O rochiță simbol

3 June 2019

Trăim vremuri în care preocuparea pentru mediu a devenit crucială pentru locuitorii acestei planete. Discuţiile despre sustenabilitate şi reducerea poluării sunt tot mai prezente în diverse societăţi ale lumii, iar noi soluţii în acest sens sunt propuse şi promovate an de an.

În trend s-au încadrat şi câţiva antreprenori din Suedia, care au redescoperit o nişă în segmentul eco la care se renunţase până acum: reciclarea fibrelor textile. Practic, aceştia au găsit veriga lipsă din bucla procesului, reuşind să întregească procesul prin redarea în producţie a ţesăturilor de la hainele uzate.

De regulă, piesele de îmbrăcăminte care nu mai pot fi reutilizate sunt incinerate. Însă, la re:newcell acestea sunt prelucrate chimic şi transformate într-un nou material biodegradabil, numit “Pulpă re:newcell”, adecvat utilizării în industria de îmbrăcăminte.

Motivaţia companiei este dată de estimările conform cărora populaţia Globului va număra 8,5 miliarde de oameni până în 2030, ceea ce va însemna şi o creştere a consumului de îmbrăcăminte. Este de anticipat că acest aspect va avea un impact deosebit asupra consumului de apă, va creşte emisiile de dioxid de carbon din atmosferă şi va produce mari cantităţi de deşeuri. De aceea, re:newcell caută să fie înaintea vremurilor şi să ofere o alternativă sustenabilă pentru timpurilor ce vor să vină, prin reciclarea fibrelor de bumbac şi vâscoză cu mai puţină apă, elemente chimice şi mai puţine emisii de CO2.

Citiţi şi Second hand şi Vinted – noile obiceiuri de consum

Conform reprezentanţilor companiei, pentru producerea unui singur kilogram de fibre textile sunt necesare în prezent 3.000 de litri de apă, la care se adaugă 1 kg de materiale chimice şi cele 16 kg de emisii CO2 şi jumătate de kilogram de deşeuri. În schimb, procesul de reciclare reduce dramatic aceste valori, astfel că recuperarea materialelor deja existente devine crucială pentru viitorul planetei.

Pentru a confirma eficienţa programului, compania suedeză a prezentat în 2014 prima piesă vestimentară obţinută cu ajutorul noii tehnologii. Astfel, o pereche de blue-jeans a fost transformată într-o cochetă rochiţă galbenă (foto), devenită simbolul re:newcell.

Aflaţi mai multe despre reciclarea fibrelor din materialul realizat de BBC.

Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.Citiţi şi

1 din 7 cești de cafea băută în lume este NESCAFÉ®

BestSecret este în sfârșit în România: peste 3000 de mărci cu reduceri de până la – 80%

“Să nu-i mai aduceți pe copii îmbrăcați în plastic!”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro