Învățătoarea Ioana Tarău vrea să aducă în România o metodologie de predare a scrisului pentru elevii care scriu cu stânga. Până atunci, învățătoarea organizează evenimente în care le arătă părinților cum să se ocupe de copiii lor stângaci când vine vorba de scris și a deschis un magazin online – Left Shop – cu produse pentru stângaci care se adresează nu doar copiilor, ci și adulților, de la produse de papetărie și birotică (pixuri, creioane, stilouri, ascuțitori, rigle, foarfece), accesorii pentru casă, bucătărie, dar și… computere.
Ca dreptaci, te poți întreba cum arată obiectele pentru stângaci și poți privi cu oarecare condescendență necesitatea lor, numindu-le First World problems. Ei bine, nu-i chiar așa!
“Pentru un copil stângaci, scrisul reprezintă un efort considerabil. Una dintre probleme e postura. Apoi, mușchii mici ai mâinii obosesc mai repede la copiii stângaci decât la dreptaci. Ei au tendința să apuce creionul sau stiloul cu degetele în formă de cârlig, ceea ce face scrisul încet și dureros. Dacă un dreptaci trage creionul sau stiloul atunci când scrie, un stângaci le împinge, iar efortul se dublează. Acest efort face ca unii copii stângaci să aibă scrisul mai urât la început” spune Ioana Tarău, stângace și ea. Foarfecele au lamele inversate, ceasul are orele inscriptionate invers, riglele sunt numerotate de la dreapta la stânga, pixurile și stilourile au forma literei Z sau sunt curbate, ceea ce le permite elevilor să vizualizeze ce scriu și să nu mai treacă cu mâna peste litere, mânjind foaia cu cerneală, iar creioanele au striații speciale care permit același lucru.
Din studiile făcute până acum, elevii stângaci obțin des rezultate slabe la Limba Română, Informatică, Lucru Manual sau Desen, din cauza lipsei echipamentelor speciale și a ignoranței profesorilor, iar unii din ei sunt diagnosticați cu dislexie atunci când le sunt interepretate prost dificultățile la scris. De cealaltă parte, în multe cazuri, copiii stângaci se dovedesc mai creativi decât ceilalți pentru că sunt nevoiți să muncească mai mult pentru a obține rezultate și sunt coordonați predominant de emisfera dreapta a creierului, responsabila de orientarea în spațiu, imaginație și creativitate.
Lumea concepută pentru dreptaci, care estimează de ani buni procentul de stângaci la 10-15%, se pare că nu mai are cum să-i neglijeze. Pentru că numărul lor se încăpățânează să crească: numai în România, de la cel mult un elev stângaci într-o clasă, acum câțiva ani, s-a ajuns ca mai bine de un sfert dintre copiii unei clase să nu poată scrie cu mâna dreaptă.
Întreg articolul îl găsiți aici.