TOP MODEL

6 October 2010

Suntem tot ceea ce mâncăm,tot ceea ce ne place, tot ceea ce iubim si urâm. De multe ori aşa se explică complexitatea individuală si unicitatea care ne face atât de diferiţi, încât de multe ori părem de neînţeles. Invitaţia de astăzi o scot taman din acest plic colorat, şi ţi-o înmânez odată cu misiunea pe care ţi-o încredinţez: “cunoaşte-te pe tine însăţi”. Nu te speria, nu e un îndemn la procese de conştiinţă, ci mai degrabă asemeni unei jucarioare de test de pe Facebook în care să primeşti răsunsul la o întrebare întâmplătoare de tipul :”tu ce culoare eşti?”Nu vom roti cercul cromatic în sensul acelor de ceasornic şi invers, ci ne vom căuta pattern-ul, vom potrivi din forme şi expresii, ceea ce suntem de fapt. Ne vom căuta linia, culoarea şi o vom tot repeta, ca pe un refren din cântecul favorit.  Orchestră…muzica!

Freak control

O idee de bază, un impuls de moment şi, ca dintr-o baghetă magică, tot universul este inundat de o vegetaţie luxuriantă în care totul este controlat de acelaşi zeu: bejul cu accente roşiatice. Pe cât de controlată este prezenţa unanimă a aceluiaşi model cromatic, dar şi formal, pe atât de agitată vizual este repetiţia acestuia, ce pare să cuprindă ca într-un vârtej colţul de cafea şi taclale din sufragerie. O soluţie cu ramuri destul de utopice, dar îndeajuns de exagerată încât să te îndemne măcar la un tête-à- tête din curiozitate.

Efect 3D

Odată cu descoperirea capacităţii de entertaining a celei de-a 3-a dimensiuni, cu siguranţă că şi gustul tău nu mai vrea “platitudini”. Un exemplu vibrant de mişcare, sub forma unui lambriu insolit, fragmentat, care dă interiorului efectul pe care o broşă bine prinsă în stânga sus îl poate da unei ţinute altfel corecte, dar monotone. Placajul de lemn este crestat astfel încât să creeze iluzia optică a discului stricat care pare că îşi depăşeşte cutezător condiţia sa de pattern mural.

Metraj si caroiaj

Surprinzator şi admirabil felul în care albastrul continuă să fie albastrul calm, liniştit şi împăciuitor, chiar şi în condiţiile în care se scarpină complet de-andoaselea. Mai o linie aici, mai o dungă acolo, mai o intersecţie tensionată. Fiecare element este tratat cu aceeaşi atenţie şi rigoare, repetându-şi sârguincios propria poezie, care împreună cu cea a recitatorului de lângă alcătuiesc un volum pe a cărui copertă scrie cu litere de-o şchioapă ”repetiţia este mama învăţăturii”.

Timid

Un pattern a cărui perfecţiune vine din logica simplităţii are rol de “minima decoratia”. Un rol dificil şi studiat, pentru un personaj a cărui prezenţă şi libertate este vădit constrânsă de respectul pe care i-l impune mediul. Un joc discret de reamintire a dominanţelor, un punct pe “i” când gri, când galben, dar întotdeauna consecvent şi la locul potrivit.
Se mai vede pădurea de atâţia copaci?

Da şi cred că acesta este motivul pentru care armata de copaci desfrunziţi este unul dintre patternurile de interior clasice şi foarte gustate. Efervescenţa stilistică a imperfecţiunilor naturii este apriori percepută de simţul nostru vizual, iar un astfel de peisaj ne va oferi acel pas ilicit imaginar, dincolo de graniţa celor patru pereţi la care, de multe ori, visam privindu-i.
Încotro?

Ceea ce ţi se oferă sunt mii de şanse, mii de drumuri , care par cu toate atât de sigur trasate, încât îţi imprimă şi ţie certitudinea unui ţel atins la capătul fiecărei benzi trasate. Deşi greu de suportat vizual, vădit potrivit unui spaţiu de expunere şi în niciun caz unei locuinţe, patternul vorbeşte de la sine despre o existenţă ghidată de o ordine pe care fiecare grup de linii o înţelege în felul său propriu, neuitând să preia ştafeta de la precedenta în momentul în care şi-a epuizat inspiraţia proprie. Aşadeci, continuitate în diversitate.

Pieptănat

Am ales o verişoară primară a exemplului precedent pentru a demonstra cât de mult poate face diferenţa o regulă bine înţeleasă de la bun început. Patternurile, în momentul în care se găsesc împreună, sunt asemenea unor parteneri de trafic, mai mult sau mai puţin disciplinaţi. Aici, toate traseele virtuale par să ştie care dintre ele face la stânga, cine cui cedează trecerea şi încotro se îndreaptă…înspre o parcare ordonată, aş zice eu.

Flower power

Istoria a demonstrat că schimbarea survine cu precădere în urma unei revoluţii. Poate că şi “aparenţele” apartamentului tău nu ar strica să urmeze această constantă a veacurilor. O upgradare 60-70-cistă vine cu un maxi pattern floral, neconvenţional, foarte îndrazneţ şi cu o putere mare de convingere asupra celorlalte elemente decorative de detaliu, pe care le converteşte la entuziasmul primelor acorduri pacifiste ale lui John Lennon.

Pixeli

Această imagine este editată la rezoluţia corespondentă realităţii. Mentionăm că procedeul folosit este în conformitate cu dorinţa estetică a acestui demers. Varianta ceva mai actuală a unui flower power, cu o doză de pop aburită de pixeli, defineşte un colţ de sufragerie electric-pop. Şi da, poate că şi galbenul are vina lui.

Doar un joc

Decorul aminteşte de jocul “snake” de pe telefonul mobil. Unui spirit ludic şi neliniştit,  acest pattern îi propune un labirint impecabil cu care să rupi monotonia, într-o  armonie în care nu mai trebuie aruncat nici măcar un ac.

Pisicile aristocrate

Dacă regula repetiţiei ne permite lejera prezenţă a celor trei aristocrate în tot atâtea dintre poziţiile de răsfăţ şi cugetare deja consacrate felinelor de companie, atunci avem de-a face cu…un nou pattern. Într-o astfel de ambianţă n-ai altă variantă decât să  declari convinsă că… viaţa este roz.
Parcă mai vine de acasă

Încă se mai poartă mozaicul. Milenara modalitate de placare, atât a pardoselii cât şi a pereţilor, este parcă mai vie în verdele acesta proaspăt. O abordare fărâmiţată şi în acelaşi timp unitară, simplă, dar elaborată matematic, în micro-compoziţii placate care se repetă ca într-o poveste fără sfârşit.


Dincolo de nori

Taina a fost descoperită: dincolo de nori se află, foarte bufanţi şi gata să îşi dispute primul rând, alţi nori. O grafică simplă, ce pare trasată cu markerul permanent , dezvoltă bucle după bucle, şi ţine locul unei cortine frumos decorate, care să pună în valoare mişcarea scenică a personajelor, care şi-au terminat de mult rolul: sunt statice, imortalizate într-o compoziţie ce alătură norilor un zâmbitor şi darnic soare.

A fi sau a nu fi?

Este un test de bănuială mai degrabă decât de precizie,un test de perspicacitate şi interpretare. Este acesta un adevărat pattern? Alinierea ferestrelor cu aceeaşi tratare, una lângă alta pot fi o horă a aceleiaşi etnii? Acest ritm de necontestat este unul autentic? Sfidând poziţia constantă de până acum în ceea ce priveşte subiectul, eu zic să îi dăm o şansă.


Tocat mărunt , mărunt

O strategie al cărei loc de mijloc este perfect controlat, este situaţia în care patternul este atât de fin construit, atât de minuţios şi plin de detalii, încât la un moment dat pare o textură aproape de sine stătătoare, dincolo de atributul de model, de… top model, pentru a dezlega misterul titlului articolului. Fineţea este o sursă de pattern care face minuni, într-un sens invers obiceiului: face vizibilul, într-un moment defocusat, invizibil.

Cu creionul pe…perete

Dincolo de tehnică şi repetitivitate automată, încă există talent. Îl punem deci la treabă, şi, chiar cu ce ne vine la îndemână, închipuim vecinatatea pe care ne-am fi dorit-o în preajmă. Efectul este original, foarte personal şi cu siguranţă surprinzător.Şah mat

Între atâtea năstruşnicii, ar fi păcat să uitam convenţionalul. Podeaua şah va ramâne întotdeauna campioană la categoria sa. Alternanţa închis-deschis, caroiajul impecabil şi personalitatea cu care se avântă într-un joc plin de inteligenţă, îi câştigă şansa de a intra şi ea în topul nostru ca… model de top.

Irizaţii extravagante

Pentru a ilustra jocul imaginaţiei, decupăm chiar o mostră din aceasta. Într-o debordanţă nestăpânită, un flux de inspiraţie plin de curbe, cu un mesaj pe cât de îmbârligat, pe atât de percutant şi bine conturat. Patternul dă viaţă unui spaţiu minimal şi ghes să elibereze măcar un gram de seriozitate. Nu-şi doreşte să schimbe vizualul, ci îl îndulceşte într-atât încât să fie comestibil cu multă poftă.Citiţi şi

Ce să faci pentru ca și în creierul tău să fie aprins un pom de Crăciun

Dreptul la relaxare

Spa-ul, o oază de bucurie și liniște într-o lume agitată

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro