Saturn în Capricorn: 2018-2020

18 December 2017

MIHAELA DICUDupă aproape trei ani de ședere în Săgetător, pe 20 decembrie 2017 Saturn pășește în Capricorn, unde va rămâne (cu o scurtă întrerupere), până în decembrie 2020. Mai exact, Saturn se va afla în Capricorn între 20 decembrie 2017 și 22 martie 2020 și între 2 iulie și 17 decembrie 2020 (pe 22 martie 2020, va intra în Vărsător, dar, la scurt timp, va începe să retrogradeze, iar pe 2 iulie va reintra, în mers retrograd, în Capricorn).

Saturn în Capricorn este foarte puternic, fiindcă este însuși stăpânul acestui semn. Se află într-o poziție specială, numită în astrologie „domiciliu”, care-i accentuează simbolistica intrinsecă și îi permite totodată să sublinieze atributele Capricornului. Această poziționare este considerată mai mult pozitivă decât negativă, fiind una dintre puținele amplasări în care Saturn dă tot ce poate mai bun și face cât de puțin rău poate. Dar Marele Malefic nu poate fi complet inofensiv…

La nivel macro

La nivel macro, Saturn este o planetă a structurilor și ierarhiilor, a organizării și strategiei, a datoriei și obligațiilor, a cutumelor și tradițiilor. Are legături speciale cu timpul, cu oamenii în vârstă, cu cei care posedă înțelepciune și autoritate sau care păstoresc legile și regulamentele. Este foarte implicat în sfera politică. Se interesează de sol și de subsol, agricultură, construcții, exploatări miniere, resurse minerale. Toate acestea vor fi puse în evidență în mod particular, în bine sau în rău, în perioada șederii lui Saturn în Capricorn. Dar despre efectele acestei poziții la nivel național sau mondial, vom mai vorbi, probabil, în articolele viitoare.

La nivel individual

Mulți astrologi privesc cu teamă spre tranzitele lui Saturn, din cauza potențialului lui negativ, asociat cu: restrângerea gradelor de libertate, pesimismul, obstacolele, ghinionul, însingurarea, amânările, încercările, boala. Și, într-adevăr, Saturn are obiceiul de a ne supune la fel de fel de teste când trece printr-o zonă importantă din horoscopul personal, cum ar fi, între altele, zodia în care se află Soarele sau Ascendentul. Dar Saturn are și caracteristici constructive și utile, deci un potențial pozitiv, asociat cu aprofundarea, structurarea, durabilitatea, cristalizarea, consolidarea, profunzimea, prudența, strategia, disciplina, răbdarea. Folosit corespunzător, acest potențial pozitiv poate conduce la atingerea unor realizări deosebite.

Reîntoarcerea lui Saturn o dată la 28-30 de ani în zodia în care se afla la naștere aduce cca. 2,5-3 ani de mare impact în viață, ani de temelie. Aceștia pot fi ani de îngrădiri, încercări, decizii severe sau mari responsabilități, dar şi ani de răsplată a unor eforturi îndelungate sau de implicare în proiecte serioase, pe termen lung sau care vor da roade mai târziu. Până în decembrie 2020, se vor afla în această situaţie cei născuţi în următoarele perioade:

– martie 1929 – noiembrie 1932 (fără perioada 24 februarie – 13 august 1932)

– ianuarie 1959 – ianuarie 1962

– februarie 1988 – februarie 1991 (fără perioada 10 iunie – 12 noiembrie 1988)

Cât timp se va afla în Capricorn, Saturn îşi va exercita influenţa asupra fiecăruia dintre noi la nivelul sectoarelor de viaţă descrise de casa în care se află Capricornul în horoscopul solar (raportat la zodia natală) sau personal (raportat la Ascendent). Domeniile de viaţă reprezentate de acel sector (diferite, pentru fiecare dintre noi) sunt supuse în timpul tranzitului saturnian unui proces amănunţit de evaluare şi testare, care de multe ori poate fi resimţit în mod neplăcut, dar care, bine gestionat, poate conduce la structurarea, consolidarea şi fructificarea ariilor respective.

Într-o abordare mai filozofică, influenţa lui Saturn ar putea fi privită şi ca o ilustrare a legii cauzei şi efectului (un fel de „după faptă, şi răsplată”).  Provocările sale trebuie tratate cu răbdare, onestitate, realism matur şi având mereu în vedere posibilele consecinţe pe termen scurt, mediu şi lung. Aceasta este, de fapt, singura atitudine care ne permite să facem alegerile optime şi să elaborăm cele mai potrivite strategii pentru situaţiile cu care ne confruntăm.

Saturn

Un pont util

Pentru a fructifica cât mai bine tranzitul saturnian şi pentru a diminua (sau a suporta cât mai senin) încercările la care ne supune, este bine ca în domeniile influenţate să acţionăm  în sensul lui  Saturn, să ne implicăm în iniţiative şi activităţi cu „aromă” saturniană. Saturn agreează proiectele dificile şi laborioase, care cer efort constant pentru o perioadă mai lungă de timp, adoră asumarea unor responsabilităţi suplimentare, apreciază tenacitatea, prudenţa şi cumpătarea. Pe scurt, vrea să ne vadă trudind fără a crâcni. Tactica ideală în această situaţie este aceea de a ne asuma o sarcină complicată, de a lua de bunăvoie în spinare un sac greu, plin cu ceva adecvat sectorului de viaţă influenţat de tranzitul saturnian. Asta, dacă nu vrem ca Saturn să ne pună în spate ce sac vrea el. Fiindcă poate să ne pună unul pe care să nu-l putem duce decât cu mare chin…

Saturn mai poate fi îmbunat şi prin mărunte activităţi care au conotaţii saturniene, şi pe care poate fi foarte folositor să le încurajăm – găseşti câteva sugestii în paragraful „Dă-i de lucru lui Saturn”.

NOTĂ: Cine știe unde are Ascendentul, citește și paragraful aferent acestuia.

Ascendentul se poate calcula online la adresa: http://www.alabe.com/freechart/

Pentru asta e nevoie de data, ora și locul nașterii.

Capricorn

Berbec

 

Citiți și Horoscop 2018, Horoscop 2019, Horoscop 2020

Zona de impact

Cu Saturn în casa a X-a solară, ambiţiile profesionale sunt mari, iar eforturile necesare împlinirii lor sunt pe măsură. S-ar putea să promovezi într-un post care implică  mai multă răspundere, o ierarhie precisă, disciplină sau chiar stricteţe. Dar, deşi ţi se cere mult, acum îţi poţi consolida reputaţia de persoană integră şi competentă şi poţi obţine stabilizarea poziţiei sociale. Dacă te străduieşti de mai mulţi ani, poţi atinge chiar apogeul carierei. Există şi posibilitatea să te confrunţi cu necazuri legate de carieră, statut social sau reputaţie, eventual să trebuiască să faci munci neplăcute, repetitive, constrângătoare, dar asta mai ales în cazul unui horoscop natal distonant.

Dă-i de lucru lui Saturn

Citeşte biografiile unor mari oameni de stat sau ale unor manageri de succes. Propune-ţi un un ţel dificil de atins, fă-ţi o strategie şi urmăreşte realizarea lui pas cu pas. Adoptă un look care sugerează prestanţă şi autoritate.

Taur

Zona de impact

Aflat în trigon cu Soarele tău, Saturn te ancorează, te ajută să clădeşti solid şi să-ţi cimentezi realizările. Plasamentul este excelent pentru studii aprofundate, cercetări ştiinţifice, demersuri culturale şi specializări profesionale, pentru structurarea sistemelor de valori. Saturn în Capricorn te poate conecta la legislaţie, etică, politică internaţională sau drept internaţional. Unii Tauri ar putea avea parte de un sejur prelungit în străinătate. Dacă horoscopul natal este distonant, tranzitul poate pricinui necazuri cu străinii sau străinătatea, întârzieri sau ghinion în studii, neplăceri juridice.

Dă-i de lucru lui Saturn

Desăvârşeşte-ţi cultura – acum procesezi bine subiecte care altădată-ţi păreau plictisitoare: literatură clasică, filosofie, geografie, politică, istorie, mitologie, religie ș.a.. Călătoreşte în zone care au o puternică încărcătură istorică.

Gemeni

Zona de impact

Tranzitul lui Saturn ar putea genera o diminuare a veniturilor (ale tale sau ale perechii), o creştere a obligaţiilor sau anumite dificultăţi în a intra în posesia unor valori ce ţi se cuvin. Ideea este că va trebui să-ţi gestionezi mai înţelept banii. Saturn te mai poate îndemna să investeşti pe termen lung în terenuri, imobile, antichităţi. Toate operaţiunile financiare necesită o atentă analiză prealabilă. Imprudenţa, graba, neglijenţa se pot solda cu pagube. În altă ordine de idei, n-ar fi exclus să apară un interes serios pentru ocultism, mistere şi investigaţii. Psihic, există o tendinţă către anxietate.

Dă-i de lucru lui Saturn

Demarează studii de tarot sau astrologie. Când vrei să uiţi de griji, citeşte romane poliţiste, cărţi despre civilizaţii misterioase sau dezleagă rebus. Însuşeşte-ţi un minim de noţiuni de politică financiară.

Rac

Zona de impact

Parteneriatele (dragoste, mariaj, colaborări) trec prin situaţii menite să le testeze trăinicia sau să te ajute să înţelegi mai bine ce aştepţi de la partener şi ce-i poţi oferi la rândul tău. Saturn poate încerca relaţia prin evenimente exterioare, care nu depind de voinţa ta, dar şi creând conjuncturi în care trebuie să alegi, să decizi, să construieşti strategii. Atitudinea vizavi de ceilalţi devine mai matură, mai selectivă. Uneori, Saturn atacă indirect, prin pereche, care poate avea necazuri (sănătate, carieră, familie ş.a.). Acest tranzit poate însă să-ţi aducă în viaţă şi o relaţie cu adevărat semnificativă.

Dă-i de lucru lui Saturn

Antrenează-ţi partenerii în proiecte comune dificile şi laborioase. Caută colaborări cu instituţii oficiale. Încurajează relaţiile cu persoane serioase, profunde, eventual semnificativ mai tinere sau mai în vârstă decât tine.

Leu

Zona de impact

Sfera serviciului şi a responsabilităţilor curente este privită cu ochi critic. Obişnuieşte-te cu ideea că ritmul de avansare va fi mai lent, sarcinile grele, ambianţa de lucru nu tocmai agreabilă, că vei munci mai mult din obligaţie decât de plăcere. Si că va trebui să o faci bine, fiindcă acum poţi construi o bază foarte solidă pentru succesul viitor. Dacă ţi-ai neglijat îndatoririle în ultima vreme, sau dacă acum refuzi să te înhami la treabă, consecinţele pot fi foarte neplăcute. În altă ordine de idei, sănătatea trebuie atent supravegheată, fiindcă această poziţie încurajează apariţia bolilor.

Dă-i de lucru lui Saturn

Învaţă despre organizarea şi planificarea muncii. Urmăreşte aspectele practice. Când fixezi termene, ia-ţi o rezervă de timp. Ordonează-ţi stilul de viaţă, fă exerciţiu, ţine o dietă, fă-ţi controale medicale regulate.

Fecioară

Zona de impact

Aflat în trigon cu Soarele tău, Saturn îţi dă consecvenţă, rezistenţă şi continuitate, ajutându-te să ancorezi, să consolidezi, să fructifici. Te îndeamnă însă să priveşti mai atent la rolul de părinte şi este posibil să fie necesar să faci eforturi suplimentare pentru copii. Instinctele, plăcerile, creativitatea, modalităţile de relaxare şi hobby-urile vor fi trecute printr-un filtru des, care le răpeşte din entuziasm, spontaneitate, fantezie. Chiar şi sexualitatea poate fi influenţată. În unele cazuri este vorba de blocaje sau frustrări, în altele, de maturizare sau accedere la un nivel mai profund.

Dă-i de lucru lui Saturn

Disciplinează-ţi copiii, învaţă-i jocuri de strategie, du-i la munte. În timpul liber studiază, fă ceva util sau migălos. Dacă creezi, creează în stil clasic. În dragoste şi erotism, iniţiază sau lasă-te iniţiat(ă), aprofundează, nu fi frivol(ă).

Balanță

Zona de impact

Saturn în Capricorn îţi „lucrează” la temelia existenţei – cămin, familie, rădăcini sau proprietăţi, adică valorile tradiționale, durabile, de ”ancorare”. Dacă nu te-ai fixat încă, s-ar putea ca până în 2020 să-ţi întemeiezi o familie, să găseşti o locuinţă sau să fondezi o afacere familială. Mai este posibil să construieşti, să-ţi reorganizezi habitatul, să te implici în imobiliare sau agricultură. Există însă şi riscul de a trăi reversul: probleme cu domiciliul, îndepărtare de cămin împotriva dorinţei, complicaţii cu unul dintre părinţi, care se poate îmbolnăvi sau poate trece prin evenimente nefericite sau periculoase.

Dă-i de lucru lui Saturn

Ca să-l ţii pe Saturn ocupat, fă-ţi o cabană la munte sau la ţară, apucă-te de grădinărit, cumpără-ţi o piesă de mobilier de epocă, întreprinde cercetări cu privire la strămoşi ori întocmeşte-ţi arborele genealogic.

Scorpion

Zona de impact

Intri într-o perioadă propice studiului. Saturn în Capricorn îţi aduce forţă mentală, putere de concentrare, gândire profundă şi strategică, abilităţi pentru calcul şi analiză. Este perfect pentru activităţi intelectuale care cer atenţie, răbdare şi minuţie. Tranzitul facilitează  demersurile conectate la mediile oficiale, politice sau administrative. Este însă posibil să-ţi limiteze comunicarea şi, implicit, gradul de socializare, eventual să-ţi dea stări pesimiste sau melancolice. Relaţiile cu fraţii ori vecinii pot deveni mai reci sau se pot altera. Examenele, interviurile şi negocierile cer o serioasă pregătire prealabilă.

Dă-i de lucru lui Saturn

Citeşte cărţi pe care altădată le-ai evitat, fiindcă ţi se păreau prea grele sau complexe. Apucă-te să înveţi o limbă străină dificilă. Sfătuieşte-te cu persoanele în vârstă, căci vei afla multe lucruri folositoare.

Săgetător

Zona de impact

Saturn în Capricorn îți fixează interesul asupra finanţelor. Tradiţional, acest tranzit poate genera reducerea veniturilor şi/sau a economiilor, creşterea obligaţiilor băneşti, întârzieri în încasări, scăderea valorii posesiunilor sau chiar unele pierderi. Şi într-adevăr, un disconfort financiar nu este exclus, dar el poate fi legat de percepţia pe care o ai faţă de nivelul bunăstării, de eficienţă, de raportul efort/remunerare. Banii şi averea sunt subiecte de analizat. Efortul susţinut şi gestionarea prudentă şi economică a resurselor pot conduce la stabilizarea sau chiar la creşterea lentă, dar sigură, a averii.

Dă-i de lucru lui Saturn

Studiază tot ce poţi cu privire la strategiile financiare (Saturn este un mare strateg!). Citeşte articole despre numismatică, eventual fă-ţi o colecţie de monede. Ţine evidenţa veniturilor şi cheltuielilor personale.

Capricorn

Zona de impact

La modul general, trecerea lui Saturn prin zodia ta îţi limitează gradele de libertate şi îţi sporeşte încărcarea. Poate să-ţi aducă obligaţii şi eforturi suplimentare, să te confrunte cu restricţii şi amânări, să-ţi diminueze optimismul şi sociabilitatea. Atenţie, căci Saturn scade rezistenţa organismului, favorizează demineralizarea, apariţia răcelilor, afecţiunilor osteo-articulare şi dentare, plus a acelor boli către care ai predispoziţie. Pe de altă parte, simţul de prevedere, răbdarea, tenacitatea şi disciplina te pot ajuta nu doar să suporţi bine tranzitul, ci chiar să pui în această perioadă bazele unor mari realizări viitoare.

Dă-i de lucru lui Saturn

Ascultă muzică clasică, citeşte istorie, filosofie, antropologie, literatură antică sau scrieri politice. Colecţionează vechituri, cristale şi minereuri. Cultivă flori. Fă ceva legat de vârstă şi curgerea timpului (o operaţie estetică?).

Vărsător

Zona de impact

În cazul tău, acţiunea lui Saturn este destul de insidioasă, tăcută. Pozitiv, poate ilustra o muncă dusă în solitudine, o acţiune secretă, un efort caritabil, o oportunitate de a te debarasa de obiceiuri nocive, o preocupare pentru psihologie, mister sau magie. Există şi riscul unor efecte negative: alterarea sănătăţii (boală cronică, spitalizare, etc.), alungare sau lezarea independenţei, izolarea forţată, duşmani care atacă din umbră. Ar mai putea fi vorba de o pierdere sau o renunţare. Fiindcă ai instincte bune şi antene speciale, poţi să detectezi pericolul din vreme şi să iei măsuri de contracarare

Dă-i de lucru lui Saturn

Citeşte literatură de spionaj, proză fantastică sau cărţi de psihologie. Fă-ţi un hobby care se practică în mod predilect în solitudine. Meditează. Încearcă să te autodisciplinezi, inducându-ţi în subconştient sugestii pozitive, sănătoase. Propune-ți să te dezbari de un obicei neplăcut sau de o dependență fizică sau emoțională.

Pești

Zona de impact

Trecerea lui Saturn prin Capricorn nu te defavorizează, ba chiar îţi poate fi de folos. Una dintre consecinţe se reflectă în fondul mai realist al proiectelor tale. Saturn îţi temperează pornirile prea grandiose şi te orientează către planuri ordonate şi sistematizate, către obiective practice, fezabile. La nevoie, poţi obţine nu doar sprijinul prietenilor vechi, ci şi pe cel al unor  personaje vârstnice, înţelepte sau cu funcţii oficiale. Se mai poate să ţi se atribuie responsabilităţi speciale în cadrul unei formaţiuni organizate pe criteriul intereselor sau aspiraţiilor comune (asociaţie, fundaţie, partid etc.).

Dă-i de lucru lui Saturn

Cointeresează-ţi prietenii în acţiuni serioase, cu desfăşurare pe termen lung. Afiliază-te unui grup profilat pe o pasiune comună care presupune studiu aprofundat, strategie (şah, go), excursii montane, speologie sau alte activități de natură saturniană. Împrieteneşte-te cu cineva de care te desparte o diferenţă de vârstă semnificativă.Citiţi şi

Tranzitul Soarelui în Săgetător: 22 noiembrie – 22 decembrie 2023 (horoscop)

13 noiembrie 2023, 11:27 – Lună Nouă în Scorpion și mesajele ei pentru fiecare zodie (horoscop)

Eclipsa parțială de Lună în Taur este o lună plină foarte puternică (horoscop)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro