S-a mutat Învierea înainte de noaptea Învierii

15 April 2020

Starea de excepții și agonia statului laic

România nu e în stare de urgență, ci într-o continuitate obositoare de excepții. La orice lege, la orice regulă există un număr infinit de excepții. Dacă ne imaginăm legea ca pe un bun comun și fiecare excepție ca pe o mușcătură din el, la final nu mai rămâne nimic al tuturor. Iar încrederea în autorități este direct proporțională cu firmiturile rămase din legea pe care au ciopârțit-o.

Ministrul Vela, om slab și lipsit de calități, a mai săpat azi puțin la temelia bunului comun care este legea și încrederea în ea. Cedând unor presiuni care îl depășesc, tocmai a provocat un haos ale cărui consecințe sunt greu de imaginat.

Haos legal 1: nicio lege juridică sau biologică nu bate legea BOR, atunci când ortodocșii au drepturi superioare altor culte.

Haos legal 2: de ce au fost amendați sute de mii de oameni care și-au plimbat cățelul sau au mers la munci agricole, dacă acum e voie pentru mai mulți și mai multe ore?

Haos social: cum se poate explica întregii societăți efortul pe care trebuie să îl facă vreme de săptămâni în șir dacă vreme de trei zile totul poate fi zădărnicit prin ordonanță militară?

Haos sanitar: cât de fiabile vor fi cifrele oferite de MAI după infectarea în masă autorizată de MAI și BOR?

Haos discursiv și instituțional: de ce se adresează ministrul de interne cetățenilor români cu “dragi credincioși”? Care este postura lui și funcția lui in societate?

Haos simbolic: ordonanța lui Vela bate până și canoanele milenare ale creștinismului, mutând Învierea între orele 7 și 17 înainte de noaptea Învierii și oferind poliției misiunea sacră a împărțirii luminii înainte de termen.

Dar cred că pierdem timpul cu analize savante. Prostia celor puternici e primul factor de zădărnicire a bolii. Să sperăm că virusul este mai inteligent și va avea milă de poporul român încăput pe mâna unor guvernanți inculți, confuzi și incapabili.

Pe Ciprian îl găsiți cu totul aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Teoria ferestrelor sparte și practica pielii fără vergeturi

Ură

Cununa regăsirii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro