Căutați-l pe Alex!

22 July 2014

Aurora MartinÎn primele clipe m-a revoltat; îl auzeam vorbind unui grup de tineri despre generația trecută de 40 de ani, care pare fără speranță de schimbare. Am vrut să intervin, să îi amintesc de sacrificiile decreteilor, care au făcut posibile schimbările de care se bucură ei azi. Am tăcut, însă, și l-am ascultat mai departe; în fond, era dreptul generației lui de a se prezenta lumii așa cum se identifică, și era mult mai interesant pentru mine să primesc o lecție, decât să îmi afirm un punct de vedere. Cu o satisfacție evidentă, le-a vorbit în continuare despre cazurile de corupție denunțate în ultima vreme și despre transformările pozitive prin care trece România.

Am încercat să îmi imaginez că sunt din altă țara și mi-a plăcut ce auzeam despre România de azi. Mai mult, când a venit rândul prezentării oficiale de țară, a făcut-o cu umor, aducând atâtea detalii atrăgătoare, încât m-a determinat să-mi doresc eu însămi să văd sau să revăd unele locuri. Și nu m-a mirat când l-am auzit pe reprezentantul din Kosovo zicând că, după această prezentare, îl “tentează” să viziteze România.

Suntem în Croația, la Economic Diplomacy and Integrity Forum alături de participanți din America, Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kosovo, Macedonia, Marea Britanie, Moldova, Norvegia, Slovenia și Serbia. Suntem într-un loc în care ajutăm istoria să se vindece; un loc în care tinerii dau mai multă greutate proiectelor prin care pot construi împreună, decât unor conflicte care le-au ținut părinții separați.

Alex

În acest loc, Alex, deplin conștient de valoarea lui, le spune tuturor că nu ar pleca în altă parte să muncească, și pentru că sunt atâtea oportunități de a face bani în București, dar și pentru că simte responsabilitatea de a construi ceva mai bun pentru generația copiilor pe care îi va avea. Recunoaște că își iubește țara și ar vrea să se implice în politică, însă nu crede că este loc pe scena politică actuală pentru tinerii care gândesc, simt și ar vrea să acționeze ca el. Deocamdată are de gând să muncească, să se pregătească pentru când va veni acel moment. Și va face tot posibilul ca acel moment să vina cât mai curând, pentru că s-a săturat ca românii să fie priviți ca cetățeni de mâna a doua.

M-au emoționat cuvintele lui, pentru că transmiteau un patriotism autentic și pentru că nu veneau de la un politician în căutare de capital electoral, ci de la un tânăr care vorbea cu sinceritate și convingere despre construirea responsabilă a României de mâine.

M-am întrebat atunci, câți dintre noi ne-am oprit să ascultăm cu atenție un Alex din generația tânără, care își cere dreptul de a construi o Românie așa cum ne-ar fi plăcut și nouă să avem, dar nu am găsit contextul, puterea, instrumentele, determinarea să o realizăm…

S-ar putea ca un astfel de Alex să vă fie mai aproape decât vă imaginați… Căutați-l! E pregătit să pună umărul la ridicarea României pe care am sperat-o!Citiţi şi

Misterul prințesei de Wales elucidat: Kate a declarat că face tratament pentru cancer

Înapoi în anii nopților magice

Trăiți ca și cum ziua de mâine nu mai vine!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro