𝐒𝐭𝐮𝐝𝐢𝐮 𝐃𝐲𝐬𝐨𝐧: 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐩𝐮𝐥 𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝟐𝟎% 𝐦𝐚𝐢 𝐬𝐮𝐛𝐭̦𝐢𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐚̂𝐭 𝐜𝐞𝐥 𝐚𝐥 𝐛𝐚̆𝐫𝐛𝐚𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐢𝐚𝐫 𝐨 𝐢𝐠𝐢𝐞𝐧𝐚̆ 𝐢𝐧𝐚𝐝𝐞𝐜𝐯𝐚𝐭𝐚̆ 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐮𝐳𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐚𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐮𝐜 𝐥𝐚 𝐜𝐚̆𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐚̆𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢

20 July 2023

Când vorbim despre sănătatea părului, scalpul este cheia pentru un păr de invidiat. Cu cei aproximativ 100.000 de foliculi și glande sebacee, acesta ajută firele de păr să arate și să se simtă în cea mai bună formă. Mătreața, căderea părului și firele albe nu sunt forme de deteriorare, ci probleme legate de scalp și de creșterea părului, remarcă Rob Smith, cercetător senior în știința părului la Dyson.

Simptome ale unui scalp nesănătos

Stresul, șamponul uscat, poluarea și reziduurile de produs sunt doar câțiva factori care contribuie la un scalp neechilibrat. Cercetătorii recomandă ca zona să fie curățată cu ingrediente hidratate care să fie blânde cu pielea. Problemele legate de scalp sunt asociate și cu părul aspru, lipsit de strălucire și cu tendințe de rupere. Una dintre cele mai comune afecțiuni care irită scalpul este mătreața. Aceasta afectează jumătate din populația lumii, iar printre caracteristicile sale sunt: mâncărimile, părul uscat și pielea capului iritată.

Cum se menține un scalp sănătos

Stresul oxidativ trebuie evitat. Acesta reprezintă o perturbare a echilibrului dintre producția de radicali liberi și antioxidanți și poate cauza mătreața, dermatita seboreică, psoriazis, dermatită atopică (eczema) și, în cele din urmă, alopecie. Stresul oxidativ este declanșat, de obicei, de poluare, microbi, radiații UV și chiar de unele produse cosmetice.  Utilizarea tratamentelor de îngrijire a părului pline de ingrediente naturale și antioxidanți va ajuta la menținerea curată a scalpului și a părului, diminuând, în același timp, efectele stresului oxidativ.

Șamponul folosit cu delicatețe, este o altă formă de protecție a scalpului. Formula de îngrijire a părului trebuie masată pe scalp pentru a crește circulația, a evita inflamațiile și a elimina excesul sau celulele moarte ale pielii.  8 din 10 persoane își spală părul în fiecare zi, însă spălatul în exces poate fi dăunător, lăsând părul fără uleiuri naturale și foarte uscat. Părul drept se poate simți moale mai ușor din cauza acumulării de ulei, în timp ce părul creț absoarbe uleiul și necesită mai puțină spălare.

Căldura, în exces, este nocivă pentru scalp pentru că lasă părul fără umiditatea naturală și poate duce la iritația și roșeața scalpului. Folosirea instrumentelor de păr fierbinți, cum ar fi uscătoarele de păr, plăcile de păr și ondulatoarele, crește șansele de a avea părul deteriorat. Expunerea la căldură mare modifică forma firelor de cheratină din păr. Temperaturile de peste 150°C transformă ⍺-keratina în β-keratină, ceea ce duce în cele din urmă la un păr mai slab, care și-a pierdut elasticitatea și devine mai predispus la deteriorare. Atunci când se aplică căldură, uleiurile naturale sunt îndepărtate din păr, iar moleculele de apă se evaporă, modificând structura proteică a părului. Temperaturile ridicate fac ca apa să se usuce rapid, ceea ce afectează structura fiecărui fir de păr și poate fisura cuticulele, stratul exterior al părului, făcând părul mai vulnerabil la alte deteriorări.

Ce instrumente de păr recomandă specialiștii?

Specialiștii în știința părului, precum cei de la Dyson, recomandă un multistyler de ultimă generație care combină fluxul puternic de aer și controlează căldura, pentru a coafa și usca părul fără temperaturi extreme, nedeteriorând scalpul și structura firului de păr. Aparatul este prevăzut cu 3 setări ale nivelului de căldură utilizat și un jet de aer rece care dezactivează imediat elementul de încălzire, pentru ca aerul mai rece să fixeze coafura. Beneficiul cel mai important al tehnologiei este controlul inteligent al căldurii care permite măsurarea temperaturii aerului de peste 40 de ori pe secundă, reglând inteligent temperatura.  Multistyler-ul performant oferă un aspect al părului cu până la 58% mai puțin electrizant și cu fire rebele.

La fel ca pielea, scalpul este expus zi de zi la o serie de factori care îi pot dăuna sănătății. Cu toate acestea, respectarea unei rutine, care să includă produse de curățare blânde și instrumente de coafare a părului ce integrează controlul inteligent al căldurii, poate preveni afecțiunile mai grave, cu efecte pe termen lung asupra sănătății.Citiţi şi

Leon Dănăilă: “Dragii mei, mă tot întrebați care este secretul longevității mele. Vi-l spun chiar acum!”

La ce spune organismul meu NU

Cum să faci o schimbare dramatică de look

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro