Despre trigliceride

7 February 2022

… un fel de mici căcați cu ochi ce se agață de viața ta ca timbrul de scrisoare. 

Am fost în concediu în țară și, ca în orice concediu din țară, am făcut-o lată și de porc. Șorice, caltaboașe, jumeri, slănini, cepe mari și ropogoșe, pite scoase din cuptor, sărmălaie și cârnățăraie, baclavale și porceli stropite cu litre de vin și țuici, rațe și verze și pu*ălăieli de genul. Amin.

Apoi, așa, spre sfârșit de potol grețos, mi se trezește mie ultimul neuron, pocăit și vegan de fel, să mă ducă la control. Medical. Adică la medic. Medicul fiind acel om cu diplomă care are talentul de a găsi în maglavaisul corpului tău micii behăiți cu ochi ce lucră să te bage în pământ mult mai repede decât ai merita.


Zis și făcut. Marți dimineață la ora 10:30. Că, na, marți e o zi normală de control, nu mai ai cum să fii mahmură, că cine naiba bea luni seara. Hăhăhă, hai spune, cine, cine, hâc, cine, cine?

– Vaiiiii, dar ce trigliceride mari aveți?
– Aveam. Sunt analizele din vară – încercam io să dreg busuiocul cu busuioacă.
– Aaa, da. Acum nu ați făcut un control, să vedeți cum stați, văd că ați făcut și tratament câteva luni?
– Nu – zic eu spăsită și tot mai adâncită în scaun, ca și cum îmi era rușine că nu am mai dat vreo zece mii de lei să îmi zică același lucru.
– Nu vreți să vi le faceți acuma? Nu durează mult.
– Doamna doctor (deja eram cu gândul la purcelul în lapte stropit cu vin cu care mă așteptau la masă prietenii) eu dacă îmi fac acum analizele rămâneți fără aparatură medicală. După două săptămâni în țară vă pușcă laboratorul ca la Cernobîl, chiar credeți că merită?

S-a uitat la mine peste ochelari, a dat grav din cap, și a încercat să afle misterul: mâncați prăjeli, fast-food, dulciuri multe sau consumați alcool?

– DA.

Cam așa am vrut să răspund, dar se întâmplă ceva în capul omului când trebuie să recunoască în fața unei oficialități un simplu fapt: beau, tanti! Beau de rup și o pu*ălăiesc la greu și în viteză. Na. Dar în loc de asta, am făcut fața aia de monalisă vegană și devreme acasă și am mormăit ceva de genul: îmi plac dulciurile, doamna doctor!

Pfff, dulciurile?!!! Adică mânânc vagoane de ciocolate, savarine pufoase și bag turtă dulce pe post de pâine cu nutella și miere, tăvălite în nucă și arahide, învârtite-n zahăr pudră cu rahat și halva de te lingi pe degete. NOT.

“Mai degrabă mănânc pasta și beau vin decât să fiu mărimea zero”- Sophia Loren

Aici a început un fel de teleenciclopedia. Doamna doctor, cu ochii cât cepele, a început să-mi explice despre molimele astea mici numite trigliceride. Cum vin ele și se tăvălesc prin vasele mele de sânge, și multe fiind se împiedică și cad grămadă și formează un dop care oprește sângele să ajungă la inimă, și asta (inima) bolundă de cap se necrozează și leșină ca o fată mare la primul Gigel ce-i bagă mâna în chiloți, și Amin. Ales Bules cu viața mea.

După un pic de aoleu și vai de noi, a realizat că, de fapt, eu am venit să-mi controlez tiroida în care aparent cresc niște gâlme. Dar alea nu mai cresc și vai, ce bucurie și ce sărbătoare că de cancer am scăpat. Ne-am pupat și îmbrățișat și am țopăit vreo trei minute după care într-o veselie de nedescris am ieșit din cabinet.

Așa ceva trebuie sărbătorit cu șampanie și nuceta. Vreo două-trei trigliceride au murit de ciudă și de întristare, alte cinci de sărăcie că erau pe-o mână cu ăia de la planul funerar, vreo șase au intrat în comă alcoolică, așa că, trăgând linie, sunt sănătoasă tun. ”Trăgând linie” e un fel de-a spune, că de fapt e cu linii, două, paralele.

Dragii mei, despre trigliceride pot să vă zic doar că sunt niște creaturi mici cu picioare scurte și că, dacă te împrietenești cu ele, își văd de viața lor, prin tine. Doamna doctor a rămas cu laboratorul intact, eu cu inima necrozată, dar cu purcelul halit și butoiul golit. Acum mă gândesc la o perioadă de post și rugăciune, un fel de odă adusă trigliceridei, nu de alta, dar prevăd o vară lungă (de all inclusive).

Mă duc să desfac o butelie, că de dimineață am băgat un potol grețos cu ceapă și țuică și mi-e sete. Nu știți când e lăsata secului?

No, bine, pa!

Toate articolele Erikăi, aici. Have fun! 

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format word, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Horoscopul chinezesc pentru 2024 – Anul Dragonului de Lemn

De ce trebuie să fim atenți la nivelul trigliceridelor în sânge

Iar n-o să mai mănânc șnițel…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro