Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experianta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experianta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Rețeta zilei – Pentru cei grăbiți

3 August 2018

andraCât de multe poți învăța dintr-un film bun! Că dragostea e frumoasă la orice vârstă, oricât de complicată ar fi – nu numai dragostea, ci și vârsta! -, că oamenii pot retrăi sentimente crezute odată pierdute, uneori cu intensitate și mai mare decât la tinerețe, că alegerile se fac cu inima, pentru că toate celelalte sunt relative, și multe altele. Mădălina Dumitrache mi-a făcut poftă să revăd un film care mi-a plăcut la nebunie și pe care l-aș revedea cu drag oricând. Iar pofta de film mi-a stârnit pofta de Croque Madame. Sau de Croque Monsieur? În tot cazul, ambele se prepară foarte ușor, sunt foarte apetisante și destul de consistente. În pelicula despre care v-am pomenit, e o scenă absolut fabuloasă în care Jane Adler (jucată magistral de încântătoarea Meryl Streep) îl invită la o cină romantică pe Adam, arhitectul îndrăgostit de ea, pregătind aceste minunate preparate franțuzești, cu nume atât de… incitant. În traducere liberă, sandviș cu brânză și șuncă, pe un pat de sos Bechamel, având în completare, pentru varianta (la fel de „crocantă”) feminină (Croque Madame) un ou zâmbind la vedere cu tot gălbenușul:)

Se pare, după cum se vede în imagine, că rețeta aceasta face minuni, inducând o stare de fericire de care avem atât de multă nevoie, uneori. Așa că haideți să facem o călătorie imaginară la Paris, unde, într-o cafenea pariziană de la începutul secolului al XIX-lea, s-au născut aceste delicatese, devenind, între timp, nelipsite din bucătăria bistrourilor și a braseriilor. Ideale pentru mic-dejun sau un prânz rapid, pentru gustarea de la ora 5 sau, de ce nu, pentru o seară de vis în compania celor dragi, sandvișurile se vor servi însoțite de un vin vin rosé (dacă se poate, din regiunea Loirei), pentru „culoare”.

MV5BMTMyODY4NDAwMV5BMl5BanBnXkFtZTcwNDMzODQwMw@@._V1_SY1000_SX1500_AL_

Sursă foto: imdb.com

Aveți nevoie de 20 de minute, un cuptor preîncâlzit (180-200°C; termostat 6-7), felii de toast (poate fi și baghetă sau ciabatta), simple sau cu orice fel de combinație de semințe, șuncă feliată (după preferințe, poate fi și afumată, sau chiar jambon sau mușchi țigănesc), brînză gruyère sau Comté (aș indică rețeta clasică, dar puteți să vă abateți de la ea, în funcție de gusturi sau materialul pe care îl aveți la îndemână), sos Bechamel (se găsește și gata preparat) și un ou, dacă optați pentru varianta de mai jos. Adică pentru Croque Madame (femeia e întotdeauna mai sofisticată, nu-i așa?).

Croque-Madame-6

Sursă foto: www.simply-delicious-food.com

Mod de preparare:

  1. Se taie feliile de șuncă după mărimea celor de toast, astfel încât aspectul să fie îngrijit.
  2. În unele rețete, pâine se prăjește ușor, până capătă o textură crocantă și o culoare aurie, apetisantă.
  3. Prima felie se unge (cu generozitate) cu sos Bechamel, apoi se așază șunca, brânza și se acoperă cu altă felie (ca la un sandviș normal).
  4. Pe deasupra se toarnă din nou sos Bechamel și se garnisește cu brânză, care se va topi și va face crusta aceea irezistibilă.
  5. 8-10 minute la cuptor, eventual 1 minut sau 2 pe modul gratinare.
  6. Se adaugă oul prăjit, după ce sandvișul a fost scos din cuptor.

Se servesc imediat, cu o garnitură de rucola, care poate fi preparată și ca salată, cu ulei de măsline și oțet balsamic.

Croque-monsieur-800x600

Varianta masculină e fără ou, dar, vă garantez, la fel de bun. Pe deasupra puteți pune, pe post de „favoriți”, pătrunjel tocat fin sau busuioc, după preferințe. Și, desigur, sare și piper. Sau praf de chilli, pentru cei „înfocați”.

Foarte important e să știți că nu aveți cum să greșiți, orice modificări ați aduce. Rețeta clasică e una, cea a imaginației noastre poate fi ușor diferită, și așa e și bine.

Să aveți poftă! Lăsați un semn pe adresa noastră de mail dacă ați inventat vreo minunăție de rețetă! Cu drag o împărtășim cu toate femeile Catchy. (Ok, și cu bărbații care vor să învețe cum să-și impresioneze partenerele:)

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.

 

 



Citiţi şi

Știți care este „familia tradițională” cea mai durabilă din România?

A fost grozav să stau la câțiva metri de Jane Fonda

„Nu fotografiez viața așa cum este, ci așa cum mi-aș dori să fie”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
526 views

Your tuppence

  1. Voulez-vous un croissant, Monsieur? – It’s Complicated! – Catch 22 | Catchy / 3 August 2018 9:15

    […] Cineasta încearcă să integreze, într-o manieră fluidă, situaţii aproape similare – persoane mature, situate la graniţa fină dintre culpabilitate şi solitudine. Micile bătălii stârnesc hazul, dar fiecare parte din ansamblu are ca numitor comun dorinţa, tentaţia şi adulterul. Jake (admirabil, ca de obicei, Alec Baldwin) și-a părăsit soața pentru mai juna Agness (rimează cu ssss), o femeie cu trup sculptural, dar și cu năravuri înfocate (a derapat de la mariaj și i-a adus un „trofeu” – un băiețel născut dintr-o relație pasageră). Înhămat la noua căsnicie, confruntat cu problemele inerente ale vârstei (Jake: „And what’s with the “big guy”? Is it because I’m fat?”), bietul Jake suspină cu gândul la brioșele bine coapte de Jane. În această ruptură „tantrică” , se strecoară discretul arhitect, bine intenționat și cu vădită dorință de a construi temeinic noul cămin al talentatei Jane (care făcuse cursuri de de gastronomie la Paris). […]

    Thumb up 1 Thumb down 0
    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro