Tina, 80

26 November 2019

Anna Mae Bullock, pe numele său artistic Tina Turner, s-a născut pe 26 noiembrie 1939 în Nutbush, un sat minuscul din Tennessee. După divorțul părinților, s-a mutat cu sora sa în St. Louis, Missouri. Acolo l-a întâlnit pe muzicianul Isaac Wister Turner, cunoscut sub numele de Ike Turner, iar între cei doi a început o relație atât sentimentală, cât și profesională, foarte dificilă. Împreună au fondat celebrul grup Ike & Tina Turner. „Era la începutul anilor șaptezeci, atunci violența în familie nu era o problemă resimțită ca azi. Am descoperit că un pic de machiaj, un zâmbet drăguț și niște pași de dans provocatori ar putea distrage publicul de la rănile mele. Chiar dacă medicii credeau că mă prezint prea des în camera de urgență, că incidentele mele sunt prea multe, nu m-au întrebat niciodată nimic. Probabil au crezut că este normal ca negrii, în special cuplurile căsătorite, să se bată în acest fel “.

Ike chiar m-a trimis la un psiholog. O, da, avea tupeu. Când mă uit în urmă acum, că sunt bătrână, râd uneori: m-a trimis la psiholog. Am spus totul. La finalul sesiunii, psihologul mi-a spus: „Cred că persoana pe care trebuie să o văd este soțul tău”. M-am întors în studio și i-am spus lui Ike că trebuie să facă o programare. Nu a făcut-o niciodată.”

În 1978, din cauza violențelor repetate, s-au separat. În psihanaliză nu a avut încredere nici Tina, a ales budismul și a decis să-și ofere o a doua șansă: o nouă iubire, pe neamțul Erwin, manager EMI, mai tânăr decât ea cu 16 ani. “Într-o seară, când stăteam împreună la o cină, mi-am zis: nu-mi pasă. Acum îl întreb. M-am uitat la el – era atât de frumos cu cămașa lui Lacoste, blugi și mocasini fără ciorapi – și i-am șoptit: „Erwin, când vii în America, vreau să faci dragoste cu mine”. A întors capul încet și m-a privit de parcă nu-i venea să-și creadă urechilor. Nici mie nu-mi venea să cred că am rostit cu adevărat acele cuvinte! Cred că primul lui gând a fost: „Aceste fete din California sunt cu adevărat dezinhibate”. Dar nu eram așa. Cu greu mă puteam recunoaște ”.

În 1979, Tina l-a cunoscut pe managerul Roger Davies, care a dus-o la Los Angeles, transformând-o într-una dintre cele mai mari voci muzicale din toate timpurile, încoronată ca regina rock and roll-ului. În peste șaizeci de ani de activitate muzicală, Tina Turner a câștigat douăsprezece premii Grammy, iar în 1986 a primit o stea pe “Hollywood Walk of Fame”. Revista americană de muzică, politică și cultură de masă “Rolling Stone” a pus-o pe poziția numărul șaptesprezece în secțiunea „Cei mai buni cântăreți din toate timpurile”.

În timpul carierei sale, Tina Turner a cântat în duet cu multe vedete: Mick Jagger, Bryan Adams, Bono Vox, Eric Clapton, Elton John, Barry White, David Bowie, Rod Stewart. În 1975 și-a făcut debutul în lumea cinematografiei, jucând în filmul „Tommy”. În 1985, a jucat rolul de co-star în serialul de ficțiune “Mad Max – Cupola tunetului”, alături de Mel Gibson.

Despre cei care au inspirat-o a spus: “Modelul meu – femeia pe care am admirat-o cel mai mult pentru capacitatea ei de a se comporta cu eleganță și control în orice situație – a fost Jacqueline Kennedy Onassis.” 

Cântăreața americană trăiește în Elveția, pe malul lacului Lugano, de peste douăzeci de ani și unde, în 2013, s-a căsătorit cu marea ei iubire, managerul german Erwin Bach.

Citiți și Tina: The Tina Turner Musical, premiera americană – Her songs, her life

Oricât de idilic ar suna acum, viața Tinei Turner nu a fost deloc una ușoară. A trebuit să facă față unui accident vascular cerebral, unei tumori la intestin și unei insuficiențe renale. A trecut peste toate cu bine. Soțul ei i-a donat un rinichi, ca să o scape de dureroasă dializă. Alte nenorociri o așteptau însă. Anul trecut, în iulie, primul ei fiu, născut la 18 ani, înainte de relația cu Ike Turner, s-a sinucis.

În cartea ei autobiografică, Tina povestește: „Încă îl văd ca un copil, de doi sau trei ani, când își dorea atât de mult să stea la mine în brațe când mă întorceam din turnee, dar Ike îl trimitea în camera lui. Sunt sigură că, în capșorul lui mic, nu a putut găsi cuvintele care să explice cât de mult își dorea mama sau singurătatea pe care o simțea.”

În cartea autobiografică „Povestea mea de dragoste”, Tina povestește și evenimentele private și viața profesională extraordinară, cu două sute de milioane de discuri vândute și douăsprezece premii Grammy. Dar și pasiunile, pornind de la perucile pe care le-a purtat de la începutul carierei – „Dacă aș fi intrat în scenă cu părul meu natural, publicul nu m-ar fi recunoscut” , la hainele marilor stiliști (mai ales Armani), pantofii Loubotin și Manolo Blahnik cu tocuri amețitoare, pe care doar ea putea dansa. „Am o metodă precisă. Trebuie să mutati greutatea puțin înainte, pe vârfurile degetelor și încercați să nu vă sprijiniți prea mult pe călcâie“.

Acesta este pe scurt portretul uneia dintre ultimele dive rock. „Vocea mea a fost întotdeauna prietenă cu sentimentul, pentru că a fost legată de viața pe care am trăit-o. Când am vărsat lacrimi pe scenă, nu era Hollywood, era realitate.

La mulți ani, Tina!

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Can’t Get Enough Of Your Love Baby

Fidelitatea este o alegere conștientă

Ești bărbat când…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro