Poveste din Vestul Şturlubatic

23 July 2017

lila 1Mary Lynn Jones era o blondă cu şolduri scăpate din mână şi talia strânsă de gât, cu sâni oarecum ascunşi pe sub piele, nu ca cei curioşi ai vecinelor, dându-i un aer bosumflat, de fetiţă. Făcea rost de priviri îndreptate spre picioare, atunci când se încuraja să socializeze. Maică-sa, o amărâtă devenită beţivă după ce o părăsiseră toţi cei patru potenţiali taţi, dispăruse într-o noapte de octombrie, cu un vânzător de poţiuni lăsate la macerat şi încasările frizeriei, uitate în sertar. O lăsase într-o casă cu fruntea căzută, ca o ruină, care abia se ţinea să n-o ia şi ea la fugă. Nu luase cu ea nici cele câteva vaci, atât de slabe, că preţul ar fi trebuit compensat cu rugăciune, ca să se găsească cumpărători. Un pic de pământ, plin de gropi, de la un bunic care toată viaţa căutase petrol, şi un grajd cu strungăreţe sub buza de şindrilă.

Mary Lynn era proaspătă şi frumuşică şi destul de isteaţă ca să ştie că avea nevoie de un soţ şi mână de lucru.

Jack Taylor şi George Brown împărţiseră şaua şi câteva biberoane, mai adormiseră şi sub nechezatul aceluiaşi cal, după o beţie de pomină, pentru care fuseseră muştruluiţi la slujba de duminică. Reverendul Johnson îi ameninţase cu draci care să-i spânzure de limbă, dacă nu se rezumau doar la jocul de poker. Şi asta nu pentru că reverendul nu ar fi înţeles şi binefacerile unui strop de băutură în viaţa unui bărbat, ci pentru că luaseră cu ei toate prostituatele din bar.

cowboys

Privaţi de alcool contrafăcut, se îndrăgostiseră amândoi de Mary Lynn, care servea sandwich-uri picante şi bere, pe la mese. Era pentru prima oară în viaţa lor când se luaseră la harţă, niciunul nu avea de gând să cedeze în favoarea celuilalt.

Trezindu-se cu ei la uşă, Mary Lynn trecu precipitat de la iluzia fericirii la indignare şi o dorinţă, cu greu înfrânată, de a scoate puşca de sub salteaua patului. Renunţase doar pentru că i-ar fi fost ruşine s-o afişeze apoi pe sub ochii şerifului, n-o mai curăţase de multă vreme.

Cei doi cowboy se opriră pe verandă, ocupând două scaune cu vedere la drum, cu picioarele ridicate pe măsuţa mult prea ramolită ca să mai aştepte cafeaua de dimineaţă. Înduioşată, după ce îi auzi tuşind, se certaseră deja mai bine de patru ore, Mary Lynn le servi un platou cu cartofi prăjiţi şi nişte picioare de pui în crustă, salată verde şi limonadă. Le-a promis şi bere, dacă reparau grajdul şi împrejmuirea ţarcului de vite.

Pentru că se decideau greu, iar pe lângă casă era mult de lucru, şi-au construit două dormitoare, o spălătorie, camere pentru copii la etaj, ba au ajutat-o şi cu grădina de zarzavaturi. Cu timpul se îndrăgostiră şi mai al dracului de fată şi se încăpăţânară să nu renunţe. Ca să nu se răzgândească şi să-i dea pe amândoi afară, şi-au împărţit zilele când să-i dea „Bună dimineaţa!”, „Sărutmâna pentru masă”, să scoată pentru ea tăvile fierbinţi, pline de biscuiţi din cuptor şi s-o ducă la dans, ba să întindă şi rufele la uscat. Ar fi dus-o aşa mult şi bine, dacă Jack nu ar fi fost împuşcat mortal de nişte motociclişti aflaţi în trecere prin oraş, care, de fapt, îl ţintiseră pe George pentru că le strigase, ca impertinentul, că le intraseră mustăţile la subraţ. George plânse neconsolat luni bune şi, când toată lumea crezuse că-şi va lua şi el tălpăşiţa, ca şi mama beţivă, îşi cumpără o pălărie nouă şi o ceru pe Mary Lynn de nevastă.

Între timp, Mary Lynn făcuse o fetiţă cu vecinul din stânga, un băiat cârn cu cel din dreapta şi un set asortat de gemeni cu barmanul. Mica fermă, nu se ştie cum, dar prosperase.

La nuntă s-a strâns toată suflarea, ba s-a întors şi mama beţivă, măritată şi decisă să deschidă o farmacie, pe lângă bucuria de a avea grijă de nepoţi.

De băut s-a lăsat numai povestitorul.

Pe Liliana o găsiţi aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

În concluzie, cum naiba zici că ne merge bine? 

Schimbare istorică de mentalitate: întâi copilul, apoi măritișul

E feroce!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro