Black Swan

Irina Nedelcu

25 January 2011

Este genul de film pe care îl înțelegi sau nu, cu care empatizezi sau nu, pe care îl iubești sau îl urăști. Nu există cale de mijloc. Nu, când ai de a face cu viziunea poetică a lui Darren Aronofsky. Tot filmul este un vis, un arabesque desăvârșit, un sentiment pe care dacă-l lași să te cuprindă, te apucă de stomac, te ridică și te coboară pe muzica minunată a lui Tchaikovsky.

Nu o să vorbesc prea mult despre poveste, să nu vă stric ceea ce ar putea fi o experiență unică. Dar nu mă pot abține să nu elogiez metafora, dramatizarea pe peliculă a pasiunii și fragilității din spatele celui mai frumos balet clasic, Lacul Lebedelor. Aronofsky reușește să facă din fiecare piruetă, fiecare close-up de poante, o scenă în sine, care trezește în privitor reacții viscerale. Dacă ați simțit vreodată ceva când ați privit evoluția unei balerine, Black Swan nu vă va lăsa rece.

Natalie Portman o interpretază pe Nina Sayers, o balerină dintr-o trupă de balet din New York, care primește șansa vieții sale: rolul principal în viziunea modernă a clasicului Lacul Lebedelor. Filmul tratează teme precum: nesiguranță, gelozie, pasiune, dorință, dragoste, trădare – aceleași teme din baletul clasic, pe care le îmbină on și off stage.

Scenariul și regia nu ar fi reușit atât de mult fără distribuție: Natalie Portman (distinsă cu Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-un rol principal), Mila Kunis – deopotrivă rivala și ispita Ninei, Vincent Cassel – perfect in rolul directorului trupei de balet, Barbara Hershey – mama nevrotica și supraprotectoare a Ninei și Winona Ryder – fosta solistă înlocuită de Nina. Black Swan reusește să te facă să râzi, să te bucuri de muzica și de mișcările de balet perfecte asemeni undelor de pe suprafața apei, să te sperii ca într-un film de groază bine făcut și în final să răsufli, cu sufletul plin de frumos ca după ce citești o poezie.Citiţi şi

De ce nu vrea să mă mai vadă?

#WhyWeWearBlack

Prima, ultima și unica mea iubire…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
820 views

Your tuppence

 1. Natalie Portman – La fille Dior | Catchy / 12 November 2011 17:02

  […] Diorskin Forever, decât actriţa Natalie Portman, câştigătoarea Oscar-ului pentru rolul din Black Swan? Cu un machiaj care ascunde inteligent micile imperfecţiuni inerente ale pielii, orice femeie, nu […]

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro