Solange, femeia cea mai curajoasă a anului

21 June 2013

Solange Lusiku Nsimire este jurnalistă în Congo.

Viaţa ei se confundă cu apariţia unicului ziar din oraşul ei, “Le Souverain”.

În acest oraş nu e nici măcar un chioşc de ziare.

De fapt, nu e mai nimic!

Fostă colonie a Belgiei, ţara a intrat de prin 1960 într-un vârtej cumplit de războaie, lovituri de stat ( vreo 17!), acte de terorism şi vandalism că nu se mai vede lumina zilei.

O zicală spune că Dumnezeu s-a împiedicat când a trecut pe aici şi a scăpat din mână toate bogăţiile pământului: diamante, petrol, uraniu, cadmiu, aur… Fluviul Congo străbate cîmpuri bune pentru agricultură. Bunăstarea ei i-a fost pieire, pentru că a fost atacată de toate ţările din jur.

În războaie au murit peste 5 milioane de persoane. Dacă ar fi fost o situaţie încheiată…s-ar fi putut trece la reconstruire. Dar nu… conflictele diverse continuă, nu se mai ştie care e rebel şi care nu, care omoară pe cine, care e mai terorist decât altul şi care bandit. Aproape 40.000 de oameni mor lunar în acest iad cu aspect de paradis. Mor de foame, de boli tratabile, mor de teama zilei de mâine!

După cum spune Solange, “speranţa de viaţă în Congo e de o zi reîncărcabilă!”

A fost numită de americani “cea mai curajoasă femeie a anului” pentru că, deşi nu are nimic, reuşeşte să scoată un ziar.

Se suie în tren şi, după o noapte de drum, traverseaza Ruanda şi trece în Burundi, unde are un contact ce o ajută să tipărească 500 de ziare.

Apoi, se-ntoarce, singură, cu mâinile goale. “Le Souveraine” ajunge cu alt tren pentru că este extrem de periculos.

Numai ea ştie de câte ori şi-a luat cei trei copii de mână şi s-a ascuns în grabă pe undeva, pentru a se salva. Primeşte ameninţări, o mai lasă în pace, o mai uită… Rebelii au atâtea de făcut! Iar şi-aduc aminte de ea, iar se ascunde!

Solange continuă!

“Dacă îngenunchiem cu toţii, ce viitor vom lăsa copiilor noştri?!”

Solange e curajoasă!

E cea mai curajoasă!Citiţi şi

Cer cu vanilie

De optzeci de ori Joan Baez

Oamenii pentru care singurătatea a fost mereu o opțiune și un deliciu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro