Ești bărbat când…

16 April 2021

Când mi-a spus asta prima dată bunicul, eram de vreo două șchioape și ceva. El era așa, mai tradițional (noi spunem azi, „mai conservator”). La el în gospodărie fiecare își avea locul și rolul lui. „Fimeia îi cu melesteu’ șî pruncii, bărbatul cu toporul șî coasa, iar copchii cu mărunțâșurile din bătătură. Dacă vrei să arăți că ești barbat cu adevărat fă ce nu poate face fimeia!”. Asta era filosofia lui de viață și nu era deloc rea, doar că am înțeles-o cum trebuie mult mai târziu.

Bunica, și ea la fel de „conservatoare”, îi vorbea cu „’neata” (dumneata). Se ducea la el în țarnă, unde trăgea la coasă, așa cam pe când soarele era ridicat atât cât să-ți tragi pălăria pe ochi să nu te orbească, cu un șâp de rachiu, și-l întreba: „Dunitre, pentru aniază să tai găina ceea porumbacă, sau un un cucoșăl tânăr?”. Bărbatul dădea peste cap o dușcă, își ștergea gura cu dosul palmei și o prindea ștrengărește de mijloc, strângând-o bărbătește: „Lasă găina pentru cină, să am putere să-ți spun ceva la ureche când ne-om întinde. Pentru aniază fă un borș, acru, cu lobodă roșă, să mai taie sătea”.

Știu, timpurile s-au schimbat, lumea s-a emancipat, „decorurile” sunt altele, femeile au luptat din răsputeri pentru drepturile lor (și au reușit destul de bine și pe merit), doar că, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, în cele mai cazuri, exagerându-se, se ajunge, deseori, la situații dintre cele mai bizare și nu de puține ori ridicole: vezi cupluri unde rolurile se inversează, pur și simplu (știți povestea cu femeia care îi spune soțului ce să gătească pentru când se va întoarce de la meci, nu?), sau, mai nou, e destul să privim cine intră în saloanele de înfrumusețare și ce poartă (și cum) o substanțială parte a tineretului.

Bibi Andersson și Elliott Gould în Le Lien (The Touch), regia Ingmar Bergman, 1971

Vrem sau nu vrem, mai devreme sau mai târziu, rutina apare în orice cuplu, iar rezolvarea ei nu e neapărat la psiholog (acolo se caută soluții la probleme mult mai serioase), cât mai degrabă în „filosofia” bătrânilor. E bine și „cur în cur” prin bucătărie, și la tras cu aspiratorul, dar prea multă „șoldăneală” întinde discret, centimetru cu centimetru, covorul rutinei perverse, cea de care vorbeam mai devreme. Îți place, bărbate, să faci și o tocăniță, mai afumată, așa „ca la mama acasă”? Ești liber, și chiar e super să-i faci o surpriză soției/iubitei, când se întoarce de la coafor. Dar ciondăneala cuplului din bucătărie cu „Nu mai pune atâta sare!”, „Iar trântești cratița!” și atâtea altele, oricâtă iubire ar plana deasupra voastră, nu ajută și nu întărește relația din cuplu. Când femeia e în bucătărie, tu amintește-ți că trebuie să completezi apa la mașină și că de mult n-ai mai tras cu aspiratorul prin ea, de exemplu. Dacă seara veți mirosi amândoi la fel aproape sigur veți adormi spate-n spate.

Citiți și Psihologia dragostei la bărbați

Orice s-ar spune și s-ar insinua, invocând toate regulile moderne și arătând cu degetul către prejudecăți, o mică „departajare a funcțiilor” în gospodărie nu strică. Arată-ți bărbăția, nu neapărat împingând tu căruciorul, ci luându-i din brațe pruncul. Nu încercând să rezolvi integrame mai repede decât soția/iubita ta îți arăți bărbăția (oricum te va întrece cu mintea ei mult mai ascuțită), ci cărând butelia, desfundând chiuveta, reparând priza, schimbând roata (chiar dacă sunteți cu mașina ei) și cărând sacoșele mai grele de la supermarket, fără să bodogănești și să aștepți mulțumiri. Deschide ușa la taxi să urce ea, mergi pe partea străzii când sunteți la plimbare pe trotuar, ține-i paltonul, dă-i mâna când coboară din autobuz… Nu sunt gesturi chiar cum spunea bunul, „ce nu poate face femeia”, dar cântăresc greu în balanța bărbăției, și dacă vei face întocmai, ea va fi mai nerăbdătoare să te „întinzi” seara lângă ea, iar tu vei avea multe să-i „șoptești la ureche”.

Guest post by Dan HașDean

Atena, aprilie 2021  

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format word, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Să nu tragi de un bărbat, să nu-i cerșești iubirea, să nu-i cazi la picioare…

Sunt bărbat, nu băiat

Ceri mult, zise el. Valorez mult, răspunse ea.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Ionela / 19 April 2021 13:15

  Fain graiu ardelenesc! Taranii stiu ce si cum mai bine.Prin satele din Transilvania sau MM se mai pastreaza portu, graiu si rolul in batatura!
  Tata mi-a zis asa:Invata sa faci de toate dar sa nu inveti sa dai cu coasa sau sa tai copacii!
  Fata fiind am bagat la cap; 2 facultati la activ,de dat cu coasa nu dau dar de crapat lemne crap cat se poate!😁
  Cum se zice la MM “nu imi pute lucru in mana”
  Fain articolul

  Reply
 2. Florina Turuga / 17 April 2021 22:39

  Extraordinar articol, mi-a plăcut la nebunie! 🙂 Mereu avem ceva de învățat din înțelepciunea bătrânilor de pe vremuri.

  Like 1
  Dislike 1
  Reply
 3. Helen / 16 April 2021 23:37

  Cat de frumos spus!! Minunate rândurile! ♡

  Like 1
  Dislike 1
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro