Swan-son, Gloria Swanson

22 September 2010

Sunset Boulevard este o radiografie clasică, marcantă, de excepţie, a Hollywoodului din anii ’50 sau chiar dintotdeauna. De văzut, revăzut, re-revăzut din două motive majore: Billy Wilder şi Gloria Swanson.

Nu o să vorbesc despre film sau Wilder. Swanson este mai presus. O femeie de invidiat, moviestar în adevăratul sens al cuvântului, care a supravieţuit într-o lume exclusiv bărbătească, care a trecut cu graţie de la filmul mut la cel vorbit, care şi-a păstrat frumuseţea până în ultima clipă a vieţii de 84 de ani.

‘They don’t make faces like that anymore’ era una din replicile Gloriei Swanson din Sunset Boulevard şi înclin să îi dau dreptate. Fashion icon cu mult înainte să se inventeze conceptul, Gloria era de multe ori “bigger than the pictures”. Prezenţa ei încremenea pelicula, radiind plăcere în ochii privitorului.

O femeie ne-şcolită în arta teatrală a fost partenera perfectă on-screen (zvonuri spuneau că şi off-screen) pentru Rudolph Valentino, muza lui Cecil B. DeMille şi unul din primii idoli consacraţi ai industriei cinematografice. Swanson a trecut, fără prea mult succes, de la filmul mut la cel vorbit, mulţumindu-se în final cu reprezentaţii teatrale ocazionale, pictură şi sculptură.

Pe lângă eleganţa de tip nobil (titlu autentic pe care l-a obţinut prin căsătoria cu Henri de La Falaise), Swanson emana şi un tip de curaj (scena din Male and Female în care se lasă atinsă de un leu fiind filmată fără efecte sau dubluri), care în industria filmului, mai ales în anii ’30, presupunea cel puţin un set de balls. O făcea fără efort, fără să renunţe vreun pic la atributele sale puternic feminine.

Celebră pentru ‘inconştienţa’ cu care se arunca în poveşti de dragoste finalizate cu căsătorii, la un moment dat fiind chiar bigamă pentru o vreme, Gloria a refuzat să renunţe la dragoste. “I’m sorry, but I love the honeymoon” spunea la 70 de ani în emisiunea lui Dick Cavett ca răspuns la întrebarea de ce s-a căsătorit de atâtea ori, şase la număr.

Gloria Swanson a fost un model de femeie care pare să fi ieşit de mult din producţie, un model care ar trebui studiat însă în cărţile de istorie a feminităţii.Citiţi şi

Scrisorile de odinioară

După douăj’ de ani

Dragostea trăită pe drumuri

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro