Anita Ekberg la Fontana di Trevi – splendoarea feminină la apogeu

11 January 2020

Astăzi, despre Anita Ekberg, (n. 29 septembrie 1931 – d. 11 ianuarie 2015), actrița italiană de origine suedeză rămasă în amintirea lumii și prin scena de la Fontana di Trevi din filmul La Dolce Vita. A cărui premieră a avut loc în 1960.

Scena de la Fotana di Trevi, Roma

Filmul a fost regizat de Federico Fellini, iar partenerul Anitei în celebra scenă a fost Marcello Mastroiani. În film au mai jucat actrițele Anouk Aimée și Nadia Gray. (click neapărat!) Filmul a câștigat Palme d’Or la Cannes în același an și un Oscar pentru cele mai bune costume (a avut patru nominalizări). În diferite topuri de specialitate, La Dolce Vita este cotat excelent, fie ca al șaselea cel mai mare film din toate timpurile, fie ca al doilea cel mai văzut film în Italia, cu încasările cele mai mari după Război și pace, fie în top 100 al tuturor filmelor.

Film director Federico Fellini (left) with actors Anita Ekberg and Marcello Mastroianni at the premiere of the film ‘La Dolce Vita’ in Rome, February 8th 1960. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

În 2010, la jumătate de secol de la lansare, are loc premiera filmului restaurat în deschiderea celui de-al cincilea Festival de Film de la Roma, la Hotel Cavalieri Hilton. Anita Ekberg este prezentă. Avea 79 de ani.

ROME – OCTOBER 30: (EXCLUSIVE COVERAGE) Anita Ekberg attends the World Restoration Premiere Of “La Dolce Vita” Dinner Hosted by Gucci at the Hotel Cavalieri Hilton on October 30, 2010 in Rome, Italy. (Photo by Daniele Venturelli/Getty Images)

Restaurarea a fost posibilă pentru că Gucci, producătorul italian de modă, a donat fundației lui Martin Scorsese, Film Foundation, 1,5 milioane de euro pentru restaurarea a șase filme clasice, între care Ghepardul (lansat în 1963 sub bagheta lui Visconti) și La Dolce Vita (1960).

Iată și celebra scenă, dar merită să vedeți întreg filmul. Cronica, aiciCitiţi şi

Două minute și jumătate să reaprinzi o dragoste veche

Killers of the Flower Moon

(In memoriam) Jeanne Moreau

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro