Despre secretele vitalității cu Joyce CARPATI (86)

6 June 2019

“Sunt atâtea alte lucruri bune pe lumea asta, de ce să-ți faci griji că îmbătrânești? Fă ceva creativ şi mergi înainte! Trebuie să faci ceva cât eşti tânăr pentru a deveni o persoană mai bună şi mai interesantă. Nu voi ascunde, este o luptă. Trebuie să îţi doreşti cu adevărat ca să reușești. Nu am timp să mă tem că îmbătrânesc, nu mi se întâmplă asta niciodată, pentru că sunt mereu ocupată să-mi trăiesc viața. Cât despre riduri şi alte lucruri, ei, bine, chiar nu mă interesează!”

Așa vorbește și trăiește Joyce Carpati. Iată ce face pentru a arăta cum arată la 86 de ani:

  1. Cred că este important să îmi pun sângele în mişcare de la prima oră a dimineții, de aceea mă duc la sală pentru o oră de Tai Chi
  2. După aceea iau micul dejun favorit pentru vitalitate: grapefruit, un bol mare de fulgi de ovăz cu lapte de cocos şi o cană imensă de cafea decofeinizată.
  3. Iau ziarele şi le citesc. Prefer hârtia, știrile pe internet nu-s pentru mine.
  4. Încerc să nu irosesc niciodată o zi. Îm planific în fiecare zi să mă întâlnesc cu un prieten și  facem ceva interesant.
  5. Apoi, mă ocup de hobby-ul meu. Cânt, cânt, cânt. Găseşte ceva ce poți iubi. Dansează, fă un curs de cinema. Ţi-ai încercat talentul la pictat? Sunt atâtea lucruri care îţi pot reda vitalitatea şi plăcerea de a trăi. Doamnelor, treziţi-vă şi faceţi aceste lucruri, veţi fi mai fericite, mai interesante şi mai mulţumite de voi. (sursa, martie 2016)
Joyce Carpati

 

Într-un alt interviu (august 2012) Joyce Carpati povestește mai multe despre ea.

Joyce Carpati a fost multe la viaţa ei: cântăreaţă de operă, soţie, mamă, bunică. O femeie care face excelent conversație, așa cum se descrie ea. Dar mai presus de toate, ea a fost mereu fabuloasă.

La 16 ani, Carpati a studiat canto în Italia, la Milano. Se întâmpla în 1949, când Italia încă se recupera după cel De-al Doilea Război Mondial. “Oamenii nu aveau nimic în Italia, nimic”, îşi aminteşte Carpati. “Însă,când ieşeau pe stradă, femeile erau îmbrăcate magnific şi arătau ca nimeni altele. Americancele de aici nu se îmbrăcau aşa. Când le-am văzut, mi-am zis: <Oh, cât de minunat, de adorabil!>”

A revenit la New York îmbrăcată într-un costum de tweed făcut pe comandă şi cu niște minunați pantofi Oxford din piele întoarsă, de culoare maro închis, tunsă frumos. “Lumea chiar se uita la mine. Pur şi simplu nu mai văzuseră o femeie arătând astfel.” De atunci, Carpati a tot întors capete. O prietenă chiar a numit-o de curând zeiţa propriei ei străzi din Manhattan.

joyce

“Mulţi oameni mă opresc pe stradă pentru a-mi spune lucruri drăguţe. Chiar şi astăzi s-a întâmplat. Sunt fericită, deoarece e un sentiment plăcut”, a spus femeia care la 80 de ani a apărut în cartea “Advanced Style”, scrisă de Ari Seth Cohen. “Bănuiesc că încă mai captez un pic de atenţie. Nu o fac deliberat, ci pur şi simplu aşa sunt eu”.

După ce a cântat operă şi a locuit în Europa, la 40 de ani Carpati s-a alăturat revistei Cosmopolitan şi a lucrat aici timp de 27 de ani, în mare parte ca marketing manager pentru sectorul beauty. În afară de prietenia trainică pe care a avut-o cu Helen Gurley Brown, ea s-a ales şi cu câteva trucuri de frumuseţe pe care le respectă chiar şi astăzi.

“Am învăţat multe despre produse şi am devenit mai atentă la ceea ce este cu adevărat necesar, ca şi la importanţa protejării împotriva razelor solare”, spune ea. “Cineva de la Lancôme, unul dintre oamenii din conducere, mi-a oferit o cremă la care lucrau. Mi-a spus: <Ia-o şi foloseşte-o timp de o lună. Spune-mi după aceea ce părere ai>”.

Ce mai face acum Joyce? Se bucură de abonamentul la operă, vizitează muzee, ia cina cu prietenii şi se ocupă de prima ei dragoste, cântatul, la care s-a întors de câţiva ani. Mărturiseşte că se simte la fel ca în tinereţe.

Joyce carpati

“Nu cred că mi-am pierdut stilul vreodată. Nici măcar nu ies dimineaţa pe ușă dacă nu sunt sigură că arăt prezentabil. Aşa sunt eu. Iubesc hainele. Port o grămadă de pantaloni adorabili, deoarece îi găsesc confortabili, jachete adorabile, pulovere frumoase, eşarfe.”

Carpati spune că injecţiile cu Botox sunt utile pentru combaterea efectelor îmbătrânirii, dar că operaţiile estetice răpesc ceva din personalitatea care le face frumoase pe femei.

“Cred că trebuie să fii cine şi ce vrei tu să fii. Dacă ceva te deranjează şi vrei să te ocupi de asta, atunci fă-o. Cred că este vorba despre propria atitudine. Atitudinea este cea care te face să arăţi minunat. Este vorba despre felul în care te percepi și asta e foarte important. Eu ştiu că arăt bine şi asta mă face fericită. Şi mai ştiu şi că pot înfrunta lumea la fel cum o făceam când aveam 30, 40 sau 50 de ani. Femeile ar trebui să fie curajoase şi să îşi pună în evidenţă calităţile, indiferent de vârstă.  Eu nu încerc să par mai tânără şi nu vreau să arăt mai tânără. Vreau să arăt extraordinar!”. Nu e grozav?

Care sunt produsele tale de beauty favorite?

Îmi place brandul Avene, îmi place loţiunea lor de protecţie solară pentru piele sensibilă. Este minunată. De asemenea, mai cred şi că rujul de la Maybelline este minunat. Crema de noapte este precrisă de doctorul meu. Îmi place pudra de la Chanel, o folosesc, este cea mai bună, ca şi crema blush de la Chanel. Pentru machiajul ochilor folosesc Almay, pentru că este non-comedogenic. Acestea sunt practic cosmeticele pe care le utilizez.

Care este rutina ta de makeup?

Folosesc o loţiune pentru piele sensibilă de la Cetaphil seara, apoi cremă de noapte. Dimineaţa, îmi curăţ faţa şi aplic protecţia solară de la Avene, un pic de blush, o pudră luminoasă şi machiaj pentru ochi, după care ies. Și totul îmi ia în jur de cinci minute.

Care este lucrul pe care trebuie să îl faci neapărat înainte de a ieşi din casă?

Trebuie să mă asigur că părul este bine pieptănat și împletit. Părul meu trebuie să fie perfect! Împletiturile şi perlele sunt semnătura mea. Sunt recunoscută pentru perlele mele lungi”.

Cine este modelul tău în materie de stil?

Întotdeauna am admirat-o pe Catherine Deneuve. Am adorat mereu felul în care se îmbrăca. Nu voia să arate ca o fată tânără, ci aşa cum este de fapt, ceea ce fac şi eu. De asemenea, am mai admirat-o pe celebra actriţă franceză Danielle Darrieux.

Cum îţi aranjezi părul?

Părul meu este lung. Îl împletesc şi îl înfăşor în jurul capului cu multe ace de păr. Uneori, strecor în cozi şi micuţe steluţe aurii, cam 4-5. Dacă ies seara, acesta este un alt lucru pe care iubesc să-l fac.

Un sfat esenţial pentru îngrijirea pielii?

Feriţi-vă de soare! Eu nu merg niciodată pe la soare, niciodată, iar lumea îmi spune că pielea mea arată foarte bine. Staţi ferite de soare şi hidrataţi-vă pielea, hrăniţi-vă bine… Nu îi spun nimănui să facă o obsesie pentru sănătate, dar trebuie să cunoşti mâncărurile care sunt bune pentru tine.

Numeşte un trend de frumuseţe pe care nu l-ai adopta vreodată.

Prea mult machiaj, acesta este un aspect la care sunt foarte atentă. Mai puţin înseamnă mai mult pentru orice, când îmbătrâneşti. Chiar nu ar trebui să folosim prea mult machiaj, pentru că nu ajută, ci dăunează. Doar puţin blush, puţină pudră pentru a estompa luciul şi ceva machiaj de ochi şi un ruj. Iar dacă părul arată grozav cu micuţele stele strecurate prin el, asta e tot.

Cu cât avansezi în vârstă, cu atât îţi doreşti tot mai mult să trăieşti în oraş. Simone de Beauvoir spunea odată asta în biografia ei şi probabil este adevărat. Ca o prezenţă iconică pe străzile din Paris până la moartea sa, în 1986, de Beauvoir a demonstrat că traiul la oraş este unul dintre secretele îmbătrânirii frumoase şi al unei vieţi la cel mai înalt nivel. Acum că “Advanced Style” s-a deschis, sunt şi mai multe argumente în sprijinul acestei teorii. Acest documentar revelator, plasat în Manhattan, este despre cum o persoană poate deveni mai plină de viaţă şi mai frumoasă odată cu trecerea anilor.

Iar în Japonia avem câteva repere. Până la urmă, aceasta este o societate “super-îmbătrânită”, în care unul din patru japonezi are peste 65 de ani, iar în Tokyo unul din patru are peste 70 de ani. Însă, în loc să discute despre fashion şi beauty, seniorii din Japonia sunt obsedaţi de sănătate, bani şi familie – de obicei în această ordine. Totuşi, femeile care apar în “Advanced Style” sunt mai preocupate de felul în care arată şi cum sunt percepute pe podiumurile stradale din New York.

“Nu am vrut niciodată să arăt tânără, ci am vrut să arăt extraordinar”, spune una dintre femeile din documentar, care are 80 de ani (Joyce :)). O alta are o pasiune de-o viaţă pentru Paris, dar abia acum se pregăteşte să îl viziteze pentru prima dată.

***

Joyce a avut anul trecut o fractură la coloană în zona gâtului, a supraviețuit, deși șansele erau minime, și la 86 de ani e foarte vioaie și plină de viață. 🙂

Trăiește, Joyce și dă-ne și nouă speranțe și idei! 🙂Citiţi şi

Tu cum te-ai așezat pe drumul către a deveni „cineva”?

Aceste franțuzoaice care ne irită cu stilul lor inimitabil

Reverență, Majestatea Voastră!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro