Bârfe ușoare – Wednesday

1 December 2022

Vestea că Tim Burton va regiza o parte dintre episoadele serialului Wednesday, noua producție a gigantului de streamig Netflix despre fiica familiei Addams, obsedată de moarte, a stârnit mult interes.

După ce a realizat, în urmă cu aproape 40 de ani, episoade din Faerie Tale Theatre (ep. Aladdin and His Wonderful Lamp) și Alfred Hitchcock Presents (ep.The Jar), Burton se întoarce la televiziune. Bunăoară, acest dibaci povestitor pare să fie o bună potrivire pentru familia macabră de desene animate a lui Charles Addams.

Pentru spectatorii români, acest serial de televiziune, regizat (și) de Tim Burton, prezintă și mult interes deorece a fost filmat și în România. La filmări, au fost găsite spații atractive din București, Bușteni sau Sinaia. Așadar, starul de la Disney Channel, Jenna Ortega, s-a alăturat celorlalte personaje familiare din clanul Addams în locații faimoase din România. Este foarte plăcut să o regăsești pe adolescenta goth într-un mediu nou, din care spectatorul român identifică rapid Gara Regală din Sinaia, Grădina Botanică din Capitală, bazinul de înot Dinamo – Tolea Grințescu (București), Casa Monteoru (București) și Conacul Olga Greceanu din satul Bălteni (Dâmbovița). Școala lui Wednesday – Academia Nevermore – este găzduită, în realitate, de Castelul Cantacuzino din Bușteni, unde majoritatea acțiunii din serial a fost filmată. Așadar, în film, Academia Nevermore (fondată în 1791) seamănă cu celebrul conac al familiei Addams, cu turnurile sale de piatră, fiecare având acel acoperiș de mansardă recunoscut instantaneu.

Dar nici Addams, nici Burton nu par să fie forța principală din spatele filmului. În fond, Wednesday surprinde cea mai urâtă tortură cunoscută de omenire: adolescența. Serialul a fost creat de Alfred Gough și Miles Millar, cunoscuți cel mai bine pentru seria Smallville. Sensibilitatea lui Wednesday se aliniază cu acea lucrare anterioară: melodrama pentru adolescenți cu minte ascuțită. De astă-dată, realizatorii se concentrează pe umorul morbid, destul de bine executat și o transformă pe fetița obsedată de moarte într-o detectivă de liceu. Serialul este distractiv, în limitele unei melodrame pentru adolescenți. În acest scop, restul familiei Addams este în mare parte absentă din serial, deși actorii care interpretează acele personaje binecunoscute sunt nume mari din distribuție. Astfel, Catherine Zeta-Jones și Luis Guzmán, ca părinții lui Wednesday, Morticia și Gomez, apar într-un singur episod; același lucru este valabil și pentru Fred Armisen în postura unchiului ei, Fester. Doar Jenna Ortega, Wednesday, are un rol permanent, alături de Thing, mâna fără trup.

Wednesday începe cu un act de violență (calculată) al eroinei sale, parcă pentru „a-și stabili poziția”. Prin urmare, este eliminată din liceu și trimisă la Nevermore Academy, o școală din Vermont pentru „proscriși”, în care sunt formate găști de vârcolaci, vampiri, sirene și altele asemenea specimene. Acum,  trebuie să se ocupe de creaturi periculoase și bătăuși, găști și multe alte „dezastre hormonale”. Biata Wednesday se îndreaptă către o școală plină de vârcolaci, vampiri, sirene și alte ființe întunecate, un soi de Hogwarts ghotic. Ca și în celelalte dramolete despre liceeni cu puteri supranaturale, de după celebrul Harry Potter, conflictul se rezumă la ‘normal vs. proscris’. Sau, așa cum ar spune adolescenții, Wednesday ‘o face’ pe Hermione Granger. Apoi, când Wednesday descoperă că un mostru din pădurea din apropiere ucidea oameni, ea intră în «tiparul detectiv», completat cu o voce din off, care amintește de Veronica Mars.

În mijlocul acestor teme destul de familiare pentru serialele de acest gen, morbiditatea și sarcasmul, care au definit-o pe Wednesday, devin mai mult un motiv decât o trăsătură definitorie. Fundamentală rămâne înstrăinarea ei față de colegii de școală, profesorii și părinții ei. Pentru Wednesday, linia de trecere este învățarea muncii în echipă, toleranța și conexiunea umană. Parcă, pentru prima oară, o poveste a familiei Addams o împinge pe Wednesday să devină mai aproape de ceilalți. Această situație nu va fi ceea ce caută fanii adevărați ai lui Charles Addams și ai personajelor sale, iar Wednesday se va menține satisfăcătoare doar la nivelul formulei de romantism și mister pentru adolescenți. Pe această bază, este destul de tolerabil.

Episoadele realizate de Burton – primele patru – au stil și destulă inteligență, de la o imagine de deschidere, cu fratelui lui Wednesday, Pugsley (Isaac Ordonez), căzând din dulap până la frumusețea de culoarea bomboanei a unei scene de carnaval nocturn. O vedem surprinsă pe Wednesday urmărind un coleg de școală prin mijlocul drumului, sub un strat de artificii care explodează. (Burton își încheie episoadele cu un pic de haos baroc, în mod clar inspirat de Carrie.) Jenna Ortega conduce distribuția seriei, având ‘canonul său supranatural’ pentru adolescenți. Temele din acest serial pentru adolescenți se potrivesc de minune și pentru Jenna Ortega (acum, în vârstă de douăzeci de ani), care s-a remarcat drept un promițător copil-actor pe Disney Channel. Juna goth se rezumă, aici, la a oferi replicile scenariștilor: „Eu nu îngrop securi, le ascut.” „Sartre a spus că iadul sunt ceilați oameni. Acesta a fost primul meu pasaj favorit.”. Totuși, e bună pentru latura personajului din acest sezon, căci ea transpune dorința adolescentei de a se conecta cu noua ei colegă de cameră, un vârcolac, efervescenta Enid (Emma Myers, oferind cea mai plină de viață și cea mai amuzantă performanță a serialului). Astfel, ea primește lovituri și se regăsește printre mai toate bătăliile de rutină dintre diverse creaturi înfricoșătoare. Cele mai multe dintre acestea din urmă vin după episoadele lui Burton. În această serie, fiecare vine cu propriile provocări ale adolescenței: vârcolaci care se îndepărtează (sau sunt trimiși la conversie la licantropie), capacitatea sirenelor de a manipula oamenii care duce la neîncredere, vampirii evitând pâinea cu usturoi în cantină și gorgonele evitând oglinzile de teamă să nu fie literalmente lapidate. Wednesday, fiind o ființă enigmatică și înfricoșătoare, nu se încadrează în nicio categorie de proscriși și este departe de a fi interesată să participe la ‘clișeele tribale adolescentine’.

Cu o eroină titulară interpretată cu finețe de înverșunata Jenna Ortega, Wednesday continuă moștenirea lăsată de tulburătoarea Lisa Loring în seria anilor ’60 și de emblematica Christina Ricci din filmele din anii ’90. De asemenea, trebuie menționat faptul că în distribuție, într-un rol de dimensiuni medii – ca singura profesoară ‘non-supranaturală’ de la Nevermore – este și Christina Ricci, care a interpretat-o ​​pe o tânără Wednesday în cele două filme live-action ale familiei Addams, din anii 1990. Gluma este că femeia faimoasă pentru rolul copilului ciudat este acum cel mai agresiv personaj normal de pe ecran, iar Christina Ricci își amplifică puțin energia, ca și cum ar fi un adevărat efort pentru ea să facă schimbarea. La fel ca Wednesday în sine, ea a depășit partea normelor. De asemenea, unii actori români, inclusiv George Burcea, Victor Dorobanțu și Cezar Grumăzescu se regăsesc în lista de actori/distribuția din seria de opt episoade.

Dintre dramele pentru adolescenți (cu puteri supranaturale) de la Netflix, actuala serie seamănă mai mult cu The Chilling Adventures of Sabrina sau Stranger Things, deși îi lipsesc standardele de producție ale fiecăreia. Ca atare, este greu de spus dacă performanța Jennei Ortega este zdrobitoare pur și simplu prin supraexpunere și nu știm sigur dacă ea reușește să adauge căldura necesară. Cu siguranță, se vor simți diferențele dintre interpretarea  Christinei Ricci, din versiunea anilor 90 și cea actuală. În această adaptare neuniformă, cel mai de succes rămâne reprezentarea lui Thing, mâna care îi servește pe cei din familia Addams (tehnica modernă CGI deblochează infinite posibilități).

„Wednesday Addams nu este fata visurilor tale”, spune Queen Bee Bianca (Joy Sunday). „Ea este chestia coșmarurilor tale.” Serialul are tonul neobosit al generație Z. Wednesday Addams este aici pentru a perturba ierarhia și pentru a rezolva o serie de crime. Așadar, lapte vs. soia, toalete cu gen neutru, ‘curățarea’ istoriei americane, așadar, Wednesday acoperă cam toată aria tematică despre care jurnaliștii de tabloid cred că adolescenții ar ține cont.

Pe Mădălina o găsiți și aici.

Realizatori: Alfred Gough & Miles Millar după o idee a lui Charles Addams
Imaginea: David Lanzenberg & Stephan Pehrsson
Montajul: Jay Prychidny & Ana Yavari
Muzica: Danny Elfman (tema) & Chris Bacon
Durata unui episod: 47-59 min.
Distribuția:
Jenna Ortega – Wednesday Addams
Karina Varadi – Young Wednesday
Gwendoline Christie – Larissa Weems
Oliver Wickham -Tânăra Larissa Weems
Riki Lindhome – Dr. Valerie Kinbott, terapeuta lui Wednesday
Jamie McShane – Donovan Galpin
Hunter Doohan – Tyler Galpin
Percy Hynes White – Xavier Thorpe
Emma Myers – Enid Sinclair
Joy Sunday – Bianca Barclay
Christina Ricci – Marilyn Thornhill, profesoară la Nevermore Academy
Moosa Mostafa -Eugene Otinger
Data premierei: 23 nov. 2022Citiţi şi

Începutul e sfârșitul – 10 lucruri pe care ar trebui să le facem înainte de a ne despărți

Despre Halloween, Dracula și… Elon Musk

Ne-am privit în ochi, cu respirația oprită…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro