Celulelor care au uitat de ce trăiesc le revine memoria cu vin roșu. Hai, noroc!

10 November 2017

Unul dintre motivele pentru care suntem mai vulnerabili la boli pe măsură ce îmbătrânim este că în toate țesuturile noastre se acumulează celule senile. Care sunt în viață, dar au uitat pentru ce. Nu mai cresc și nu mai funcționează cum ar trebui. Ei, bine, cercetătorii Universităților din Exeter și Brighton, au descoperit că resveratrolul din ciocolata neagră, vinul roșu, strugurii roșii și afine ar putea ajuta la întinerirea celulelor devenite inactive din cauza îmbătrânirii. Adică să le facă să arate și să se comporte ca celule mai tinere. Pam, pam! Dar ce veste bună!

Un studiu anterior de la Universitatea din Exeter deja descoperise faptul că o clasă de gene numite splicing factors (prea complicat de explicat, dar sigur au legătură cu ceva ce se petrece cu celulele noastre în tinerețe) își încetează activitatea pe măsură ce îmbătrânim. Noul studiu arată că ele pot fi repornite cu ajutorul acestor compuși asemănători resveratrolului, astfel încât celulele să-și recapete abilitatea de a răspunde provocărilor din exterior cu vigoarea tinereții.

femeie vin

Și au pornit experimentele pe culturi de celule mai bătrâioare, așa. În câteva ore de tratament, celulele astea au început să se dividă și li s-au lungit și telomerele (capetele cromozomilor). Trebuie să știți despre telomerele acestea că se scurtează cu fiecare replicare (diviziune) celulară și așa apare îmbătrânirea celulelor.

Dr. Eva Latorre, cercetător asociat al Universității din Exeter, cea care a condus experimentele, a fost uimită de viteza cu care s-au produs schimbările. “Când am văzut celulele din cultură întinerind, nu mi-a venit să cred. Aceste celule bătrâne arătau ca cele tinere. Era magic! Am repetat de mai multe ori și de fiecare dată celulele întinereau. Sunt foarte entuziasmată de implicațiile și potențialul acestor cercetări.”

Cercetătorii speră ca această descoperire să conducă la terapii care să-i ajute pe oameni să trăiască mai mult și fără toate bolile degenerative asociate. Întrebarea noastră este: până devine tratamentul disponibil, încurajați de această descoperire, care oricum folosește compuși chimici asemănători cu resveratrolul, nu ne-am putea trata natural cu un pahar de vin roșu bun și un pătrățel de ciocolată neagră de câte ori ni se pare că îmbătrânim prea repede… 🙂Citiţi şi

Twyla Tharp: nu îmbătrânirea este dușmanul, ci stagnarea

Șapte condiții pentru o Bătrânețe de Succes

Șase idei pentru a ne menţine mereu tinere

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro