De ce fură din magazine japonezele în vârstă

20 March 2018

În Japonia, țara cu cel mai mare număr de vârstnici din total populație – 27% dintre japonezi au peste 65 de ani (dublu față de SUA) – se întâmplă ceva ciudat: a crescut rata delictelor în rândul seniorilor. S-au înmulțit plângerile împotriva bătrânilor (mai ales femei) urmate de arestări. Pentru ce? Fură câte ceva din magazine. Unii, de nevoie, alții, pentru adrenalină, și mai sunt și cei care o fac cu bunăștiință. Vor să fie prinși. Vor să ajungă la închisoare.

japoneză în închisoare

©SHIHO FUKADA

De ce? În trecut, îngrijirea bătrânilor cădea în sarcina familiei și a comunității. Dar lucrurile s-au schimbat în doar 35 de ani (1980-2015) – numărul celor care trăiesc singuri a crescut de șase ori, ajungând la 6 milioane. În 2017, când a fost analizat fenomenul, a ieșit la iveală că mai mult de jumătate dintre cei prinși furând trăiau singuri, în sărăcie, iar 40% nu mai aveau familie și vorbeau rar cu rudele. Cui să mai ceară ajutorul la nevoie?

japoneză 2

©SHIHO FUKADA

Și din punct de vedere economic era un dezastru: costurile pentru “găzduirea” în închisoare au crescut rapid – bătrânii au nevoi speciale, penitenciarele au început să semene cu azilurile și cam o treime dintre femeile gardian își dau demisia după trei ani. Prin urmare, s-a dat o lege care bătrânilor să li se acorde o atenție sporită din partea statului, iar recidiviștii să fie preluați de către serviciile de asistență socială.

Dar explicația pentru acest fenomen ar putea fi și în altă parte. Unele dintre aceste femei, chiar dacă aveau o casă, o familie și destui bani pentru un trai independent, fără lipsuri, se simțeau invizibile, neînțelese, percepute doar ca cineva care face curățenie. Și închisoarea li s-a părut un acasă mai primitor decât propria casă… Cine le va înțelege și le va face ultima parte a vieții măcar suportabilă?

(Japonia ocupă locul III în topul țărilor cu cele mai puternice economii.)

 Sursa: aiciCitiţi şi

La pădure cu noi!

Când vor înflori cireșii în Japonia în 2018

Cât ne va costa mârlania în diplomaţie

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
3,392 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro