Vă rog, treziți-vă!

Catchy

27 July 2016

Văd tot mai des postări în care adulții se mândresc cu rezultatele deosebite ale unor copii la fel de fel de concursuri internaționale. La o primă vedere ești tentat să spui “copiii ăştia sunt apreciați și iubiți”. Eu nu văd lucrurile chiar așa. Dincolo de tabloul acesta feeric, eu văd niște adulți cu vise frânte care își proiectează neputința asupra odraslelor, şi niște copii care își iubesc părinții atât de mult încât ar face orice sa îi vadă fericiți. Asta incluzând sacrificarea orelor de joacă sau de interacțiune cu alți copii. Copiii care câștigă medalii la concursuri internaționale se joacă făcând exerciții la mate, la 8, 9, 10 ani, vârstă la care eu mă jucam toată ziua pe-afară cu amicii de la bloc. Asta nu m-a făcut mai proastă la învățătură (am terminat ASE – Finanțe Bănci, fără pile și spăgi, legănându-mi copilul în timp ce învățam), ba chiar mi-a dat ceva în plus – capacitatea de a relaţiona sănătos.

Este minunat că sunt instruiți şi excelează într-un domeniu, însă asta e doar antrenarea capacității de memorare. Ne concentrăm pe competitivitate. Fiecare își dorește ca propriul copil să fie cel mai bun. Cel mai bun e doar un loc. UNUL. Lupta aia pentru locul unul, crema cremelor, asul din cărți, se lasă cu sacrificiul relațiilor interumane.

dara scully

©Dara Scully

Unii vor spune că exagerez. Da?! Când ați privit ultima oară în jur, să analizați tabloul general al societății prezente? Câți prieteni buni aveți în prezent? Nu mă refer la cei care vă umplu listele de Facebook și care dau like la postări, nici la ăia care vă sună mereu să se plângă. Ăştia sunt o specie aparte, care au bani pentru orice, dar nu pentru psiholog. Când spun prieteni, mă refer la oamenii ăia care vă știu toate buzunarele, chiar şi pe alea rupte, care au plâns împreună cu voi, au râs cu lacrimi împreună cu voi, care au avut curajul să vă împărtășească visele, cărora le-ați împărtășit voi visele şi nu v-au pus tălpi sau v-au tăiat aripile. Câţi dintr-ăştia aveți în viața voastră?

Toate diplomele din lume și toate joburile de top din lume nu pot înlocui oamenii care îți hrănesc sufletul.

Ce fel de viață doriți copiilor voștri, când îi antrenați să fie buni executanți, dar inapți să lege și să dezvolte relații interumane sănătoase? Alegeți varianta comodă vouă? Cine v-a păcălit spunându-vă că educarea şi creşterea unui om nou e de fapt despre voi? Sunteți atât de buni încât v-ați hotărât că un om nou nu ar trebui să aibă propriul drum și propria personalitate, ci mai degrabă să fie niște replici eșuate ale voastre?

copilă

Ei au venit să ne învețe pe noi toți cum să iubim și să ne lăsăm iubiți. Ar face orice să fie iubiți, să îşi vadă părinţii mulţumiţi. Vă rog, treziți-vă! Nu le ucideţi inocenţa. Nu repetaţi greșelile părinților voștri. Și eu fac parte din generația celor pe care părinții îi mânau de la spate pe repede înainte și îmi tremura sufletul pentru fiecare notă sub 8, pentru că atunci nu venea Protecția Copilului dacă mi-o luam pentru o notă mică. Cu toate astea, eu am avut o copilărie, am explorat, mi-am cunoscut mediul, am interacționat cu oamenii de mică. Cărțile sunt minunate, dar ele sunt pline de… experiențele altora, care nu se compară cu propria experiență.

Nu vă sechestrați copiii la masa de lucru. Educați-i să fie oameni întâi!

Guest post by Mădălina Adriana Apostu

Și tu poți scrie pe Catchy!  :)   Trimite-ne textul pe office@catchy.ro 

Citiţi şi

Ce-i vei spune când te va întreba ce ai avut cu copiii Lui homosexuali?

Libertatea e atunci când aleg eu de cine să devin dependentă

Azi ai iubit-o

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
17,127 views

Your tuppence

 1. Madalina A / 7 August 2016 20:52

  Ce-a vrut sa spună poetul? Va spun eu ce a vrut sa spuna. Cand fiul meu era in clasa I, existau unii care si-au înscris copiii la toate concursurile posibile si la optionale si ore suplimentare. In clasa I !! Educatoarea lui de la gradi a zis ca nu se apuca sa ii invete sa scrie pentru ca asta invata in clasa I. In clasa I majoritatea stiau deja sa scrie si sa citeasca. I-au invatat parintii acasa. Articolul meu nu se refera la copiii care isi trag parintii de maneca si le spun ca au o pasiune pe care vor sa o urmeze. Articolul meu se doreste a fi o frana pentru cei care , probabil fara sa isi dea seama, le tulbura viitorul copiilor. Sunt unii care n-au rabdare si nici dorinta de a lasa copiii sa isi descopere calea. Sunt unii pentru care orgoliul si imaginea pe care o proiecteaza sunt mai importante. Copilul lor trebuie sa fie mai bun, asadar si ei. Nu am generalizat. Am scris exact pentru aceasta categorie.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 2
  Reply
 2. Culai Roman / 7 August 2016 14:25

  Am citit mai mult printre randuri, cand am inteles ideea de baza a articolului. In principiu, copilul alege sa faca un sport unde prin munca si pasiune, ajunge la anumite performante cu care – de ce nu? – parintii au tendinta sa se mandreasca. In principiu, copilul se simte atras de o anumita materie, fie ea matematica, chimie, biologie, limbi straine, etc, unde, prin efort si pasiune, ajunge olimpic. Exceptiile prin care copiii ajung sa faca performanta datorita supunerii fata de dorintele parintilor, sunt de cele mai multe ori subiective si nu reflecta neaparat valoarea autentica, ci doar influenta parintilor in anumite cercuri. Competitia reala va departaja si va face diferenta intre valori. Sunt copii sau tineri care se simt ei insisi mai atrasi de studiu decat de pierderea timpului cu cei de varsta lor. Iar acesta e un dar de sus, nu o corvoada impusa de parinti. Acesti tineri ajung intr-o zi mandria Romaniei, nu doar a parintilor. Cred ca despre asta e vorba, nicidecum de frustrarile si presupunerile fata de acesti copii binecuvantati de Dumnezeu!

  Thumb up 6 Thumb down 0
  Reply
 3. Ramona / 31 July 2016 0:45

  Cred ca articolul este adresat unei anumite categorii de parinti , care “chinuie” copiii nu nesparat inzestrati pentru anumite performante!! A excela in ceva presupune munca multa, dar cand o faci cu pasiune nu se priveste ca fiind un “sacrificiu”. Intrebarea este: cat de capabili sunt parintii sa indrume copiii spre descoperirea pasiunii lor din care sa iasa o adevarata performanta? Cred da undeva, cam aceasta e ideea.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 0
  Reply
 4. mihaela / 30 July 2016 18:00

  eu nu sunt de acord in totalitate….administrez un grup unde sunt elevi cu varste de la 11 ani pana la 18 ….sunt si studenti…dupa ce am citit articolul am facut un sondaj….am intrebat daca li s-au dat teme de vacanta , la ce materii si cate…..unii au spus ca nu, altii au primit cate o culegere la matemarica, sau peste 300 exercitii si probleme, la romana, sa citeasca 9-15 carti si sa faca rezumate….vi se pare normal? e vacanta, pleaca cu familia in concedii, le prieste? gandul ca au atatea de facut pentru scoala ii lasa sa se bucure de joaca? am intrebat daca sunt siliti de parinti sa performeze….au spus ca nu….dar ca sunt bucurosi de performantele copiilor…nu stiu cati elevi sunt in tara asta….dar daca 8-9-10 din atatia sunt olimpici internationali nu cred ca datorita presiunii parintilor…cred ca ii ajuta capacitatea intelectuala, posibilitatile materiale si profesorii dedicati, care nu lasa niste creiere supradotate sa se imprastie prin cluburi, restaurante, la o tigara sau coniac….de ce sa nu ne gandim ca au alte temperamente? ca nu ii atrage fotbalul in spatele blocului, ca le place sa citeasca? si mai cred ca au prieteni, macar la scoala si tot au….ca nu vor socializa cu toti, mi se pare normal, cine socializeaza cu elevii cutitari, prost crescuti, scapati din mana de parinti si profesori…si da, au ambitie pt ca pot, poate asta e visul lor, sa ajunga niste somitati in domeniul respectiv, unde e gresit? sunt absolut convinsa ca daca cineva intra pe pagina de fb a unui olimpic va vedea ca are si ale pasiuni, in muzica, sport, literatura….nu trebuie prezentati ca niste puscariasi in celula frustrarii parintesti….si da, parintii au tot dreptul sa se laude cu acesti copii…sa vada lumea ca in tara asta mai sunt si genii…

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro Web analytics

catchy.ro