Va reuşi UE să sperie fumătorii?

31 July 2011

Comisia Europeană va propune în 2012 o nouă legislaţie pentru tutun, mult mai dură. Tutunul ucide anual în ţările Uniunii Europene nu mai puţin de 650.000 de oameni, cu 140.000 mai mult decât populaţia Luxemburgului.

Îi sperie aceste date pe fumători încât să se lase de fumat? Da şi nu, pentru că numărul fumătorilor din UE a scăzut cu doar 10% în ultima decadă. Îi sperie imaginile oribile cu bolnavi de cancer care acoperă până la 40% din suprafaţa unui pachet de ţigări? Părerile sunt împărţite. 

Pro

Un sondaj făcut în 2007, după ce şase state membre UE (Belgia – prima, UK, România, Letonia, Malta, Franţa şi Spania) au introdus de bună voie recomandarea de a pune imagini şocante pe pachetele de ţigări, arăta că 29% dintre fumători au fost încurajaţi să renunţe, în timp ce 38% au considerat că imaginile făceau pachetele mai puţin atractive. Alte studii făcute de organizaţiile de sănătate arată că imaginile sunt mai eficiente decât avertismentele scrise, în special pentru populaţia tânără, recomandând mărirea spaţiului alocat la 80%.

Contra

Există organizaţii de sănătate care susţin că impact are doar prima dată, nemaivorbind că inconvenientul poate fi uşor anulat prin lipirea unor sticker-e peste avertisment. “Nobody likes a quitter” sau “Live fast, die young” sunt doar două exemple din ofertă. Industria tutunului, pe de altă parte, susţine că obligativitatea avertismentelor ar ridica costul ţigărilor şi asta ar încuraja traficul cu ţigări mai ieftine.

Noua lege va face obligatorie grafica pe pachete, va interzice anumiţi ingredienţi, dar şi comerţul online cu ţigări. Dacă UE îşi continuă demersurile pentru conştientizarea pericolelor şi a consecinţelor fumatului, pentru creşterea numărului de fumători care renunţă, dar şi pentru a preveni acest obicei nociv, va avea un foarte puternic aliat – SUA. Unde costurile medicale şi alte pierderi conexe se cifrează anual la 200 de miliarde de dolari. Ca urmare, FDA (Food and Drug Administration) a anunţat luna trecută o nouă lege care obligă producătorii ca până în septembrie 2012, să imprime pe pachetele de ţigări, pe toate feţele, nouă imagini-avertisment.

Dacă eşti fumător, ce te-ar putea face să renunţi?

 • imaginea unui bolnav de cancer
 • imaginea unui avorton
 • textul care avertizează asupra pericolelor pentru sănătatea ta
 • textul care avertizează asupra pericolelor pentru sănătatea altora
 • preţul prohibitiv

 

 

 Citiţi şi

Uneori doare mai mult să rămâi decât să pleci

Ea, 40, niciodată măritată. El…

Ai pierdut atât de multe, tată, în paharele și sticlele tale

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Mirela Baron / 31 July 2011 14:39

  E evident ca imaginile sperie groaznic. Dar frica provoacă stari energetice si psihologice cu caracter disimulant. Cu alte cuvinte castrarea necesitatii orale de a fuma ar provoca de exemplu refugiul intr- o alta activitate dependenta. Una cu urmări la fel de grave ar fi alimentatia neadecvata si repercursiuni ale acesteia cum ar fi Obezitatea, cancerul intestinal etc. Mult mai eficace mi s- ar părea investiţii in proiecte care sa provoace euforie, inlocuind sentimentele negative cu stari de bucurie, ecstaz, relaxare. 🙂
  Ei .,, e duminica si sunt foarte relaxata !

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro