Câștigătorii premiilor oferite în cele cinci secțiuni competiționale ale ediției a 25-a AFF au fost anunțați în cadrul Galei de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2018, care a avut loc sâmbătă, 20 octombrie, la ora 19.00, în Sala Thalia din Sibiu. Juriile competițiilor au decis câștigătorii premiilor puse în joc dintr-un total de 55 de producții din 30 de țări, selecționate din peste 3.000 de filme înscrise din 93 de țări. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.
I Am Another You (Eu sunt un alt tu) de Nanfu Wang a câștigat Premiul AFF pentru Cel mai bun film din Competiția Internațională și Sand and Blood (Nisip și sânge) de Matthias Krepp și Angelika Spangel a primit Mențiunea Specială a Juriului AFF.
La finalul serii, Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, i-a acordat Premiul de Excelență lui Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar London Open City.
Premiul AFF Cel mai bun film din Competiția Europa Centrală și de Est a fost decernat filmului When The War Comes|De va fi război (Croația, Cehia) de Jan Gebert, o analiză atentă asupra vieții unui adolescent tipic european care are o viață dublă ca șef al unui grup paramilitar.
Nebojsa Slijepcevic a câștigat Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiția Europa Centrală și de Est cu filmul Srbenka|Sârboaica (Croația). Filmul analizează agresiunea îndreptată asupra copiilor de altă naţionalitate din Croaţia și modul în care generaţia născută după război încearcă să facă faţă umbrelor întunecate ale istoriei.
Premiul AFF Cel mai bun film din Competiția România a fost acordat filmului Caisă de Alexandru Mavrodineanu, pentru „o perspectivă tulburătoare asupra societății românești, punând în centru un om care nu se lasă cuprins de cinismul general și oferă unor tineri un refugiu și o șansă”.
Claudiu Mitcu a primit Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiția România pentru filmul său Anniversary|Aniversarea. Juriul a apreciat modul în care „filmul reușește să emoționeze și să surprindă cu portretul unui nonagenar puternic, hazliu și senin, realizat fără a recurge la clișee nostalgice”.
They Just Come and Go|Toți sunt trecători (Croația) de Boris Poljak a câștigat Premiul AFF Cel mai bun film din Competiția Scurtmetraj pentru „excelentă cinematografie, simplitate, umor și pentru mesajul său universal despre existența noastră efemeră și pasageră”.
Ink of Yam|Povești tatuate (Germania) al regizorului Tom Fröhlich a primit Premiul AFF Cel mai bun film din Competiția DocSchool pentru „gingășia și inteligența plină de căldură cu care a reușit să se strecoare printre clișee și locuri comune, pentru a înregistra fragmente de gânduri și suflet”.
Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiția DocSchool a fost decernat regizoarei Letiția Popa pentru Marie (România), răsplătind „dragostea, inocența, curajul și franchețea unei tinere cineaste însuflețită de dragoste de oameni.”
Festivalul Internațional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est și a avut timp de 25 de ani o contribuție semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei asupra artei filmului de non-ficțiune, sprijinind dezvoltarea genului și deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.
Festivalul s-a desfășurat până duminică, 21 octombrie.
Citiţi şi
Caravana Metropolis #8 este la Râşnov între 28 şi 30 iunie
Când un bărbat te vrea cu tot dinadinsul în viaţa lui
18 septembrie – Noaptea Albă a Filmului Românesc
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.