Când dragostea se duce dracului

17 July 2014

Andrei CrăciunPublicații importante de peste Ocean, “The Atlantic” de pildă, au tras, nu demult, la sfârșitul lunii ianuarie, un bine-venit semnal de alarmă: ce se întâmplă cu instituția comediei romantice? Carevasăzică, unde ne sunt comediile romantice de altădată? Cum o să trăim mai departe?

Mărturisesc: sunt printre aceia care duc, mai degrabă, povara crucii melodramelor. Îmi plac melodramele, mă las emoționat de scenariile lor absurde, stupide, fantastice, unde totul este imposibil.

Am văzut de curând un film de cinema tradus la noi “New York Melody” (în original, “Begin again”), nici comedie romantică până la deznodământ, dar nici melodramă prin desfășurare. L-am îndurat cu reală plăcere fiindcă o agreez pe Keira Knightley, îmi plac stilul, accentul și hainele ei british. Privind acest film de cinema fără nicio miză reală, un gând negru a început totuși să crească în mine: instituția dragostei este cea mai discreditată instituție contemporană! Suntem în pericol.

Nu mai știm să iubim, fetelor! S-a comercializat iubirea, s-a standardizat sentimentul, s-au adus pe linie, în conformitate cu directivele marketingului, afacerile de inimă! Nici măcar iubiții și iubitele, cum existau altădată, nu mai există! De-acum, avem cu toții – oroare! – parteneri. Sufletele ne-au fost târâte în mocirla derizoriului. S-au înmulțit imbecilii care din două citate motivaționale fac de râs și ceea ce înainte distingea omul de celelalte animale. Dragostea, fetelor, dragostea.

Romantismul e o formă de a ne prosti, social acceptată. Romantismul nu face rău nimănui, când e în cadrul unei comedii. Dar felul în care este batjocorită dragostea de către contemporani mi se pare o amenințare la adresa speciei, care supraviețuiește – uitați-vă pe statistici! – doar prin copiii foarte bogaților și foarte săracilor.

Begin Again

Da. Îmi plac aceste filme de cinema în care bărbații cântă la chitară în ploaie, în care bărbați cu părul dezordonat și cămășile desfăcute aleargă pentru a-și prinde femeile de mână și a le spune, ca-n Licceenii de altădată, ei bine află că nici mie nu-mi pasă! Îmi place părul acestor actrițe când peste el cade pulberea fină a unui pumn de raze de soare, iarna. Îmi plac naivitățile regizorale și îndrăgostiții adevărați care se sărută în ultimele rânduri, mai ales cei foarte tineri, începătorii în ale vieții.

Dragostea în filmele de cinema e în suferință pentru că dragostea în realitate e în suferință. Sunt la modă virilitatea africană, întreținută artificial, se poartă inutilele furtuni în păhărele, se consemnează încă drame și suiciduri din amor. Dar, de facto, e rău, e foarte rău.

S-au spulberat misterele și tabuurile, s-au dus dracului și cavalerii și eroii și onoarea femeilor și poate că nu e rău că e așa, dar ce punem în loc? La adăpostul iluziei libertății au loc orori, sunt măcelăriți, ca de obicei, imberbii și nevinovații. Istoria lumii este și istoria iubirilor ratate. Iubirile împlinite nu au istorie, precum cunoaștem. Trăim într-o societate de consum și în chestiunile intime.

Și nu e bine deloc, doamnelor și domnișoarelor, însăși temelia lumii e în pericol, v-am spus. Readuceți gesturile de altădată în modă, revizuiți-vă, educați-vă băieții să devină bărbați, bărbați cum existau înainte de regretatul Justin Bieber și toate celelalte caricaturi.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Frumoasele și mânioasele – Misbehaviour

„Alege-mă!” – Endings, Beginnings

Pentru cele care judecă amantele

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Juliana / 18 July 2014 5:58

  eu chiar am vazut cateva comedii cu multa multa iubire in ultima vreme si sunt optimista, cred ca articolul este un pic cam prea general dus catre extrem
  recomand:
  1.”No Strings Attached”
  2.”Friends with Benefits”

  have fun!

  0
  0
  Reply
  • Ana / 25 July 2014 21:48

   Dumneata nu ai inteles nimic din articol daca recomanzi aceste doua filme. Sunt fix exemplul de comedii romantice care promoveaza o conceptie gresita despre dragoste, axandu-se mai ales pe sex. dialogul este slab, intriga la fel de slaba, filmul e previzibil. Genul asta de filme induc oamenii in eroare. Mie cel putin imi vine sa vomit numai cand aud termenul de “friends with benefits”.

   0
   0
   Reply
 2. Diana / 17 July 2014 23:20

  Sa-mi permit un comentariu?
  S-a dus dragostea in primul rand din cauza barbatului….Cum mai poate visa o femeie la o dragoste pura curata, cand barbatul de langa tine saliveaza la orice siliconata , buzata sau pitipoanca care trece pe langa el? Stiu toti spun…a..dar e proasta …nu e nimic in capul ei…dar ce i-as mai trage-o ..asta e in capul lui….
  In momentul in care as visa la iubire pura…barbatii in general in jurul nostru sunt atrasi numai de fizic ….Oricat de desteapta as fi… eleganta…gospodina..mama buna….etc….nu avem nici o sansa in fata atractiei fizice pure…pe care mass media ne-o serveste pe tava din ce in ce mai multe. Si asa toate viseaza sa fie Dive….nu manager general…
  Poate asa a fost mereu…femeile nevestele stateau acasa si faceau copii , tineau casa , iar barbatul avea alta amanta cu care isi facea de cap…dar acum femeile sau mai emancipat si inceap sa raspunda …si cum raspund? renuntand la romantisme …la naivitati….incercand sa se faca cat mai dorita, haine, corp..etc…. este singurul mod de a fi dorita….si este baza psihologica a oricarei femei…doreste sa fie placuta, admirata…dorita de macar un barbat….
  Diana

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro