Au trecut nouă luni de când am divorţat. Nouă luni în care au încăput, parcă, 10 ani. Am citit o grămadă de articole, am auzit 100 de păreri, am ascultat 700 de sfaturi. Scrise, zise, date de oameni care habar nu aveau ce înseamnă un divorţ. Cică „divorţul este a două traumă psihică umană, după moartea cuiva drag”. Really??! Totul este atât cât vrei tu să fie! Nici mai traumatizant, nici mai puţin traumatizant! După opinia mea, e ca şi boala, se manifestă particular la fiecare individ în parte. Unii devin alcoolici, alţii dependenţi, alţii deprimaţi, însă alţii devin milionari, fericiţi, împliniţi! Eu zic aşa: Hashtagul #divort trage după el un lanţ de baby*hashtag-uri.
Şi din experienţă reală, trăită pe propria piele, proaspătă şi de curând (sper că s-a înţeles că nu fac copy-paste la vreun articol „cum să treci peste divorţ”), uite ce se întâmplă:
#luptacutineinsati – aici pierzi sau câştigi.
Pierzi dacă te minţi şi fugi de #demonii tăi şi toate maimuţele din creier care vor să te păcălească zicând că #totuleok.
Pierzi dacă alegi zona de confort şi frica de #guralumii.
Pierzi dacă îţi calci singură în picioare #sufletul.
Te pierzi pe tine, te trădezi şi e cea mai dureroasă pierdere suferită vreodată! Nu vei mai avea cum să te iubeşti, cum să te respecţi şi cum să vrei mai mult de la viaţă dacă te minţi şi dacă te trădezi PE TINE.
#teamadeaactiona – crede-mă, te c**i pe tine când înfrunţi realitatea şi #decizia pe care ai luat-o. Ţi-e #frică până şi de umbra ta, tresari când îţi sună telefonul, ai coşmaruri, anxietate când ieşi cu maşina în oraş, nu suporţi pe nimeni în preajma ta, nu mai vrei păreri şi sfaturi. Vrei #liniste şi #somn, Mult somn. Ahh şi #tigari, desigur. Pachete întregi!
#adaptaredificila – nu degeaba se spune că „obişnuinţa e a doua natură”.
#tabieturi #obiceiuri #program. S-au dus dracu’ toate. Nu-ţi găseşti locul, nu te regăseşti în peisaj. Chill!
Din momentul în care începi să-ţi personalizezi #spatiul şi #timpul, indiferent unde eşti sau cu cine, totul devine floare la ureche. Te adaptezi.
#oamenii şi #judecata – OMG! aici e una, dacă nu cea mai importantă, #lecţie din viaţa ta de proaspăt divorţată. Băi, deci nu-ţi vine să crezi câţi prieteni, brusc, NU mai ai :)) Oamenii sunt unul din cele mai mari şi mai nasoale motive de #dezamagire şi #frustrare din viaţă. Am simţit-o! Cât de mult am #judecat şi eu, şi câte #dosuri am întors. Câte #aparente m-au influenţat şi am #condamnat pe nedrept. Câte poveşti de dragoste, de viaţă, de familie am văzut şi am aprobat. Sau nu. M-au contrariat şi m-au scandalizat. Câte adevăruri mi-au circulat sub nas şi cu câtă eleganţă le-am ţinut ascunse. Habar nu ai cum ţi-o iei, dar ţi-o dă viaţa peste nas, crede-mă, e karma! Oamenii care îţi pupau mâinile şi pomeţii odată, acum îţi pupă, pardon, fundul. Nu se face o dramă din asta, se acceptă, le treci la #pierderi 🙂
#noutate şi #energie – tot ce ţi se întâmplă acum, ţi se pare #wow. Se întâmplă chestii şi faze de care, în mod normal, acum câteva luni, nu ai fi crezut că ţi se vor întâmpla vreodată. Crede-mă, devii deodată mai #norocoasa, mai #optimista, mai #vesela, mai #energica. E de bine, negreşit să te aştepţi la asta! – asta e unul din cele mai bune lucruri după un #divort. Locuri noi, oameni noi, anturaj nou, experienţe noi. Intri în zona asta ca o #diva, zici că ai #atitudine, dai pe spate şi cucereşti lumea, ÎNSĂ habar nu ai cum să reacţionezi când se dă unul la tine. Habar n-ai cum să-l refuzi politicos să nu se simtă prost; nu prea vrei să-i spui că tocmai ai trecut printr-un divorţ, că se sperie şi fuge, nici nu-ţi arde ţie de ieşire şi gagicăreală… wtf… Relax! Zâmbeşte mult, fii drăguţă şi …. #friendzone !
#baniitai – #banii pe care îi câştigi sunt toţi ai tăi!!! (asta dacă nu rămâi cu #datorii din urmă, you know, dar nu-i bai, cu puţină răbdare şi ambiţie se rezolvă). Nu mai trebuie să dai socoteală nimănui ce ai făcut cu banii, ce vrei să faci cu banii, unde şi cum îţi împarţi banii. Nu are sens să dau exemple ce ai putea face cu banii tăi, evident! Enjoy!
#timpultau – de nepreţuit. Îţi poţi valorifica altfel timpul acum, pentru că nu trebuie să-l mai împărţi cu cineva care nu era pe aceeaşi lungime de undă cu tine (la petrecerea timpul liber, mă refer :)). Şi e atât de plăcut, după o perioadă de lupte, temeri, dezamăgiri, să poţi să stai fără să faci nimic, liniştită, în pat. Să te uiţi la multe filme, să citeşti mult. Te relaxează psihic, crede-mă!! E #linişte!
#dezvoltarepersonala – vine apoi vremea în care vrei să-ţi schimbi percepţia asupra vieţii, asupra bărbaţilor, asupra oamenilor, prietenilor, societăţii etc. Te apuci de citit psihologie, iei blogurile la rând, articolele cu tematică, ajungi să faci şi un pic de meditaţie. E perfectă, înainte de somn… adormi mai liniştită şi Zen ca niciodată. Citeşti mult. Nu orice (tendinţa e spre beletristică cu poveşti de dragoste cu happy end, bla bla). Şi nici „Cum să atragi bărbaţii în viaţa ta”, „Cum să fii seducătoare”, „Cum să fii femeia fatală” etc. Recomand #dezvoltarepersonala şi #dezvoltarefinanciara, idei de business ş.a.m.d.
#valoarepersonala – începi să te iubeşti enorm. Să te placi şi să ai grijă de psihicul şi de sufletul tău. Vrei să-ţi vindeci rănile şi să uiţi că ai suferit îngrozitor. Ar fi de preferat o modalitate prin care ai putea să-ţi #spelicreierul, însă cum nu se poate, tu singurică trebuie să te ierţi, să te împaci cu tine şi cu deciziile luate, să-ţi accepţi trecutul ca pe o experienţă. Sfatul meu aici este să discuţi mult cu persoanele în faţa cărora îţi poţi deschide sufletul şi te poţi arăta fără măşti şi fără teamă. Stai liniştită, aceşti oameni au fost de la început lângă tine, îi vei şti.
#altcineva? – nu ai nicio aşteptare, însă eşti permanent surprinsă plăcut. Îl subestimezi, te împotriveşti şi îţi demonstrează contrariul. Zâmbeşti des, #infloresti, #radiezi. E tot ce îţi trebuie! Ştii care e partea frumoasă? Sentimentul că nu s-a sfârşit lumea. Că nu ai eşuat. Că ai şanse noi, mereu! Indiferent ce s-a întâmplat! Bineînţeles că eşti degajată şi relaxată, jurând pe roşu că nu mai vrei să te măriţi niciodată. Dar parcă un copil ai vrea. Şi te hotărăşti că o să ai un copil, doi, zece, însă fără să mai fii măritată vreodată.
Bucură-te de viaţă, de momentul actual, de prezentul ăsta imprevizibil. Nu-ţi mai impune limite! Nu te învinovăţi şi fii fericită! Crede-mă că meriţi înzecit să fii mai fericită ca niciodată!
Dacă mă pui să trag #concluziile şi #invatamintele (căci, Doamne, sunt multe şi atât de importante!) acestei experienţe de viaţă aş spune că: Suferinţele şi dezamăgirile sunt generate de deciziile proaste şi de aşteptări nerealiste. Nimic nu e ceea ce pare! Eşti datoare să te pui pe primul loc în viaţa ta (chiar şi când vei avea copii). Oamenii sunt vulnerabili şi slabi de la mama-natură. Ei ştiu asta, însă nu vor să schimbe nimic în sensul ăsta. Ţine de tine să-ţi controlezi slăbiciunile şi apucăturile proaste. Nicio iubire, oricât e ea de mare, nu poate fi salvată dacă a murit cu mult înainte de explozia bubei. Caută şi adu lângă tine oameni cu valori şi dorinţe similare cu ale tale. Nu arunca cu noroi. Nu bârfi. Alege să fii diplomată, elegantă, discretă, dar împăcată cu tine. Nu judeca gratuit şi inutil pentru că nu ştii ce se află în spatele unei poveşti. Nimic din ce ţi se întâmplă aiurea nu mai e motiv de panică. Ştii că eşti puternică să treci peste toate obstacolele. Simţi asta, pur şi simplu. La un moment dat, îţi vei recunoaşte greşelile (pentru tine însăţi) şi te vei analiza, ştiind ce să NU repeţi în viitor. Nu ai să îmbătrâneşti /mori singură, crede-mă! Nu ţine în tine frustrări şi nemulţumiri. Niciodată. Acordă-ţi şanse. Crezi în tine şi fii convinsă că ce e mai bun de acum urmează, serios! După ce îţi revii din… orice, viaţa ta e mai frumoasă. Ai mai mult curaj. Te poţi lăsa şi de fumat, ce zici?! De la un pachet pe zi (în perioadele cu crize, ştiu că sunt şi două şi trei pe zi!), zici „De azi nu mai fumez!” şi nu mai fumezi, nene. De… 80 de zile. Şi fără pastile, plasturi, electronice, gume etc. Voinţa şi motivaţia ta sunt atât de puternice, încât mută munţii din loc!
În final, mai cred că într-o lume civilizată, divorţul ar trebui să aibă şi nişte reguli şi că nu ar trebui să fie la liber, aşa, pentru oricine. Ar trebui să se facă întâi nişte teste de personalitate, de comportament, de reacţii, whatever. Ceva care să îţi impună să fii un domn/doamnă, la fel elegant(ă) aşa cum erai mire/mireasă. Eventual, să fie oamenii atât de relaxaţi, încât să facă şi petrecere de divorţ. Nu văd însă asta, prea curând, încă suntem mâncaţi de #rautate şi #razbunare şi #ciuda.
Eu, azi, închin un pahar de Prosecco pentru #trecut. Ţie îţi recomand să te accepţi. Să-ţi accepţi starea şi sufletul, greşelile şi slăbiciunile. Acestă experienţă este un pas înainte, nu un eşec. Este o mare lecţie de care ai avut nevoie în viaţă, nu o pedeapsă. Capul sus, pentru că viaţa (oricum) merge mai departe!
Guest post by Alice Croitoru
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul tău original (şi nepublicat încă) pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Am fost crescută de o mamă narcisistă și un tată complet absent emoțional
Sfaturile unei mame pentru fiul ei căsătorit
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.