Gudron cu aromă de iasomie. Cum ne păzim de parfumurile toxice?

25 April 2012

Vă simțiți obosită, aveți accese inexplicabile de astm, iritații periodice pe piele, senzații de disconfort ocular, dificultăți de respirație, depresii, anxietate, congestii nazale? E momentul să vă întrebați ce se ascunde în parfumul pe care îl folosiți, spun mulți chimiști, farmacologi și medici.

Am enumerat doar câteva din formele ușoare de afecțiuni provocate de compușii chimici regăsiți în multe din aromele cu vino-încoa cu care ne gătim zilnic.

Din miile de substanțe artificiale care miros a mosc, ambră, păduri tropicale și curcubee pe mare, peste 90% provin din industria petrochimică. Benzenul, toluenul, acetona, alcoolul benzilic – doar câteva din substanțele regăsite în parfumurile sintetice – sunt elemente toxice cu reacții adverse asupra organismului, dând naștere unor probleme de sănătate majore: boli ale sistemului circulator , cardiac, limfatic și respirator, tahicardie, cancer de piele, leucemie – și lista poate continua.

Din păcate, eticheta de pe sticluțele cochete ajută prea puțin în identificarea componentelor de bază. Singura metodă relativ sigură de diferențiere este prețul, cele mai scupe parfumuri conținând doar extracte naturale din flori, fructe și alte părți ale plantelor precum și esențe animale, ca moscul, ambra sau uleiul de castor.

Tot ce a rămas din romanța parfumierilor medievali sunt câteva case de parfumuri care încă folosesc metode apropiate de cele tradiționale și postura noastră involuntară de Albă ca Zăpada modernă, după ce am vorbit de cei Șapte Pitici ai altui fel de otrăvuri. Industria modernă ucide vraja alchimică a parfumului, simulând, fără putință de discriminare, miresmele cele mai fascinante, a căror obținere era cândva o artă în sine. Subtila aromă de iasomie este astăzi sintetizată la scară largă din acetatul de benzil, extras din gudronul de huilă. Nu sună deloc poetic. Sună a transpirație de miner, a muncă silnică, a laboratoarele savantului nebun dintr-un utopic viitor dictatorial.

Și totuși, aproape orice femeie își dorește să fie învăluită într-o aură discretă de mister aromat, încă de pe când oamenii au renunțat la mirosul natural în favoarea unor înlocuitori de feromoni mai puțin agresivi cu nasurile fine. Și atunci ce facem? Cum rezolvăm conflictul creat de parfumurile de sinteză între frumusețe și sănătate? O soluție, în lipsa unui buget pentru produsele marilor case, ar fi să ne fabricăm propriile parfumuri. Iată câteva metode simple:

Metoda cu alcool.
Amestecați 15-30% uleiuri esențiale (la alegere) cu 70-85% alcool tare, fără miros (de exemplu vodcă). Agitați ușor, acoperiți și păstrați într-un loc răcoros, la întuneric, timp de 48 de ore. Adăugați apoi 5% apă de izvor, amestecați din nou și depozitați 24 de ore. Strecurați lichidul obținut printr-un filtru curat de cafea și turnați-l într-o sticlă sterilizată, preferabil de culoare închisă (se păstrează timp mai îndelungat).

Metoda 2
Adunați plante sau părți de plante care vă plac (levănțică, busuioc, iasomie, cetină, scorțișoară, coji de citrice etc) și zdrobiți-le bine într-un mojar. Adăugați la mixtură puțină apă curată și o picătură de alcool. Strecurați amestecul pentru a obține un lichid. Turnați parfumul oținut într-o sticluță cu pulverizator sau, dacă ați adăugat doar foarte puțină apă, puneți-l într-un recipient deschis, pentru a-l utiliza ca ulei esențial.

Metoda 3
Culegeți sau cumpărați flori al căror miros vă atrage. Umpleți un recipient cu ulei inodor. Puneți toate florile odată (doar inflorescența) în recipient, apoi închideți recipientul cu un capac etanș. Deschideți-l după câteva săptămâni și transferați parfumul într-o sticluță cu pulverizator.

Cu cât stau mai mult la macerat (în ulei sau alcool), cu atât parfumurile obținute durează mai mult. Cele obținute după metodele rapide e bine să fie folosite în interval nu mai mare de o lună. Nu amestecați prea multe ingrediente într-un singur parfum. Pentru un iz ușor oceanic, puteți adăuga puțină sare de mare.

Experimentați, documentați-vă, jucați-vă, chiar dacă nu vă iese din prima. Cine știe, poate vă descoperiți un talent ascuns sau chiar o vocație. Cine spune că, odată, nu voi cumpăra un parfum de la boutique-ul uneia dintre voi?



Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Andy / 25 April 2012 16:52

    Imi amintesti de Parfumul domnului S. Mai ales metoda 3. Brrr
    😀

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro