Scrisorile de dragoste dintre Constantin Brâncuși și Florence Meyer

19 February 2020

Scrisorile de dragoste dintre părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuși și una dintre iubirile renumitului sculptor, Florence Meyer, vor fi scoase la licitație de către casa Artmark. Corespondența a fost scrisă de-a lungul a două decenii, atât cât a durat impresionanta poveste de iubire, în ciuda diferenței de vârstă dintre cei doi.

Florence Meyer a fost o dansatoare modernă americană, cunoscută și pentru pasiunea sa pentru fotografie, realizând celebre portrete fotografice actorilor și artiștilor vremii. Apropiată și protejată a lui Man Ray, se căsătorește cu actorul Oskar Homolka, consacrat în filmele lui Hitchcook.

Agnes Meyer

Agnes Meyer – “La Reine Pas Dédaigneuse”

Jurnalista Agnes Ernst Meyer l-a cunoscut pe artistul plastic prin intermediul soțului său și l-a sprijinit în multe rânduri, din punct de vedere profesional. Ea i-o va prezenta pe fiica ei, Florence, lui Brâncuși.

Florence Meyer

 Florence Meyer (fiica celei de mai sus) – ”Miracle”

Florencea venit la Paris pentru că-și dorea să devină dansatoare. Mama ei a dus-o într-o zi în atelierul prietenului ei, iar relația care s-a legat a durat mulți ani, chiar și după ce Florence s-a căsătorit. Obișnuia să-i trimită pictorului pachete cu haine și delicatese.

Brâncuși a iubit multe femei, pe toate cu posesivitate, dar nu a găsit în niciuna un tot. Iar de ideea de căsătorie a fugit ca dracul de tămâie: „Un artist nu trebuie să se însoare, fiindcă poate fi masacrat de femeia lui, care se lăbărțează, încearcă să-l subjuge și să-l transforme în eroul papucului. Bărbatul pleacă în bătălii, moare ca ostaș, se ia de piept cu viața. Femeia lui trebuie să aștepte, ca Penelopa, întoarcerea lui Ulise”, spunea Brâncuși unor cunoscuți, în anul în care Maria Tănase l-a părăsit, după un an de relație cu năbădăi. El, pe această Penelopă de care amintea, n-a găsit-o. Și poate că a fost mai bine așa. În lipsa ei au apărut Păsări Măiestre, Domnișoare Pogany, și câte și mai câte… inspirate de fascinantul și greu de definitul ”feminin”.

Citiți aici despre toate muzele lui Brâncuși.  

Prețul de pornire pentru fiecare dintre cele 15 scrisori expediate de Brâncuși (și semnate fie cu numele său, fie cu pseudonimul de alint Morice), va fi de 1.000 de euro, un preț deosebit de accesibil raportat la unicitatea acestor mărturii de viață intimă.

Specialiștii apreciază că datorită conținutului acestora, descriptiv de viață personală, iar nu documentare pentru procesul de creație al artistului, scrisorile nu sunt, conform reglementărilor, clasabile în categoriile patrimoniul național cultural, ceea ce nu înseamnă că nu ar fi atrăgătoare pentru public, drept exponate de muzeu, încurajând instituțiile muzeale să participe la achiziționarea acestora.

Scrisorile au fost expertizate drept autentice de cunoscutul brâncușolog internațional de origine română dr. Radu Varia, membru al Academiei Regale a Scoției, Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris, al Academiei de Arte și Științe din Salzburg etc.Citiţi şi

“Mergeam cântând. Știam că ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla. Și nimic nu mă oprea.”

Brâncuși, acum 100 de ani, la Festivalul Dada

Luchita Hurtado, pictorița care a întâlnit gloria la 98 de ani

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro