HOROSCOP: 2019 și NOI – O evaluare generală

19 December 2018

Jean Lurçat - Cerul

Jean Lurçat – Cerul

Ce-a fost, a fost…

2018 a fost un an complicat. Majoritatea planetelor lente s-au aflat în semne dominatoare, rigide, aspre, lipsite de empatie și spirit cooperant. În plus, Venus și Marte, care retrogradează cel mai rar, s-au găsit să retrogradeze amândoi în același an. Climatul general a fost crispat și poticnit, iar lucrurile au ieșit rareori cum fuseseră plănuite. Fiecare s-a descurcat cum a putut și, cu toate că au existat și realizări, senzația predominantă a fost de strădanie, incertitudine, frustrare, limitare. Dar ce-a fost, a fost! Prin comparație, 2019 se anunță mai bun, cel puțin în ceea ce privește starea de spirit.

Cu JUPITER ÎN SĂGETĂTOR, tot înainte!

După ce a stat 13 luni ca pe coji de nucă în Scorpion, Jupiter a intrat în propria lui zodie, în noiembrie 2018, unde va rămâne până în decembrie 2019. Săgetătorul este casa lui Jupiter, domiciliul său. Prin urmare, aici planeta se manifestă cu toată puterea, în toate domeniile care-i sunt familiare.

Jupiter semnifică expansiunea și prosperitatea. Este dornic de măreție, cunoaștere, progres și bunăstare. Deviza lui e „mai mult, mai departe, mai bun”. Are aspirații înalte, e generos, vesel, optimist, pozitiv și norocos Tradiția îl numește „Marele Benefic”. E interesat de mediile academice și universitare, de publicistică, medicină, finanțe, economie, etică, legislație, cultură, spiritualitate și religie. Îl atrag străinătatea, călătoriile îndepărtate, explorările, cucerirea de noi teritorii, aventura, experiențele inedite, sportul, riscul și speculațiile. Aduce șansă și ne invită să ne lărgim orizontul. Cu el alături, străbatem un an mai avântat, mai exuberant, care pentru mulți deschide drumuri promițătoare…

De generozitatea jupiteriană beneficiază în 2019 mai ales Săgetătorii, apoi, în ordine: Berbecii, Leii, Balanțele și Vărsătorii. Acești vor avea ocazia să avanseze, să prospere, să călătorească, să nimerească în conjuncturi favorabile, să se simtă mai bine în pielea lor. La fel și Gemenii, Peștii și Fecioarele, dacă au grijă să rămână cu picioarele pe pământ. Dar fiecare dintre noi va constata că lucrurile merg mai ușor, că găsește soluții sau este protejat într-un sector al vieții: profesional, financiar, sentimental, intelectual, fizic etc.

Jean Lurçat - Cocosul si astrele

Jean Lurçat – Cocosul și astrele

CAREUL JUPITER-NEPTUN. Atenție la capcane!

Așadar, cu Jupiter în Săgetător, lucrurile ar trebui să evolueze curajos și pozitiv. Și probabil că așa se va întâmpla în multe cazuri. Totuși, nu poate fi ignorată influența neptuniană distonantă: în 2019 Jupiter în Săgetător face nu mai puțin de 3 careuri exacte cu Neptun din Pești, ceea ce aruncă un văl ușor de nebulozitate asupra întregului an. Chiar dacă aduce șansă și oportunități, Jupiter are o înclinație către exagerare și imprudență care, alimentată de iluziile neptuniene, poate duce la decizii sau acțiuni neinspirate. Sub aspect negativ, Neptun este maestrul idealismului, iluziei, confuziei, echivocului, escrocheriei, fraudei, ilicitului, imoralului, distorsionării adevărului. Îi amăgește și îi induce în eroare cu ușurință pe cei prea încrezători, îi debusolează pe cei dezorganizați și neglijenți. Careul Jupiter-Neptun îi poate afecta mai ales pe Pești, dar și pe Săgetători, Fecioare și Gemeni. Mai ales, dar nu exclusiv. Combinația poate încurca socotelile oricui într-un domeniu sau altul de viață.

Careul Jupiter-Neptun. Când Mercur își bagă coada

Chiar dacă aspectele exacte dintre Jupiter și Neptun se petrec în ianuarie, iunie și noiembrie, probabil că perioada cea mai predispusă la derută, haos, percepții false și erori de apreciere se va situa între 10 februarie și 17 aprilie. Atunci Mercur, planeta rațiunii, comunicării și îndemânării, se află în Pești (zodia în care se simte cel mai inconfortabil), unde va și retrograda (5-28 martie). Între februarie și aprilie Mercur va execută trei conjuncții cu Neptun și trei careuri cu Jupiter, amplificând efectele careului Jupiter-Neptun. În aceste luni se recomandă un efort suplimentar de stimulare a logicii, obiectivității, concentrării, rigurozității și spiritului de organizare, precum și mai multă luare-aminte în privința deciziilor. Sunt vizați în mod particular Peștii, Gemenii, Fecioarele și Săgetătorii, dar oricine poate cădea în capcană, dacă nu deschide bine ochii. Intervalul sporește neatenția și neîndemânarea, cu un risc mărit de accidente sau incidente diverse. Poate fi însă inspirat din punct de vedere creativ-artistic și împlinitor pentru cei care se dedică acțiunilor caritabile.

Jean Lurcat - Cucerirea spatiului

Jean Lurcat – Cucerirea spațiului

Careul Jupiter-Neptun. Inflamările lui Marte

Careul Jupiter-Neptun este stimulat și de tranzitele lui Marte, care face aspecte tensionate cu sus-numitele planete între 31 martie și 16 mai și între 18 august și 4 octombrie. Marte are un efect de înflăcărare și de îndemn la acțiune. În aceste intervale idealurile și iluziile trezesc instincte și pasiuni puternice, pot căpăta nuanțe fanatice și pot determina comiterea unor fapte nesăbuite sau expunerea la atacuri, trădări sau dezamăgiri.

SATURN ȘI PLUTO ÎN CAPRICORN. Cu ce se mai ocupă ei în 2019

Saturn și Pluto se află tot în Capricorn, la fel ca în 2018, iar situația va rămâne aceeași până în decembrie 2020. Combinația nu este nici veselă, nici binevoitoare. Reunește două planete avide de control, ambițioase, încăpățânate, exigente, perfecționiste, rigide și constrângătoare, într-un semn la fel de ambițios și de lipsit de flexibilitate. La nivel macro, anunță lupte pentru putere și dominare, frământări și conflicte politice, tensiuni diverse. La nivel personal, pot aduce încordare și dificultăți în domeniile patronate de casa astrologică pe care o tranzitează, dar și un îndemn la analiză, planificare, răbdare și tenacitate, singurele căi de abordare eficientă a situațiilor critice întâlnite în domeniile respective. Provocările îi vizează mai ales pe Capricorni, Raci, Berbeci și Balanțe. Pe de altă parte, pentru Tauri și Fecioare, Saturn și Pluto pot avea un efect de susținere, de ancorare în realitate și de întărire a voinței și rezistenței. Un efect similar, dar mai slab, îl pot avea și pentru Scorpioni și Pești.

Saturn și Pluto pot fi și bine intenționați: încearcă să-l mai țină în frâu pe Neptun, să-l ajute să se disciplineze, atenuând astfel o parte din efectele careului Jupiter-Neptun. Mai ales Saturn, care face trei sextile cu Neptun (ianuarie, iunie, noiembrie), a căror influență acoperă tot anul. Doar că sextilul este un aspect discret, care mai mult sugerează decât determină, așa că eficiența lui rămâne să fie demonstrată. Există, totuși, o speranță pentru toate semnele și îndeosebi pentru Pești și Fecioare, că ar putea să se dezmeticească în timp util pentru a scăpa din mrejele careului Jupiter-Neptun fără a suferi daune majore.

Deși nu fac trigon exact cu Uranus din Taur, Saturn și Pluto îl privesc cu bunăvoință și s-ar putea să-i mai amortizeze smuciturile caracteristice și să îl îndrume către unele schimbări planificate, mai atent controlate.

Jean Lurçat - Soarele și Luna

Jean Lurçat – Soarele și Luna

Saturn și Pluto în Capricorn. Când Marte și Mercur pun gaz pe foc și mai apar și niște eclipse

Marte tranzitează Racul între 16 mai și 2 iulie. Marte este recunoscut pentru curaj, acțiune și inițiativă, dar și pentru agresivitate. Trecând prin Rac, face opoziție cu Saturn și Pluto, o combinație periculoasă, generatoare de conflicte, crize și incidente, posibil violente. Influențe asemănătoare, dar diminuate, ar putea apărea și în perioadele când Marte face careu cu Saturn și Pluto, adică la tranzitul său prin Berbec (1 ianuarie-14 februarie) și la cel prin Balanță (4 octombrie-19 noiembrie). De fiecare dată semnele cardinale (Capricorn, Rac, Berbec, Balanță) sunt receptive la stimuli, cu mențiunea că Berbecul și Balanța găsesc mai ușor sprijin sau soluții, grație aspectelor armonioase pe care le primesc de la Jupiter.

Aflat la ciclul retrogradării, între 4 iunie și 29 august, Mercur străbate dus-întors Racul și o porțiune din Leu. Mare parte din acest timp, Mercur îl petrece în Rac: 4-27 iunie și 19 iulie-11 august, în aspect încordat cu Saturn și Pluto din Capricorn. Sunt de așteptat: tensiune nervoasă, gândire negativistă, idei radicale sau obsesive, blocaje sau disfuncții în comunicare, mișcare sau coordonare și predispoziție la accidente.

Eclipsele anului, cu excepția uneia, se produc Capricorn sau Rac, astfel:

– 6 ianuarie: eclipsă de Soare în Capricorn (fix între Saturn și Pluto!)

– 2 iulie: eclipsă de Soare în Rac

– 16 iulie: eclipsă de Lună în Capricorn

– 26 decembrie: eclipsă de Soare în Capricorn

Toate cele de mai sus stimulează manifestarea tandemului Saturn-Pluto în mod negativ, cu un pisc în ianuarie, iunie-iulie și decembrie, luni în care Capricornii, Racii, Berbecii și Balanțele sunt sfătuiți să se comporte prudent, să evite conflictele și acțiunile riscante. Fiindcă sunt semne cardinale, întreprinzătoare, ar fi bine să se implice de bună voie în demersuri care cer efort, luptă și surmontarea unor obstacole. Este preferabil să consume așa energiile planetare, decât să se pomenească prinși fără voie în cine știe ce turbulențe vătămătoare.

Jean Lurçat - Stele

Jean Lurçat – Stele

URANUS ÎN TAUR: surpriză să fie, dar să știm dinainte!

Un alt actor important pe scena lui 2019 este Uranus, care în martie intră definitiv în Taur (a mai încercat în 2018, dar după câteva luni s-a întors de unde plecase), zodie în care va rămâne până în 2026. Uranus nu prea este compatibil cu Taurul. Este planeta înnoirii, a schimbărilor, reformelor, imprevizibilului și originalității, în timp ce Taurul este un semn conservator, iubitor de stabilitate, siguranță, confort, bani și frumusețe. Face parte din semnele fixe, care nu agreează schimbarea și detestă surprizele. Din cauza intereselor divergente, parcursul lui Uranus prin Taur s-ar putea să fie cam agitat. Ne putem aștepta la reforme progresiste, dar și la crize în agricultură și în sfera bancară, la noi curente, inedite, excentrice sau stridente în artele plastice, modă sau muzică. Trecând în altă gamă, extravagantul Uranus are aptitudini sociale, dar și accese dictatoriale. Iar Taurul, când i se înșurubează temeinic ceva în cap, poate deveni fanatic. Dacă lucrurile scapă de sub control, poate ieși urât, cum a ieșit la precedenta trecere a lui Uranus prin Taur, între 1935 și 1942. Să sperăm că nu e cazul în 2019. Teoretic, relația amiabilă cu Saturn și Pluto ar trebui să mențină lucrurile în niște granițe decente. Dar dacă relația nu funcționează, nevoia de putere și control a lui Saturn-Pluto din Capricorn + erorile de apreciere ale careului Jupiter-Neptun + potențialul fanatic al lui Uranus în Vărsător nu dau deloc bine, mai ales în plan politic.

În plan personal, Taurii trebuie să se pregătească sufletește să facă față schimbărilor acum și în anii ce vin. Uranus electrizează, aduce energie, freamăt, neastâmpăr. Este timpul pentru proiecte noi, pentru reforme, renovări, inovații. Poate fi vorba de casă, familie, profesie, aspect fizic, stil vestimentar, maniera de exprimare creativ-artistică, nu contează. Ceea ce contează este că trebuie mereu să fie prinși într-un proces înnoitor, să se reinventeze permanent. Taurii care se vor crampona de stabilitate, tradiție sau vechi, cei ce vor refuza să lase să intre aer proaspăt în viața lor riscă să dea piept cu forța lui Uranus, care, pentru a-și face numărul, poate să le întoarcă viețile pe dos într-un mod neașteptat și foarte neplăcut.

MIHAELA DICUUranus mai facilitează schimbările pozitive pentru Fecioare și, întru câtva, pentru Capricorni, Pești și Raci. Pe de altă parte, pe Scorpioni, Lei și Vărsători poate să îi cam forțeze să suporte anumite schimbări sau să îi ia uneori prin surprindere în mod neplăcut. Ca și Taurii, aceștia din urmă trebuie să învețe să fie mai flexibili și adaptabili.

Cu Uranus în Taur, în anii următori noi toți ar cam trebui să ne reevaluăm felul în care ne raportăm la lucrurile care ne bucură simțurile, la confort, familie și anturajul imediat, la bani și posesiuni. La vremuri noi, atitudini noi!

Citește și: Horoscop 2019 pentru fiecare semn în parte

Pe Mihaela o găsiți aici și aiciCitiţi şi

4 decembrie 2021 – Eclipsă totală de soare în Săgetător (Lună Nouă): surprize!

Prietenia este cea mai sălbatică aventură – Mia and the White Lion

20 octombrie 2021: Luna Plină în Berbec și mesajele ei pe zodii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro