Prima zi de doliu

15 December 2017

Suntem în zile de doliu pentru plecarea Dumneavoastră. Nu v-am cunoscut.

Când 10.000 de oameni stau la coadă șapte ore să vă conducă cu un salut la ieșirea din țară și din viață, vi se face inventarul averii. Nouă ni s-a spus că ați plecat un cu tren plin de aur. Suspectarea fraudării țării, șoptită în ureche de mici copii. Asta am învățat, asta știu. Dar eu totuși am aflat că ați plecat cu 12 valize cu lucruri personale. Adevăr sau provocare?

Mă despart de Dumneavoastră cu un sentiment de bine pentru mine și familia mea. Ce ați fost, fără să vă cunosc? Un moment de stabilitate în istoria acestei țări cum rar mi-a fost dat să vad. Un model de cordialitate discretă, model de decență, model de bun simț, de bună cuviință.

Vrem să oferim iubire unor oameni politici de astazi și nu avem cui. De ce să stea șapte ore românii să vă salute, mai ales dacă unii dintre ei nu v-au cunoscut?

Au lăsat Palatul Regal deschis până la ora 3. a.m. Momentul când se face liniște în suflete și când își reamintești că “Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie.

Se vorbește în șoaptă în fața diumneavoastră. Ce se respectă? O unitate într-un moment trist? În decembrie se întamplă chestiuni care ne aduc la un loc. Revoluție acum 28 de ani, astăzi, un bine ieșit din nefericita plecare a Regelui. Oamenii transmit un mesaj. Dorința de a respecta autoritățile. Liderii. Vin oamenii să se încline în fața unui necunoscut. De cei tineri și foarte tineri. Pentru mine, la modul concret. Nu l-am cunoscut. L-am citit în istoria subterană. În cea reală, în manuale, nu se vorbește de El. Ce este de ascuns?

Citiți și Moartea Lui, învierea noastră

La 2 km de locul în care este salutat, se întâmplă altfel de lucruri. Altfel decât respectabile. Se dau legi care să te facă să furi fără să răspunzi, pe tine, cetățean de rând (oare?), să poți corupe fără să fii prins, tu cetațean de rând (oare?), să poți trafica idei și oameni pe post de droguri și să fii legal, tu cetățean de rând (oare?). Te regăsești în asta? Eu, nu!

coadă

sursă foto: protv.ro

Ce reprezintă Regele până la urmă? Știți ce? Ce nu reprezentați voi, cei de la 2 km distanță. O recuperare a solemnității și a demnității poporului român. Oamenii protesteaza tăcut în speranță. Din când în când, poporul își sparge icoanele, Măria Ta. Într-o stare de saturație față de rău. Oamenii vor o schimbare, o caută, o vor. Caută un lider. Să-l urmeze. Pe cine? Unde? În fața cărui lider poți să îngenunchezi astăzi cu un respect profund?

Liderii de astăzi se raportează la oameni? Îi înțeleg ei când le este greu? Le pasă de ce simt ei?

La care oameni te gândești acum, dragul meu lider de astăzi? La ai tăi? Cui vrei să îi absolvi astăzi faptele penale, te adresezi cumva oamenilor Regelui? Te grăbești cumva să rezolvi în regim de urgență eliberări necondiționate pentru ei cumva? Ai urgentat legi pentru construcții de spitale sau pentru autostrăzi? Pentru locuri de muncă ale românilor în țara lor? Vrei să îi vzi cumva trăind mai bine, acasă la ei sau le închizi porțile ca să îți faci lobby? Nația ta, liderule, este furată, furată, dar nu mai suportă. Ai o plasă cu ochiuri care lasă să scape oameni care au greșit profund. Spui că nu sunt probe. Nici la metrou nu au fost martori, corect? Dar de ce mi-ar păsa mie, dacă nu a fost implicat nimeni din familia mea? Mă arunci cumva, dragă liderule, în fața metroului?

coadă palatul regal

sursă foto: rfi.ro

Este un val de emoție în prima zi de doliu pentru Rege și oamenii caută speranță în fața unui sicriu. Oamenii se ascund sub un val de emotie astăzi. De ce să stai șapte ore ca să ajungi în fața unui sicriu? Nu cumva dintr-un amestec de neîncredere în instuțiile statului? Sau iarași este o lovitură de imagine din partea opoziției?

Când simți ca părinte că te prăbușești, că nu mai este speranță aici, în țară, vrei să îți plece copilul afară, unde să îi fie bine. Spune că nu este așa, că nu te cred. Și vezi mai apoi că vine o seară, una ca asta și întrevezi iarăși speranța, îți imbrățișezi copilul pe care îl ai încă lângă tine și vrei să îl vezi bine aici, drept pentru care îl iei cu tine la coadă să stea câteva secunde în fața Regelui.

NU vreau să te trimit afară din Romania, măi, copile. Uite, vezi, poți fi acasă și poți fi bine. Poți?

Guest post by Monica Costin

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Câinii și celelalte greșeli

Măritată și îndrăgostită. De alt bărbat

Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți memoria – Cum să elimini întrebarea “Ai uitat deja?” din viața ta!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro