Salutări de la Marsilia

10 January 2022

Am început noul an în sudul Franței. Nu e chiar cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla.

Ați văzut Marsilia? Să vi-l povestesc. Orașul are o faimă, nu întru totul nejustificată, de loc periculos, plin de traficanți de droguri, de imigranți africani și din Orientul Mijlociu, care abia așteaptă să te buzunărească sau să te spintece. Există și cartiere în care locuiește violența, unde nu există?, însă Marsilia rămâne în primul rând un port superb de la Mediterană. Să trăiești o viață pe pământ și să nu ajungi să ancorezi aici – poate că putea fi trăită mai bine viața aceasta.

Ați uitat de joie de vivre?

Vechiul port din Marsilia este unul dintre cele mai frumoase locuri în care ai putea ajunge. E plin de cafenele și de bucuria de a fi, pe care francezii încă n-au uitat-o. Iar din înalt veghează Notre-Dame de la Garde, care veghează orașul. E o catedrală veche. Se slujește acolo neîntrerupt de la 1864 (anul în care, după unirea Valahiei și Moldovei, avea să apară pe hărți România).

Marsilia e plină de istorie. E un oraș milenar, pe care, ca atâtea alte lucruri bune, îl datorăm tot grecilor.

Marsilia e plină de istorie, fără să fie veche. MUCEM, marele muzeu marseillez, este unul dintre cele mai vii muzee din lume. Fortul Saint-Jean, Muzeul de Arte Frumoase sau târgurile cu arome de Orientul Mijlociul – toate fac din Marsilia un loc din care este cumplit de greu să pleci. Iar dacă pleci, riști, pe viață, nostalgia. Trebuie să te întorci.

Și dacă totuși Marsilia nu îți e de ajuns, sudul Franței cu tot ce are el mai frumos îți e accesibil din Gara Saint Charles. Poți vedea Nîmes, Toulon, Aix-en-Provence, Avignon, Montpellier. Și până la Nisa sunt doi pași de TGV.

Marseille are plaje superbe, iar să mergi pe La Corniche, lângă mare, s-ar putea să fie o idee mai bună decât să aștepți cinci ore în trafic pe Valea Prahovei să treci de Comarnic.

Marsilia este unul dintre cele mai frumoase orașe-porturi din Europa, am mai spus – insist. Nu e, desigur, Napoli, dar nici departe nu e. Și, dacă ați copilărit în anii 1990, atunci probabil că aveți ceva păstrat în dreptul inimii și pentru Olympique Marseille, marea echipă de fotbal, și veți merge pe Stade Vélodrome  în pelerinaj.

Marseilleza este un cântec de luptă, precum se știe, dar la fel de bine orașul ar putea să nască imnuri de slavă în numele iubirii, căci amurgurile din Marsilia au ceva minunat și barbar.

Bineînțeles că mă voi întoarce.

Citiți și Salutări de la FlorențaNapoliParis, Sicilia și vederile din Rodos și Atena.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy!🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Prima mea vacanță la mare

Atunci mi-am dat seama că îl iubeam, iar el și-a dat seama de ce nu putea să-și amintească decât de mine

Salutări de la Napoli

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro