A citi această carte e o datorie morală a românilor

23 December 2017

ANIISOARA MELNIC„20 de ani în Siberia” de Anița Nandriș-Cudla. O carte memorabilă. O istorie reală ce depășește cele mai incredibile alcătuiri ale imaginației omenești. Povestea unei vieți impregnate de frică, situații limită, încercări monstruoase, condiții cumplite. Este istoria de viață a unei femei, dar care reflectă istoria unui neam, o parte întunecată în istoria neamului românesc.

O autobiografie nefabulată, scrisă de o țărancă bucovineancă care a trecut prin calvarul deportărilor staliniste. Încercări ce nu au avut cum să nu-i zguduie ființa și care nu au reușit să-i submineze verticalitatea și calitatea de om.

În pofida parcursului de viață inimaginabil de greu, Anița Nandriș-Cudla scrie o carte din al cărei registru lipsesc ura sau acuzarea. Aceasta își primește destinul cu o profundă înțelegere și unicul lucru pe care îl roagă lui Dumnezeu e puterea de a rezista tuturor vicisitudinilor. Prin credință – rezistă!

20 MELNIC

Anița trăiește toate componentele oprimărilor sovietice, presimțirea iminenței pericolului, frica exacerbată, ruperea forțată de baștină, destrămarea familiei, transportarea în condiții inumane în ținuturile siberiene, clima aspră, munci extenuante în gulag, detenție, foamete. E greu să păstrezi umanul, e ușor să devii bestie în atare condiții extreme.

Foamea e una din cele mai terifiante experiențe din lagărele comuniste. Aceasta devine un instinct devorator, capabil să supună întreaga ființă, să o coboare pe treptele cele mai de jos. Iar în acest stadiu, omul devine o creatură maleabilă, docilă, depersonalizată.

Omul poate fi măsurat cu adevărat doar în raport cu greutățile prin care trece, adică ce rămâne din el în fața încercărilor sorții. Anița a îndurat cu stoicism destinul nefericit datorită credinței nezdruncinate, iubirii nemăsurate, voinței de fier, dârzeniei aproape ne-omenești.

O carte cu o scriitură de o simplitate cuceritoare. O istorie zguduitoare. O carte ce-ți intră în suflet și rămâne acolo.

A citi această carte e o datorie morală a românilor.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Muierea, Dumnezeu și fiică-mea

Eu cred în minuni

Dacă viața ta ar fi o carte, cum s-ar numi?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
250 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro