Să aveți un scor BI-RADS mic!

17 April 2018

E important să știi ce înseamnă scorul BI-RADS. Recunosc, eu n-am știut. Și am pățit următoarea rușinică. Slavă Domnului, că doar atât… Vă rog citiți cu atenție informația de mai jos. Vă doresc doar scoruri BI-RADS 1 sau 2, nu mai mari! Scorurile mari să le aveți la bucuriile vieții! 🙂 Zi frumoasă!

***

În urma ecografiei de sân, a mamografiei și a rezonanței magnetice nucleare (RMN) – examinări imagistice necesare pentru depistarea afecțiunilor sânului – pe fișa cu rezultate apare și un cod BI-RADS (Breast Imaging – Reporting and Database System, în traducere – Sistem de date și raportare în imagistica sânului). Acronimul este un protocol impus de Colegiul American de Radiologie și agreat ca standard în screeningul cancerului de sân folosit de medicii imagiști din întreaga lume.

femeie bi-rads

Codul este un rezultat de la 0 la 6, acordat în funcție de densitatea țesutului mamar, numărul indicând posibile grade de malignitate. Acest scor de risc devine baza tratamentului și a recomandărilor de investigații ulterioare.

Marea majoritate a mamografiilor de screening se încadrează în BI-RADS 1 sau 2.

Iată care este intepretarea cifrelor BI-RADS:

BI-RADS 0 – Testare incompletă. Sunt necesare investigații imagistice suplimentare pentru colectarea de mai multe informații.

BI-RADS 1 – Rezultat negativ, adică nu este nimic semnificativ sau anormal de raportat. Pentru femeile până în 40 de ani se recomandă screening anual de rutină prin ecografie; pentru cele peste 40 de ani, se recomandă screening anual prin mamografie.

BI-RADS 2 – Rezultat normal, negativ pentru cancer, dar cu prezența unor leziuni benigne (chisturi, fibroadenoame etc). Se recomandă screening anual de rutină.

BI-RADS 3 – Rezultat la limită. Poate indica un rezultat probabil benign, dar cu o șansă de cancer de sân de aproximativ 2%. Trebuie să repeți mamografia la interval scurt, de 6 luni. Dacă ai istoric familial sau personal de cancer de sân, medicul îți va recomanda teste suplimentare.

BI-RADS 4 –  Rezultat suspect, fiind o probabilitate de aproximativ 20-35% ca leziunea să fie cancer. Este recomandată biopsia.

BI-RADS 5 – Rezultat cu probabilitate ridicată de malignitate de 95%. Este necesară biopsia.

BI-RADS 6 – Înseamnă că deja ai fost diagnosticată cu cancer de sân la examenul histologic. Se recomandă intervenția chirurgicală.

Riscul de cancer de sân:

  • BI-RADS 3 – 2%
  • BI-RADS 4 – 30%
  • BI-RADS 5 – 95%

De ce este important să înțelegi scorul BI-RADS?

Înțelegerea și cunoașterea semnificației scorului BI-RADS te va ajuta să te asiguri că urmezi întocmai recomandările pentru evaluările ulterioare. Este o parte a ceea ce trebuie să știi ca să poți participa activ la îngrijirea sănătății tale.Citiţi şi

Doare îngrozitor, ți se taie respirația, plângi de durere

Testarea genetică – prima linie de apărare împotriva cancerului

#1/366 Inteligența artificială e mai exactă decât medicii în diagnosticarea cancerului de sân

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro