respectă o lege și/sau o meserie. Și atât timp cât vom continua să ne îmbrăcăm cu hainele celorlalți, să ne umflăm în alte pene decât ale noastre nu vom reuși să vedem și să simțim vreodată ce înseamnă cu adevărat valoarea și realitatea lucrurilor. Oricare ar fi acestea.

Pe Simona o găsiți și aici

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Bardot – femeia, actrița, documentarul

Bunica a murit după ce m-a învățat să trec strada

Ură

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Cora / 5 April 2020 14:56

    Tu ce meserie ai, nu te supara? Medicii chiar sunt eroi in vremea pandemiei, nu asa cum ai subliniat malitios, si nu vad motivele. Nu-i deloc putin lucru sa-si riste propria viata ingrijind pacienti contaminati, tu ai face-o?! Ai expus niste copilarii si teorii prostesti referitoare la eroi. Iar daca stam acasa, multi nu o facem de frica amenzii, nu stiu cati dracu gandesc asa cum spui, o facem pt ca asa-i responsabil, nu doar pt sine.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro