Atenție la achiziționarea online a biletelor de avion!

10 June 2016

Deja am intrat în lunile destinate concediilor de vară. Dacă pentru acest an ai ales o destinaţie la care se ajunge doar pe calea aerului, analiza Asociaţia Pro Consumatori te va ajuta să îți rezervi în siguranță biletele de avion folosind platformele online. Platformele analizate au fost: AeroSky, Aerolines, Bravo Fly, Fly-Go, FlyHi, Momondo, ParAvion, SkyScanner, Veltrael, Vola, Whichairline, iar rezultatele au scos la iveală faptul că nu este deloc uşor să te descurci în hăţişul acestora.

bilet online

Concret, experții asociației au realizat un mistery shopping în perioada 16-22 mai care a avut drept scop rezervarea un bilet de avion pe ruta Bucureşti – Bruxelles, pentru miercuri, 22 iunie 2016, pentru o persoană adultă, către orice aeroport care serveşte capitala Belgiei, utilizând platformele online menţionate. Acestea au motoare de căutare care accesează ofertele a peste 600 de companii aeriene low-cost și de linie.

Din experiment reiese că, în general, cele mai ieftine oferte se găsesc la Ryanair, Blue Air şi Wizzair, în valoare de câteva zeci de euro. Zborul durează, în cele mai multe cazuri, până la 3 ore. La polul opus, se găsesc combinaţii de zboruri care însumează câteva zile de zbor, dar şi preţuri de mii de euro către aceeaşi destinaţie, de aceea trebuie rezervate zborurile numai după ce toate informaţiile disponibile au fost parcurse cu atenţie. Şi aeroportul de destinaţie poate reprezenta, uneori, o capcană. În cazul analizei de mai sus, doar aeroportul Zaventem este cel asociat în mod uzual cu oraşul Bruxelles, însă unele oferte au fost către aeroportul denumit „Bruxelles Sud”, care este, de fapt, în oraşul Charleroi, la aproximativ o oră de mers cu autocarul până la Gara de Sud din Bruxelles, pentru care, bineînţeles, călătorul trebuie să plătească biletul respectiv, dar şi să ia în calcul întârzierea până la destinaţie. Fără aceste informaţii, călătoria poate începe cât se poate de prost.

În ceea ce priveşte preţul biletelor, platformele adaugă la preţul perceput de compania aeriană şi o sumă reprezentând contravaloarea serviciilor oferite, cu alte cuvinte, aceste platforme își câștigă existența prin aceste tarife. Spre exemplu, Aerolines, AeroSky: nespecificat, probabil 10 euro, eSky: 18 euro, Fly-Go: 15 euro. Recomandarea experților este ca atunci când căutăm un bilet de avion pe platformele online să comparăm prețul acestui bilet și direct pe site-ul companiei aeriene.

În afară de preţul biletului afişat, pe primul ecran cu rezultate, călătorul trebuie să se aştepte la alte costuri suplimentare, în special în cazul firmelor „low cost”: o taxă pentru plata prin internet (adesea singura modalitate posibilă), altă taxă pentru rezervarea locului în avion, o taxă pentru bagajul de cală (adesea mai mare decât preţul biletului) şi altele.

În cazul companiilor „low cost”, check-in-ul trebuie făcut cu maxim 24 de ore înainte de îmbarcare pentru că dacă se face în aeroport, companiile aeriene percep o taxă pentru îndeplinirea acestor formalități. În ceea ce priveşte transportul bagajului, în general se admite un bagaj de cabină în greutate de până la 10 kg, cu dimensiuni care variază de la o companie la alta. În cazul companiilor „low cost” poşeta este considerată bagaj!

De asemenea, analiza a mai scos la lumină şi diferenţe destul de mari între preţurile biletelor la aceeaşi companie aviatică, oferite de diversele site-uri de căutare. În cazul exemplului analizat, cel mai ieftin bilet la RyanAir este oferit de Fly-Go şi Vola, cu 17 euro, la Blue Air de Fly-Go, Momondo, Vola şi WhichAirline cu 45 euro, iar la WizzAir de Fly-Go cu 20 euro. ATENȚIE! La acest preţ să se adauge taxa percepută de site-ul de comparaţie. Preţurile biletelor la RyanAir variază între 17 şi 83 euro (BravoFly), la Blue Air între 45 și 115 euro (SkyScanner), iar la WizzAir între 20 și 90 euro (BravoFly).

În ansamblu, cel mai mare preţ îl găsim propus de BravoFly pentru compania TAP, cu 4933 euro, iar cel mai mic propus de Vola şi Fly-Go, la compania RyanAir, cu 17 euro.

statistica bilete avion online

Preţurile pot varia în funcţie de data în care se efectuează căutarea, ele crescând pe măsură ce ne apropiem de data de plecare, iar cererea este mai mare la începutul şi sfârşitul săptămânii.

„Avertizăm consumatorii asupra unei practici denumite „preţuri dinamice”, care seamănă cu practica unui negustor care anunţă preţul după ce evaluează aspectul cumpărătorului. În cazul preţului anunţat pe internet, este posibil ca acesta să fie mai mare decât cel anunţat pentru alt utilizator, aceasta pentru că primul a făcut cumpărături pe internet de valori mari; aşadar, programul „spion” care urmăreşte achiziţiile, decide că primul utilizator este mai înstărit şi îşi va permite să plătească un preţ mai mare. Este însă dificil de demonstrat acest lucru, dacă nu se depune un efort constant de urmărire.” a precizat Dl. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori.

Companie aeriană Reguli pentru bagajul de mână Reguli pentru bagajul de cală
Wizz Air Pasageri fără prioritate la îmbarcare:
Bagaj mic – 42x32x25cm – gratuitate
Bagaj mare –  56x45x25cm – taxaPasageri cu prioritate la îmbarcare:
aceleași tipuri de bagaje + un accesoriu 40x30x18cm (geantă, geantă de laptop, geantă pentru aparat foto)
Lățime: 1.499 m
Înălțime: 1.194 m
Lungime: 1.715 mGreutate maximă 32 kg
Ryan Air 1 bagaj, 10 kg, 55x40x20 cm + 1 geantă mică 35x20x20 cm 2 bagaje 15/20 kg
Blue Air 1 singur bagaj – nu poate depăși greutatea maximă  de 10 kg – dimensiunile
55 cm x 40 cm x 20 cm.
Maxim 4 piese care nu pot depăși 32 kg fiecare – dimensiunile maxime de 100 cm x 80 cm x 30 cm.
– taxate în funcție de perioada de călătorie (High Season și Low Season)Citiţi şi

Exercițiu de imaginație: cum am obține ce avem nevoie, într-o lume în care nu mai există bani?

Când am îndrăznit

Pleacă legal la muncă. La muncă, nu la întins mâna

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro