Sârboaica Mileva Maric, cu un defect fizic – șchiopăta – care nu l-a împiedicat Einstein să se îndrăgostească, a fost prima soție a savantului, mama celor doi copii și femeia din umbră a primilor lui ani de cercetare. Corespondența dintre cei doi (scoasă la licitație de urmași) dezvăluie că a fost atât iubita (îi scria poezii și îi lua perna foc gândindu-se la ea), cât și tovarășa lui intelectuală – Mileva a căutat date științifice pentru Einstein, a sugerat dovezi, a verificat calculele și a copiat note și manuscrise. Scrisorile lui Einstein către ea din acea perioadă includ primele sale poticniri în elaborarea teoriilor care l-au făcut mai târziu celebru.
Dar în iulie 1914, după 11 ani de căsnicie, Albert Einstein îi trimitea scrisoarea de mai jos – o serie de condiții umilitoare pe care aceasta ar fi trebuit să le respecte pentru ca mariajul lor să continue:
”A. Vei avea grijă
(1) ca hainele mele și lenjeria să fie păstrate în ordine,
(2) să-mi fie servite cu regularitate trei mese în fiecare zi.
B. Vei renunța la orice fel de relație personală cu mine, cu excepția situației în care acestea sunt cerute pentru păstrarea aparențelor în societate.
C. Nu vei aștepta din partea mea nicio dovadă de afecțiune… Va trebui să părăsești imediat și fără să protestezi dormitorul sau biroul când ți-o voi cere.”
De unde totuși această duritate? Ei, bine, în 1912, Albert începuse o aventură cu verișoara sa, Elsa Einstein Lowenthal. “Mileva”, i-a scris Einstein Elsei în 1913, este o creatură neprietenoasă, lipsită de umor”. Într-o altă scrisoare, i-a mărturisit: „Îmi tratez soția ca pe un angajat pe care nu-l pot concedia. Am propriul meu dormitor și evit să fiu singur cu ea.” În 1914, s-a despărțit de Mileva, dar au divorțat abia în februarie 1919 și în vară s-a însurat cu verișoara…
Povestea întreagă, dezvăluită de scrisorile lui Einstein scoase la licitație în noiembrie 1996, o găsiți aici. Tulburătoare. Făcând lumină asupra vieții emoționale a savantului, partea “de acasă”, nu mereu onorabilă: uneori un soț tandru, uneori unul brutal, un tată devotat pentru cei doi fii, Hans Albert și Eduard, uneori unul insensibil și crud.
Citiţi şi
De ce nu a câștigat premiul Nobel pentru fizică “mama bombei atomice”?