NymphOmaniac (I)

17 January 2014

Ana Maria DobreTrebuie să spun ca abia așteptam să văd filmul. În special, pentru că sunt un fan declarat al lui Stellan Skarsgard, dar și pentru că eram curioasă să văd cum Stacy Martin poate materializa o variantă mai tânără a lui Charlotte Gainsbourg (personajul principal din film, nimfomana).

În ceea ce-l privește pe Lars Von Trier, acesta rămâne un etern “provocateur”, care se folosește de propriile angoasele, diferitele stări de spirit sau luptele cu demonii interiori, pentru a-i atrage pe spectatori, într-un soi de joc al re-creării, prin interpretare. Pentru mine, asta este o binecuvântare, având în vedere că trăim în “era simulacrului”. Filmele lui, în special “Breaking the Waves”, “Antichrist” și “Melancholia” reușesc să mă trezească din platitudine și au un efect cumva cathartic asupra dispozițiilor mele sufletești.

În ceea ce privește “Nymphomaniac I”, așteptam, grație afişelor promoţionale (the “O” faces), să aflu povestea unui libido narcisic, manipulat aleatoriu de un/o individ(ă), subjugat(ă), la rândul său, de propria conștiință. Cam asta găsisem în “Shame” al lui Steve McQueen sau în “Don Jon” al lui Joseph Gordon-Levitt, care abordează subiecte similare. Cred, totuși, că filmul lui Lars Von Trier nu este doar un jurnal erotic. Pentru mine, el reprezintă mai degrabă o încercare de estetizare a sentimentului de distructivitate și poate chiar o invitație la un comportment a-social.

nymphomaniac poster

În film, ambele serii, vor apărea Uma Thurman, Stacy Martin, Jamie Bell, Connie Nielsen, Christian Slater, Willem Dafoe, Mia Goth, Nicolas Bro, Sophie Kennedy Clark, Jens Albinus și Udo Kier. Nymphomaniac a fost lansat în Danemarca, de Crăciun, când și-a început călătoria spre premiera de anul acesta de la Cannes.

Nymphomaniac by Casper SejersenCitiţi şi

Vrem și noi ca la Copenhaga

Mărul discordiei din «Big Apple» – Motherless Brooklyn

Film de Oscar în premieră la TVR – Cadoul de Crăciun

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro